arrow-right2checkchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-thin-downchevron-thin-leftchevron-thin-rightchevron-thin-upchevron-upcancel
Home » Nieuws » Heerlijk genieten van je tuin met een tuinkachel
Tuinkachel

Heerlijk genieten van je tuin met een tuinkachel

Een tuinhaard of tuinkachel is een luxe in elke tuin. Het biedt een ideale manier om buiten te blijven als de temperatuur wat lager wordt. Vooral in het voorjaar en najaar koelt het ’s avonds snel af. Een tuinkachel is dan erg prettig om te hebben. Wil jij in het buitenseizoen meer genieten van je tuin? Dat doe je met een tuinkachel!

De alternatieven: tuinhaard en vuurkorf

Er zijn veel manieren om het wat warmer en gezelliger te maken in de tuin. Zo hoor je niet alleen veel over tuinkachels, maar ook over de tuinhaard of de vuurkorf. Wat zijn eigenlijk de verschillen? Een vuurkorf is meestal een open mand waar een vuur in wordt aangelegd. Dat is heel gezellig, maar heeft als nadeel dat je last kunt krijgen van vonken en rook. De tuinhaard is iets anders: hij meer in een haardvorm gebouwd. De tuinhaard is vaak gemaakt van (bak)steen en heeft een schoorsteen. Een nadeel van de tuinhaard is dat hij zijn warmte vrij selectief afgeeft. Alleen als je ervoor zit, kun je profiteren van de warmte. Een ander nadeel is dat de tuinhaard vrijwel niet verplaatst kan worden. Als hij eenmaal ergens staat, is hij te zwaar om hem te verzetten.

Kiezen voor een tuinkachel

Een tuinkachel biedt zowel de voordelen van een tuinhaard als van een vuurkorf; en nog iets méér dan dat! Dit zijn de belangrijkste voordelen van een tuinkachel:

  • De kachel is van metaal. Hij geeft aan alle kanten warmte af, dus je kunt er omheen zitten. Zo kun je ook in de lente comfortabel buiten zitten.
  • De tuinkachel houdt het vuur zichtbaar en geeft zo ook licht en gezelligheid in de tuin.
  • In tegenstelling tot de tuinhaard, is de tuinkachel wel te verplaatsen. De gietijzeren kachel is vrij zwaar, maar de andere modellen kunnen zelfs door één persoon verplaatst worden.
  • Een tuinkachel heeft een kachelpijp, waardoor de rook wordt afgevoerd. Zit je onder een overkapping, dan voert de kachelpijp de rook opzij weg zodat het niet tegen de overkapping aan slaat.

Een tuinkachel opstoken

De tuinkachel werkt natuurlijk met vrijwel elke houtsoort. Toch wordt aangeraden om geen gebruik te maken van hout dat je toevallig hebt liggen. Het meeste (bouw)hout is te vochtig en geeft veel rookontwikkeling. Misschien heb jij daar geen last van dankzij de kachelpijp, maar de buren kunnen er wel degelijk hinder van ondervinden. Bovendien kunnen schadelijke gassen vrijkomen als je gebeitst, geïmpregneerd of gelakt hout verbrandt. Je kunt daarom het beste gebruikmaken van aanmaakhout en haardhout. Dit hout is van tevoren goed gedroogd en zal efficiënt verbranden zonder giftige gassen af te geven.

Een tuinkachel biedt warmte en gezelligheid in de tuin als het avond wordt. De warmte zorgt ervoor dat je nog langere tijd comfortabel in de tuin kunt blijven zitten. Er zijn ook tuinkachel modellen waar je op kunt koken of die ook gebruikt kunnen worden als (kleine) barbecue. Zo combineer je de verschillende functies in een handige kachel. Ga jij deze zomer ook genieten van een tuinkachel?


Reageer

Lees ook:

Met deze zaken moet je rekening houden bij het laten leggen van kunstgras >
De rhododendronhaag: Een natuurlijke pracht voor duurzame tuinarchitectuur >
De juiste tips voor jouw eigen moestuin! >
Schutting: voor meer privacy en het weren van ongedierte >
Landelijke woonstijl: tuin- en interieurtips >
Tuinstoelen kopen: comfort, stijl en duurzaamheid voor jouw buitenruimte >
De vervelendste soorten ongedierte in de achtertuin en hoe je ze voorkomt >
Voordelen van een lamellen zwembadafdekking >
Maatwerk netten: de unieke oplossing voor uw specifieke behoeften >
Zelf een nieuw gazon aanleggen in de tuin: dit zijn de mogelijkheden >
Tips voor het kiezen en aanleggen van opritbestrating >
Handige tips om je tuin te vergroenen >
Een betoverend terras: natuurlijke schoonheid met bomen en planten >
Welke bloempotten moet je hebben voor je buitenplanten? >
Waar moet je op letten als je kussens voor buiten koopt? >

Terug naar overzicht >>