arrow-right2checkchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-thin-downchevron-thin-leftchevron-thin-rightchevron-thin-upchevron-upcancel
Home » Nieuws » DIY: zelf een schutting plaatsen

DIY: zelf een schutting plaatsen

Zelf een schutting plaatsen is niet zo moeilijk. Het kan wel een hele klus zijn en je moet weten wat je doet. Natuurlijk hangt het ook af van het type schutting dat je gekozen hebt. Wil jij zelf een schutting in de tuin plaatsen? Zo doe je dat.

1. Kies je schutting materiaal

Kies het materiaal waarvan je de schutting gaat bouwen. Weet je nog niet welk materiaal je het liefste hebt? Hier vind je 5 ideeën voor een mooie tuinafscheiding. Voor houten en composiet schuttingen heb je het volgende nodig:

  • Schuttingpalen van hout of aluminium
  • Planken of complete schuttingdelen
  • Verbindingsmateriaal (Roestvrije schroeven, metalen hoeken etc.)

Een schutting van composiet van Woodcomposiet.nl bouw je in principe hetzelfde als een houten schutting. Ook deze kun je in schuttingdelen of in losse planken opbouwen. Je gebruikt dan stevige aluminium schuttingpalen.

2. Zet een lijn uit

Sla twee kleine paaltjes in de grond bij het begin en eind van de schutting. Span er een lijn tussen om een rechte verbinding te krijgen. Eventueel kun je meerdere paaltjes gebruiken, zolang het touwtje maar echt recht gespannen wordt. Zo weet je langs welke lijn de schutting gaat komen.

3. Het begin van de schutting

Graaf bij een hoekpunt van de schutting een gat in de grond. Afhankelijk van de lengte van de palen zullen ze een flink eind in de grond komen. Bij een schutting van 2 meter hoog gebruik je schuttingpalen van 3 meter lang, die 1 meter in de grond worden gegraven. Graaf de eerste paal in en sla hem het laatste stukje vast. Eventueel kun je hem in snelbeton gieten, maar dat hoeft niet perse. Zorg dat de paal op de juiste hoogte staat en waterpas is. Gooi het gat weer gedeeltelijk dicht zodat de paal vast staat. Meet waar de tweede paal moet komen en graaf deze ook in.

4. Werk per paneel of paal

Soms wordt geadviseerd om eerst alle schuttingpalen in te graven. Dat is echter niet zo verstandig. Als je een meetfoutje maakt, zul je in de problemen komen en palen moeten gaan verplaatsen. Dan doe je eigenlijk dubbel werk. Het is beter om per paneel te werken of een schuttingdeel tussen twee palen te monteren voordat je verder gaat. Maak je een schutting met afwisselende planken, dan graaf je drie palen in en kun je tussen de eerste twee palen de schutting helemaal afmaken. Vervolgens werk je in patroon verder per paal die je ingraaft. Blijf het gespannen lijntje in de gaten houden om te zien of je nog recht werkt en gebruik bij elke paal de waterpas om ze netjes haaks te krijgen.

5. Schutting afwerken

Als de schutting staat, moet hij nog afgewerkt worden. Gooi alle gaten goed dicht en stamp de grond gelijkmatig aan. Eventueel kun je de palen afwerken met een mooi afdekkapje. Doe je dat niet, dan moet de bovenkant van de palen iets schuin aflopen om te voorkomen dat er water op blijft staan. Verder kun je de schutting nog beitsen als je onbewerkt hout gebruikt. Een composietschutting controleer je op beschadigingen en spoel je even schoon. Je kunt de schutting ook decoreren als je je tuin kleurrijker wilt maken.

Zelf een schutting plaatsen is geen moeilijke klus. Maar het is wel belangrijk dat je je goed voorbereid. Bovendien is een ‘timmermansoog’ heel handig om te zien of je goed recht aan het werken bent. Het is jammer als achteraf blijkt dat de schutting niet recht is geplaatst. Ben je handig, weet je wat je doet en draai jij je hand niet om voor een klus? Dan kun je prima zelf je houten of composiet schutting plaatsen.


Reageer

Lees ook:

Met deze zaken moet je rekening houden bij het laten leggen van kunstgras >
De rhododendronhaag: Een natuurlijke pracht voor duurzame tuinarchitectuur >
De juiste tips voor jouw eigen moestuin! >
Schutting: voor meer privacy en het weren van ongedierte >
Landelijke woonstijl: tuin- en interieurtips >
Tuinstoelen kopen: comfort, stijl en duurzaamheid voor jouw buitenruimte >
De vervelendste soorten ongedierte in de achtertuin en hoe je ze voorkomt >
Voordelen van een lamellen zwembadafdekking >
Maatwerk netten: de unieke oplossing voor uw specifieke behoeften >
Zelf een nieuw gazon aanleggen in de tuin: dit zijn de mogelijkheden >
Tips voor het kiezen en aanleggen van opritbestrating >
Handige tips om je tuin te vergroenen >
Een betoverend terras: natuurlijke schoonheid met bomen en planten >
Welke bloempotten moet je hebben voor je buitenplanten? >
Waar moet je op letten als je kussens voor buiten koopt? >

Terug naar overzicht >>