arrow-right2checkchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-thin-downchevron-thin-leftchevron-thin-rightchevron-thin-upchevron-upcancel
Home » Interview met BN'ers » Jan des Bouvrie

Interview

Jan des Bouvrie

Interview met Jan des Bouvrie

Wie wonen hier: Jan en Monique des Bouvrie
Waar: Naarden
Woonstijl: zwart wit
Favoriete woonwinkels: Hij ergert zich eraan dat hij soms bekritiseerd wordt vanwege het feit dat hij voor de Gamma ontwerpt. “Dat vind ik zo’n onzin! Als je een lampje nodig hebt, ga je wel naar de Gamma, dus waarom zou je er geen grotere en iets duurdere aankopen mogen doen?” Hij vergelijkt de doe-het-zelfzaak in dit opzicht met de kledingwinkelketen H&M. “Daar vond je op een gegeven moment ook kleding van Viktor & Rolf.”

Als we zijn ruime en smaakvol ingerichte werkruimte betreden, legt hij een boek terzijde. “Hierin maak ik schetsen van ideeën die ik krijg”, verklaart hij. Hij slaat het schetsboek weer open en bladert erin. “Kijk, dit is een schets voor een nieuw ontwerp van mijn bank voor Gelderland. En hier ziet u een tekening van een bril die ik voor Osinga maak. Elk jaar komen er twaalf nieuwe modellen op de markt, die te koop zijn in de beter brillenwinkels.” Hij bladert verder. “En dit zijn ontwerpen voor mijn modecollectie.” Hij toont enkele schetsen van jasjes. De kleding bestaat niet meer alleen op papier, maar is eind september feestelijk gepresenteerd tijdens een modeshow in Naarden.

Jan des Bouvrie en uitstraling

De kledingcollectie, die bestaat uit kostuums, maar ook schoenen, is binnenkort verkrijgbaar in twintig grote winkels in het hele land. De kleding heeft een jonge uitstraling, aldus de kersverse couturier. “Ik heb alles zelf ontworpen, tot en met de voering en de knopen. Daarbij heb ik me laten inspireren door wat ik zelf draag. Voordat ik ging schetsen, heb ik daarom eerst in mijn eigen garderobekast gekeken. Bij alles wat ik ontwerp, vraag ik mezelf af hoe ik een product kan verbeteren.”

Koffers

Dat gold ook voor de koffers die hij ontwierp voor kofferfabrikant Tretsom. De trendy bagagehouders, in de kleurencombinatie zwart-wit en volledig zwart, zijn eind september op de markt geïntroduceerd. Lachend vertelt hij: “Toen ik zelf reisde met prototypes van deze koffers, riepen mensen me soms toe: ‘Wat ee mooie koffers!” Dat is juist de reactie waar Des Bouvrie op hoopt. “Ik ontwerp voor mensen, want ik houd van mensen.”

Jan des Bouvrie met Gamma

Hoewel Des Bouvrie ook producten ontwerpt voor buitenshuis, is hij bij het grote publiek vooral bekend als interieurontwerper. Beroemde ontwerpen zijn onder meer de kubusvormige telefoon van KPN en de vierkante tafellamp die verkrijgbaar is bij de Gamma. Voor deze doe-het-zelfketen ontwierp hij een brede collectie artikelen, variërend van (rol)gordijnen en badtextiel tot laminaat en meubels. De producten uit de Jan des Bouvries-collectie van de Gamma zijn betaalbaar en daardoor erg in trek bij studenten, aldus de ontwerper. “De gemiddelde studentenkamer ziet er niet uit, maar dankzij mijn collectie bij de Gamma kan deze toch smaakvol worden ingericht.”

Hij ergert zich eraan dat hij soms bekritiseerd wordt vanwege het feit dat hij voor de Gamma ontwerpt. “Dat vind ik zo’n onzin! Als je een lampje nodig hebt, ga je wel naar de Gamma, dus waarom zou je er geen grotere en iets duurdere aankopen mogen doen?” Hij vergelijkt de doe-het-zelfzaak in dit opzicht met de kledingwinkelketen H&M. “Daar vond je op een gegeven moment ook kleding van Viktor & Rolf.”

Het arsenaal

Behalve bij de Gamma zijn ontwerpen van Des Bouvrie uiteraard ook verkrijgbaar bij het door hem opgerichte designcentrum Het Arsenaal in Naarden. In dit gebouw zijn diverse woonwinkels ondergebracht, waar producten van verschillende Nederlandse topontwerpers worden getoond en verkocht. “Het centrum bestaat nu zeventien jaar en is uniek in Nederland. Hier vind je alle disciplines bij elkaar en consumenten kunnen hier terecht voor deskundig advies. Iedereen die met zijn huis bezig is, zou Het Arsenaal moeten bezoeken. Het is een centrum vol ideeën.”

Jan des Bouvrie College

Het Arsenaal is behalve een inspiratieruimte voor consumenten ook een plek waar studenten van het Jan des Bouvrie College als stagiair beroepservaring kunnen opdoen. Deze MBO-opleiding is opgericht door Des Bouvrie, in samenwerking met het ROC van Amsterdam. Studenten worden er opgeleid tot professional binnen de woon- en modebranche. Na afronding van de opleiding kunnen ze bijvoorbeeld aan de slag als adviseur in een interieurwinkel, maar ze kunnen ook verder studeren aan de Jan des Bouvrie Academie (HBO).

“Het college bestaat nu drie jaar en de eerste studenten zijn onlangs afgestudeerd. Eén jongen gaat bouwkunde studeren en twee meisjes zijn hun eigen bureau begonnen. De studenten vormen een enthousiaste groep. Af en toe wandel ik even binnen.” Des Bouvrie is duidelijk trots op het college. “Het is erg leuk om een school na te laten.”


Reageer

Lees ook:

Jurgen Smit >
Kimberley Klaver >
Bartina en Ronald Koeman >
Pernille La Lau >
Vivian Reijs >
Peggy Vrijens >
Kim Kötter & Jaap Reesema >
Koert-Jan de Bruijn >
Annette Gerritsen >
Jet Sol >
Jennifer Ewbank >
Marit van Bohemen >
Helen en Frank de Boer >
Fatima Moreira de Melo >
Dyanne Beekman >

Terug naar overzicht >>