arrow-right2checkchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-thin-downchevron-thin-leftchevron-thin-rightchevron-thin-upchevron-upcancel
Home » Interview met BN'ers » Frederique van der Wal

Interview

Frederique van der Wal

Interview met Frederique van der Wal

Wie wonen hier: Frederique (44) woont in Amerika met partner en dochter Scyler (11).
Waar: “In New York heb ik een appartement waar wij door de weeks zijn en wij hebben een oude boerderij in Upstate New York, dat zo’n anderhalf uur rijden ten noorden van New York ligt
Woonstijl: ruim, licht en rustig
Favoriete woonwinkels: In 2008 is Frederique’s Choice gelanceerd, mijn eigen bloemenmerk. Ik ben altijd het gezicht van anderen geweest en nu doe ik datgene waar ik zelf voor sta. Hierin komen al mijn ideeën en ervaringen van jaren fashion en modellenwerk samen.”

Is Amerika jouw thuis?

“Ondertussen wel. Ik ben in al die jaren dat ik hier woon heel vaak verhuisd. Mijn eerste huis was een modellenappartement, dat deelde ik met een roommate en dat hield ik niet lang vol, haha! Wat ik altijd deed, ongeacht waar ik woonde, was er voor zorgen dat het mijn thuis werd. Ik heb veel vanuit mijn ouderlijk huis meegenomen en later ook nog over laten komen. Een deel van de zilververzameling van mijn moeder staat nu in mijn huizen. Foto’s, bloemen, planten, kunst en boeken maken dat een huis warmte en eigenheid uitstraalt en dat ik me er thuis voel.”

Je hebt hier twee huizen?

“In New York heb ik een appartement waar wij door de weeks zijn en wij hebben een oude boerderij in Upstate New York, dat zo’n anderhalf uur rijden ten noorden van New York ligt. Het appartement is gevestigd in een oud pakhuis, het heeft soul zoals dat zo mooi heet. Je kunt zien dat het een geschiedenis heeft, met oude balken aan het plafond en een bellboy bij de entree. En de boerderij is gewoon een heerlijk huis, dat charme en sfeer heeft en omringt is door eindeloze natuur.”

Hebben beide huizen dezelfde stijl?

“Het loft in New York is wat strakker ingericht. Het is ruim, licht en rustig. Met zachte kleuren, zoals blauwe en groene tinten in de badkamer. Het is wat moderner dan de boerderij waar antiek en moderne kunst zijn samengesmolten tot een prachtig geheel. In de boerderij is het warm en gezellig en wat easy going. Er komen veel vrienden over de vloer, mijn dochter Scyler loopt zo vanaf het strandje bij ons meertje met natte voeten naar binnen, en dat kan daar. Beide huizen dragen heel erg mijn stempel, maar zijn toch verschillend.”

Noem eens een groot verschil?

“In New York is het wat Europeser. In die stad is het belangrijk je eigen wereld te creëren. Dat zie je ook terug in de Italiaanse, Chinese, Franse wijk. Iedereen hangt aan zijn eigen cultuur. New York is geweldig, maar snel en hard. Je huis, althans dat van mij, moet warm en gezellig aanvoelen, dan is het thuis.”

Gezellig. Dat is zo’n typisch Hollands woord.

“Klopt, en dat zie je ook terug in mijn inrichting. De eettafel speelt een belangrijke rol. In New York eet men vaak buiten de deur. Dat is heerlijk, maar ik vind het leuk om voor mensen te koken en ze thuis te ontvangen. Typisch Frederique, vinden mijn vrienden. En in Upstate koken we altijd of we steken de barbecue aan. Ik vind het belangrijk dat Scyler, als ze uit school komt, haar verhaal kwijt kan. Dat gebeurt aan de eettafel. ’s Avonds gezamenlijk eten, de dag doornemen, dat doen we aan tafel want dat is gezellig.”

Heb jij ontwerpers die je bewondert of waar je door geïnspireerd raakt?

“Ik vind het leuk om te zien dat Marcel Wanders het hier goed doet. Maar ik zou nooit mijn huis door iemand anders laten inrichten. Je ziet zo vaak van die afgestylde huizen, compleet ingericht door een ander. Het ziet er mooi uit, maar het is niet eigen. Ik heb architect Winka Dubbeldam ingeschakeld voor de verbouwing van mijn loft. Haar smaak is veel moderner terwijl ik voor gezellig en warm val. Dat proces van samenwerken vond ik erg leuk en leerzaam en ik ben modern meer gaan waarderen. Modern zorgt voor een bepaalde rust.”

Je hebt sinds drie jaar een eigen bloemenmerk: Frederique’s Choice. Vertel.

“Als Hollandse ben ik opgegroeid met bloemen. Ik weet niet beter dan dat er bij ons thuis altijd bloemen stonden en je ze overal kunt kopen. Hier is dat heel anders en moet je echt op zoek. Ik vind een huis zonder bloemen of planten niet leven. In 2008 is Frederique’s Choice gelanceerd, mijn eigen bloemenmerk. Ik ben altijd het gezicht van anderen geweest en nu doe ik datgene waar ik zelf voor sta. Hierin komen al mijn ideeën en ervaringen van jaren fashion en modellenwerk samen.”

Is het leuk?

“Het is geweldig! Ik heb geen groene vingers maar getinte vingers en bloemen zijn gevoel. Ik werk soms samen met de bloemenexperts en naast veel communicatie via Skype, wat een uitvinding, ben ik maandelijks te  vinden in onze workshop in Hengelo. Dan collectioneren we onze bossen samen. Een flinke bos met lelies, rozen, lysantus, viburnum en eucalyptus. Fantastisch!”


Reageer

Lees ook:

Jurgen Smit >
Kimberley Klaver >
Bartina en Ronald Koeman >
Pernille La Lau >
Vivian Reijs >
Peggy Vrijens >
Kim Kötter & Jaap Reesema >
Koert-Jan de Bruijn >
Annette Gerritsen >
Jet Sol >
Jennifer Ewbank >
Marit van Bohemen >
Helen en Frank de Boer >
Fatima Moreira de Melo >
Dyanne Beekman >

Terug naar overzicht >>