arrow-right2checkchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-thin-downchevron-thin-leftchevron-thin-rightchevron-thin-upchevron-upcancel
Home » Interview met BN'ers » Anita Witzier

Interview

Anita Witzier

Interview met Anita Witzier

Wie wonen hier: Anita Witzier met haar partner en kinderen.
Waar: Nieuwbouw twee-onder-een-kap
Woonstijl: Ons interieur is een mix. Er staan antieke, Spaanse kastjes, een boekenkast van steigerhout en er ligt een samengesteld Perzisch tapijt op de vloer, zo’n kleed dat van verschillende stukken tapijt is gemaakt.
Favoriete woonwinkels: In de tijd dat ik nog groot en rietgedekt woonde, ging ik wel eens in Amsterdam bij de bekende winkels langs. Maar ik werd er zo nerveus en onrustig van. Volgens mij was het keuzestress. Ik heb niet echt een favoriete winkel, maar winkel wel graag dicht bij huis.

Hoezo ‘spuuglelijk’ huis?

“We hebben bij de aankoop van dit huis vooral ons verstand en portemonnee gevolgd in plaats van ons hart. Want eigenlijk vind ik een heel strak, hypermodern huis of een oud, rietgedekt boerderijtje veel leuker. Ruim vijf jaar geleden gingen mijn vriend en ik op zoek naar een ander huis en alles wat wij leuk vonden, moest heel erg verbouwd worden en daar was ons budget niet naar. Dit huis werd nieuw gebouwd. Een voordeel was de kleine tuin, we hebben geen groene vingers, en in dit wijkje kwamen veel kinderen wonen en dat was voor mijn kinderen weer heel erg leuk. En dicht bij polder en bos, fijn voor de hond. Een nadeel was dat we geen inbreng hadden bij het ontwerp en we wonen twee-onder-een kap, dus we zitten ook aan zo’n lelijk huis vast!”

Zeg je lachend, dus zo heel erg is het niet?

“Nee, van binnen is het heerlijk ruim. En ik wilde graag in Blaricum blijven wonen zodat mijn zoon en dochter niet naar een andere school hoefden en dan moet je soms wat water bij de wijn doen.”

Wat is jouw woonstijl?

“Geen idee! Ik houd vooral van mooi, praktisch en comfortabel. En volgens mij moet een interieur groeien. Alles in een keer nieuw klinkt wel heerlijk hoor, maar ik ben enorm blij als we iets nieuws hebben gekocht en daar echt van genieten.

Wat is jullie laatste aankoop?

“We hadden een houten vloer in een donkere, oranjeachtige tint. Die werd zo lelijk en je zag er alles op. Ik ergerde me iedere dag. Afgelopen zomer zei ik: schat, we kopen een nieuwe vloer. Zijn reactie was niet overenthousiast maar ik heb voet bij stuk gehouden en nu hebben we een schitterende, eikenhouten vloer in visgraatmotief. Prachtig en zijn geld dubbel en dwars waard! We hebben gelijk de muren in grijstinten laten verven en we hadden al een taupe kleurige loungebank gekocht en donkerpaarse vouwgordijnen. Dus ik ben helemaal happy met de woonkamer.”

En minder blij met…?

“Het offwhite kleed voor de open haard, dat is niet zo’n handige kleur met een hond. En een Ikea-lamp die vies en kapot is, maar omdat hij niet vaak brandt, valt dat niet zo op. Ikea ben ik ontgroeid, dat detoneert nu, maar ik koop er wel keukengerei en laatst nog een wit koeienkleed en een lampje voor de kamer van mijn dochter.”

Hebben je vriend en jij dezelfde smaak?

“Hij viel de eerste keer bijna achterover van schrik bij het zien van mijn bamboebed, haha! Ik had in mijn vorige huis een boudoirachtige slaapkamer met dat bamboebed waar ik fantastisch in sliep. Het moest uit elkaar worden gehaald toen we naar dit huis gingen en het kon niet meer in elkaar worden gezet. Dat vond hij niet heel erg… Verder zitten we behoorlijk op een lijn.”

Heb je iets met ontwerpers?

“Wat Piet Boon maakt is prachtig en ik vind het heel knap wat hij en zijn vrouw hebben bereikt. Maar, en dat geldt ook voor bijvoorbeeld de ontwerpen van Jan des Bouvrie, je moet wel de ruimte hebben om het tot z’n recht te laten komen. Ik ben niet zo van een stijl. Ooit, toen ik nog ruim woonde, heb ik gordijnen voor de woonkamer bij Eric Kuster gekocht. Die heb ik laten vermaken en hangen nu in de slaapkamer. Zoiets zou ik nu niet meer doen, zo’n smak geld uitgeven aan stof.”

Laat me raden: jij leest geen woonbladen.

“Klopt, zo frustrerend, al die te mooie, opgeruimde huizen. Hoe kunnen mensen zo leven? Zou het er ooit rommelig zijn, want dat heb je toch met kinderen? Bij mij staat het papier-maché kunstwerk van mijn dochter naast een prachtig kunstwerk uit Zuid-Amerika. Je kunt bij ons zien dat er geleefd wordt en dat moet ook want je leven is nooit af. Ik moet er niet aan denken ons huis in te laten richten door een ander. Dat er nog even foto’s van het gezin opgehangen worden om het toch jouw huis te laten zijn, want voor de rest zijn het de ideeën van een ander.”

Je bent een liefhebster van kunst?

We hebben een paar mooie schilderijen gekocht op kunstmarkten en in galeries. Dan zijn ze eigenlijk te duur, maar ik word er zo blij van, dat grenst aan verliefd zijn. Maar ik houd ook van mediterraans aardewerk. Dat koop ik als ik in het buitenland ben voor Memories. Marokkaans, Tunesisch, van alles; het staat zo vrolijk op tafel.”

Staat er iets dierbaars in huis?

“Ja, het rotan stoeltje dat vroeger in de woonkamer bij mijn ouders stond. Zo’n jaren zestig model met een oranjebruin kussentje dat je vast moet strikken. Het staat in een hoek waar eigenlijk een lamp moet staan, maar dit stoeltje komt er zo leuk tot z’n recht.”


Reageer

Lees ook:

Jurgen Smit >
Kimberley Klaver >
Bartina en Ronald Koeman >
Pernille La Lau >
Vivian Reijs >
Peggy Vrijens >
Kim Kötter & Jaap Reesema >
Koert-Jan de Bruijn >
Annette Gerritsen >
Jet Sol >
Jennifer Ewbank >
Marit van Bohemen >
Helen en Frank de Boer >
Fatima Moreira de Melo >
Dyanne Beekman >

Terug naar overzicht >>