arrow-right2checkchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-thin-downchevron-thin-leftchevron-thin-rightchevron-thin-upchevron-upcancel
Home » Inspiratie » Oude lamp kopen: houd rekening met deze zaken
Oude lamp kopen houd rekening met deze zaken

Oude lamp kopen: houd rekening met deze zaken

Een vintage of retro interieur is op het moment heel populair. Daarom zijn steeds meer mensen op zoek naar echte items uit het verleden. Denk aan een oude chesterfield of een apparaat uit de jaren ‘60, zoals een platenspeler. Ook oude lampen worden steeds vaker gebruikt. Maar in tegenstelling tot meubelen, moet je bij lampen wel rekening houden met een aantal zaken, zeker als je ze wilt gaan aansluiten.

1. Authentiek of namaak

Omdat vintage populair is, worden namaakproducten steeds vaker als authentieke of vintage lampen verkocht. Meestal gaat het dan om design lampen, maar ook oude fabriekslampen of industriële lampen worden steeds vaker na gemaakt. Soms worden deze nieuwe lampen wel als vintage verkocht. Op zich niet erg, maar wel jammer als jij echt op zoek bent naar een authentieke lamp.

2. Beschadigingen

Een echte vintage lamp moet toch zeker wel 30 tot 40 jaar oud zijn, voor we van vintage kunnen spreken, maar vaak zijn ze nog een stuk ouder. Het is dan ook niet gek als deze wat gebruiksschade heeft opgelopen in de loop der jaren. Een beschadigde stekker of lampsnoer kan je wel makkelijk vervangen, maar sommige lamp onderdelen zijn moeilijker om te vervangen. Denk bijvoorbeeld aan een bijzondere lampenkap, of sierlijke kristallen in een antieke kroonluchter. Het is maar de vraag of deze onderdelen nog wel te verkrijgen zijn.

Oude wandlamp

3. Veiligheid

De aansluiting van een oude lamp is niet altijd even veilig. De bedrading is niet altijd veilig volgens de huidige normen en oude draadjes kunnen bros worden, waardoor de bedrading bloot komt te liggen. Bovendien heb je ook niet altijd een aardedraad om jouw lamp op aan te sluiten.

Daarnaast kan het aansluiten van een lamp met oude bedrading voor verwarring zorgen. Vroeger was de fasedraad zwart, deze is tegenwoordig bruin en staat vrijwel altijd onder stroom. De zogenaamde nuldraad is tegenwoordig blauw en was vroeger rood. Let er dus goed op dat je een lamp op de juiste manier aansluit en haal altijd de stroom eraf voordat je deze gaat monteren. Laat bij twijfel je lamp eerst goed nakijken, voordat je hem gaat ophangen.

4. De prijs

De prijs van een vintage of antieke lamp kan behoorlijk oplopen. Zeker wanneer deze erg oud is, zeldzaam of populair. Heb je een lamp gevonden die je echt heel mooi vind? Bedenk voor jezelf dan altijd een uiterste prijs. Sommige lampen kunnen bijzonder duur zijn. Wil je echt weten of deze lamp zijn geld waard is? Doe dan vooraf wat onderzoek naar het merk, het bedrijf of de designer achter de lamp. Zo ontdek je al snel of de vraagprijs voor een lamp redelijk is.


Reageer

Lees ook:

Vintage verlichting: breng sfeer en karakter in je interieur >
Hoe creëer je een sfeervolle entree in huis? >
Deze 5 woonaccessoires moet je in huis hebben! >
Zwart in je interieur: stijlvol of somber? >
De beste tips om je bed zo comfortabel mogelijk te maken >
3 tips om je eetkamer om te toveren >
Van leeg naar gezellig: Zo richt jij je nieuwbouwhuis sfeervol in >
Vloerkleed trends voor 2023: Welke stijlen en patronen zijn nu in? >
Interieur veranderen? Lees nu de meubeltrends >
4 tips om een extra gezellige woning te krijgen >
Zo creëer je een gezellige sfeer met accentverlichting >
Tips voor een handige indeling in huis >
3 simpele tips om jouw woonkamer een kleine make-over te geven >
DIY met led strips: creatieve ideeën voor het gebruik van led strips in je interieur >
Zo zorg je voor een landelijk interieur >

Terug naar overzicht >>