arrow-right2checkchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-thin-downchevron-thin-leftchevron-thin-rightchevron-thin-upchevron-upcancel
Home » Inspiratie » Het verschil tussen laminaat en parket

Het verschil tussen laminaat en parket

Het vinden van een nieuwe vloer kan een behoorlijke opgave zijn. Hoewel het vrij eenvoudig klinkt, kun je al snel overweldigd worden door het grote aanbod. Want wat is nou een geschikte vloer voor jouw woning en persoonlijke wensen? In dit artikel gaan we wat dieper in op twee verschillende soorten vloeren: een laminaatvloer en parketvloer. Hopelijk maakt de informatie over de verschillen de keuze een stuk makkelijker. Voor je het weet kun je de winkel induiken om een nieuwe vloer aan te schaffen. Natuurlijk kun je ook online parket of laminaat kopen via een webshop als FloorHouse. Gewoon vanuit je luie stoel!

Verschil in materiaal

Een van de grootste verschillen tussen laminaat en parket is het materiaalgebruik. Laminaat wordt opgebouwd uit verschillende lagen. Vaak heeft de vloer een kunststof onderlaag (melamine), een MDF of HDF laag als drager, een laag met bedrukt papier (vaak met houtlook) en tot slot een kunststof toplaag voor een langere levensduur. Parket is daarentegen een vloerbedekking die voornamelijk bestaat uit houten delen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor massief hout en diverse houtsoorten. Van eik en teak tot esdoorn of zelfs bamboe. Ook bij deze vloer zijn verschillende afwerkingsmogelijkheden zoals een sterke toplaag.

Verschil in prijs

Over het algemeen is een laminaatvloer door het materiaalgebruik goedkoper dan een parketvloer. Dit is wel afhankelijk van het soort, het merk en de afwerking. Er zijn bijvoorbeeld laminaatvloeren met een extra goede toplaag, waardoor het duurder is in aanschaf. Hierdoor gaat de vloer wel weer een stuk langer mee dan een goedkope variant.

Verschil in onderhoud

Laminaat is erg onderhoudsvriendelijk. Je kunt de vloer eenvoudig schoonmaken met een stofzuiger of een vochtige doek/dweil. Let er alleen wel op dat je niet te veel water gebruikt. Dit kan een vloer flink beschadigen en zelfs krom laten trekken. Een parketvloer heeft wat meer aandacht nodig. Je moet vocht of vlekken zo snel mogelijk verwijderen, anders zal het in het hout trekken. Natuurlijk is dit ook weer afhankelijk van de kwaliteit van je vloer en de gekozen toplaag. Het is het beste om persoonlijk advies te vragen bij het aanschaffen van je nieuwe vloer.

Verschil in gebruikssporen en beschadigingen

Een laminaatvloer is niet zomaar kapot te krijgen. Het materiaal (met een goede toplaag) is erg sterk. Na verloop van tijd zullen er wel gebruikssporen en kleine beschadigingen ontstaan. Een parketvloer is in de basis wat kwetsbaarder. Toch kun je deze vloer na een tijdje opnieuw schuren en in de olie zetten. Hierdoor kun je de levensduur weer verlengen!

Verschil in geluiddemping

Voor beide vloeren is het belangrijk om een goede geluiddempende ondervloer aan te leggen. Het materiaal is van zichzelf namelijk best gehorig. Belangrijk om dit in je achterhoofd te houden bij het shoppen.

Verschil in kleuren en stijlen

Zowel laminaat als parket is verkrijgbaar in veel kleuren en stijlen. Of je nou kiest voor een hele authentieke uitstraling of voor een moderne look – beide vloeren zijn een goede optie. Het voordeel van een laminaatvloer is wel dat er meer mogelijkheden zijn qua prints. Je kunt bijvoorbeeld zelfs kiezen voor een betonlook.

Conclusie: laminaat of parket?

Als je laminaat vergelijkt met parket komt er geen duidelijke winnaar uit. Beide vloeren hebben andere voor- en nadelen. De keuze ligt dus helemaal bij jou!


Reageer

Lees ook:

Tijdloze elegantie voor jouw slaapdomein >
Hoe knap je een oude badkamer op? >
Tijd voor een nieuwe keuken? Dit zijn 4 tips voor een efficiënte keuken transformatie >
Zwart in je interieur: stijlvol of somber? >
Goedkoop en smaakvol: betaalbare keukentrends van 2023 >
De beste tips om je bed zo comfortabel mogelijk te maken >
3 tips om je eetkamer om te toveren >
Van leeg naar gezellig: Zo richt jij je nieuwbouwhuis sfeervol in >
Badkamermeubels van hoge kwaliteit: 5 redenen waarom ze het waard zijn >
Het verschil in charme van luxe en goedkopere houten keukens >
Het belang van afmetingen bij eiland afzuigkappen: stijl en functionaliteit >
Vloerkleed trends voor 2023: Welke stijlen en patronen zijn nu in? >
Interieur veranderen? Lees nu de meubeltrends >
4 tips om een extra gezellige woning te krijgen >
Handig stappenplan voor het kopen van een wijnkoelkast >

Terug naar overzicht >>