arrow-right2checkchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-thin-downchevron-thin-leftchevron-thin-rightchevron-thin-upchevron-upcancel
Home » Inspiratie » Domotica: Alles wat je moet weten en met voorbeelden
Domotica

Domotica: Alles wat je moet weten en met voorbeelden

Tegenwoordig kom je de term domotica steeds vaker tegen. Wellicht hoor je tijdens een feestje je vrienden wel praten over de verschillende soorten domotica systemen. Daar sta je dan, je hebt geen idee waar ze het over hebben. Gelukkig gaan wij jou leesvoer geven zodat ook jij straks op kan scheppen met jouw domotica kennis.

Waar staat domotica voor?

Domotica is een samentrekking van de woorden domus (staat voor woning) en telematica. De term domotica wordt gebruikt voor slimme producten welke je thuis of binnen in jouw bedrijf kunt gebruiken. Uiteindelijk omvat deze term alles wat te maken heeft huisautomatisering. Je kan het zo gek niet verzinnen of er zijn domotica mogelijkheden (of: systemen). Dankzij deze slimme apparaten kan je allerlei (elektronische) apparaten aan elkaar koppelen. Het uiteindelijke doel hiervan is om jou zorgeloos te laten leven in jouw slimme huis. Ben je benieuwd wat voor specifieke mogelijkheden er zijn? Lees snel verder!

Slimme automatiseringsmogelijkheden in huis

Om je een goed beeld te geven van de mogelijkheden en jou wellicht te overtuigen van dit geweldige stukje technologie, hebben we een aantal voorbeelden op een rijtje gezet.

Verlichting: Aan & uit wanneer jij wit

Je ziet vast wel eens in films of series dat iemand met zijn handen klapt en dat de lichten aan en uit gaan. Hoe vet is dat! Met domotica heb je de mogelijkheid om slimme lampen aan te laten sturen door een basisstation waarmee je de lampen naar wens kan regelen. Daarnaast kan je er ook voor zorgen dat je lampen op bepaalde momenten van de dag aan en uit gaan of juist filler of dimmen. Wat los je hiermee op? Je kan behoorlijk besparen op je energierekening. Als je een keer je lichten vergeet uit te zetten kan je vanuit elke plek je lichten uitzetten. Of wat dacht je van lampen die automatisch aan of uitgaan wanneer het donker wordt. En hoe tof is het als de lampen aangaan als jij je auto voor de deur parkeert?

Deuren & beveiliging

Nu je toch je auto wilt parkeren laat dan ook de poorten automatisch openen wanneer jij voor komt rijden. Maar de poort en slot op het deur kan ook automatisch sluiten en op slot gaan op het moment dat jij juist naar je werk vertrekt. Zo weet je dat jij in ieder geval nooit de deur op slot hebt gedaan. Oeps, en dan vergeten we ook nog te melden dat je ook je alarmsysteem kan aan- en uitzetten wanneer dat nodig is.

Elektronica in de keuken

Waarschijnlijk heb je ook ooit wel eens gehoord over koelkasten die jou helpen met je boodschappenlijstje of gewoon uit zichzelf producten bestellen. Het klinkt allemaal heel ver weg en bijzonder maar het kan echt! De koelkast ziet dat bepaalde producten bijna op zijn zoals de melk en zorgt ervoor dat jij straks gewoon weer lekker jouw glaasjes melk kan drinken. Bedenk eens hoeveel tijd jou dit kan schelen aan het maken van vervelende boodschappenlijstjes.

Verwarming regelen

Verwarming regelen

De slimme thermostaat is geen nieuwigheidje meer toch? Best veel huishoudens hebben al ervaren hoe ontzettend fijn het is om de temperatuur van je huis, buitenshuis te regelen. Daarnaast kan de thermostaat bijhouden of je thuis bent waardoor je nooit onnodig de verwarming aan hebt staan. Ga je onverwachts toch eerder naar huis in de winter? Regel dit dan vlak voordat je op weg gaat naar huis en de thermostaat doet de rest. Heerlijk thuiskomen in een warm huis.

Tijd om jouw huis te automatiseren

Hopelijk hebben we je nu genoeg voorbeelden gegeven van de domotica voorbeelden. Maar, je begrijpt vast wel dat dit nog niet alles was. Er zijn nog talloze andere voorbeelden te verzinnen om te wonen in een slim huis door middel van domotica. Denk ook maar aan je airco, zonwering, oven, magnetron en nog veel meer. We raden je aan om vooraf goed te laten informeren door een domotica specialist zodat jij goed weet wat er allemaal mogelijk is in jouw huis. Daarnaast is domotica een investering welke je zo duur kan maken als je maar zelf wilt. Ook dan heb jij iemand nodig die jou precies kan vertellen wat de voor- en nadelen zijn. Daarom adviseren we je om te laten informeren in een Domotica winkel waar je ook eventueel een kijkje kan nemen in een showroom. De toekomst van huisautomatisering is nu!


Reageer

Lees ook:

Een babykamer inrichten: deze 6 items mogen echt niet missen >
Maak van jouw tuin een extra woonkamer >
Bouwplannen maken: 5 tips om rekening mee te houden >
5 tips om de hal op te knappen >
Zo ga je voor een persoonlijke touch in een nieuwbouwwoning >
Een bohemian tuinhoek inrichten: 6x tips en inspiratie >
4 redenen waarom jij zo snel mogelijk zonnepanelen wilt >
Tips voor een licht thuiskantoor: verlichting en daglicht >
5 tips voor het bloemschikken van een mooie bos bloemen >
7x dit zijn de beste manieren om interieur inspiratie op te doen >
Zo krijg je het luxe hotelgevoel in je eigen slaapkamer >
De tuintrends van 2020 >
Dit zijn de mooiste kleuren voor een vintage kast in huis >
Wanddecoratie ideeën voor in de slaapkamer >
Een donkerblauwe keuken: voorbeelden en inspiratie >

Terug naar overzicht >>