arrow-right2checkchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-thin-downchevron-thin-leftchevron-thin-rightchevron-thin-upchevron-upcancel
Home » Inspiratie » Bespaar tijd in het huishouden met een robotstofzuiger
Bespaar tijd in het huishouden met een robotstofzuiger

Bespaar tijd in het huishouden met een robotstofzuiger

Het huishouden is werk dat altijd terugkomt. Je bent nauwelijks klaar met dweilen of de vloer is weer stoffig of vies. En heb je net de badkamer schoongeboend, dan moet er weer iemand douchen en is het alweer niet meer schoon. Het huishouden doen is voor de meeste mensen niet echt een hobby te noemen. Dus is het maar wat fijn als je tijd kunt besparen door terugkerende klussen sneller te doen. Of… door ze te láten doen! Wat dacht jij van de luxe van een robotstofzuiger?

Hoe werkt een robotstofzuiger?

Een robotstofzuiger is een kleine ronde robot op wieltjes. De robot heeft één of twee roterende borstels aan de onderkant. Daarmee wordt stof en vuil naar het midden van de robot geveegd, waar het door het zuiggedeelte wordt opgezogen. Stof, vuil en haren worden opgevangen in een bakje. Dit is de basiswerking van elke robotstofzuiger, maar onderling zijn er veel verschillen in aansturing, bediening en functies. De beste robotstofzuiger is uitgebreid en heeft veel opties die hem aantrekkelijker en handiger maken.

Bediening van de stofzuiger

Bediening van de stofzuiger

De bediening van de robotstofzuiger is afhankelijk van het type en ook van de prijs. De goedkoopste stofzuigers zijn alleen handmatig te bedienen, al hebben ze vaak wel een (eenvoudige) afstandbediening. De wat duurdere stofzuigers hebben een afstandbediening en ook vaak een app waarmee ze bediend kunnen worden. Tip: let erop of de stofzuiger een timer heeft. Dat is ideaal als je de robotstofzuiger bijvoorbeeld ’s nachts wilt laten stofzuigen of op andere momenten waarop je niet thuis bent. Bij vergelijkingssite BestGekozen.nl wordt duidelijk aangegeven hoe de robotstofzuiger bediend kan worden.

Systematisch of willekeurig

Er zijn twee manieren waarop robotstofzuigers hun route in huis bepalen. De eerste optie zit meestal op iets prijzigere stofzuigers: systematisch reinigen. Daarbij gaat de robotstofzuiger langs een vastgestelde route door de ruimte. Een zelflerende robotstofzuiger leert zichzelf waar alle meubels staan waardoor het reinigen nog systematischer en sneller gaat. Een slimme robotstofzuiger hoort bij domotica. De andere optie is het willekeurige systeem. Daarbij rijdt de robotstofzuiger een bepaalde tijd een totaal willekeurige route door de ruimte. Doorgaans wordt de ruimte dan ook goed schoon, maar het is minder praktisch en effectief dan de systematische methode.

Extra voordeel: je ruimt vaker op

Een robotstofzuiger kan zijn werk alleen goed doen als hij overal bij kan. Dat betekent dus ook dat je genoodzaakt bent om eerst even op te ruimen. In het begin kan dat vervelend zijn, maar je went er al snel aan. Zeker als de robot op vaste tijden een rondje gaat doen. Je haalt even speelgoed, rommel en touwtjes van de vloer zodat de stofzuiger daarna aan de slag kan. Een groot voordeel is dat, als je dit eenmaal gewend bent, je huis veel netter opgeruimd is. Het opruimen kost maar weinig tijd als je het dagelijks doet en in ruil is je huis weer lekker schoon.

Een robotstofzuiger is een ideale hulp in de huishouding. Hij stofzuigt de kamer keurig, ook als je niet thuis bent of lui op de bank hangt. Als je de stofzuiger van tevoren kunt instellen kun je hem op elk gewenst tijdstip laten draaien. Daardoor blijft je huis veel schoner en hoef je er niets extra voor te doen.


Reageer

Lees ook:

Plekken in huis opleuken met fotolijsten >
Met deze tips verwerk je duurzaamheid in het interieur van jouw woning >
Een fotowand uit een tijdschrift: zo creëer je die zelf >
Veel inbraak in jouw buurt? Dit kun je doen! >
Is een waterbed geschikt voor mij? >
Hoe je je huis kunt personaliseren >
4 tips om een gezellige woonkamer te creëren >
Zo maak je sfeer in je huiskamer >
Wat zijn de voor- en nadelen van een zandcementvloer? >
Stoom jouw verlichting klaar voor de winter met deze tips! >
Zo gebruik je trendkleuren in jouw interieur >
Alles wat jij moet weten over een picture rail hanging system >
Je huis stijlvol inrichten met planten? Zo doe je het! >
Een gezellige leefkeuken creëren? Zo doe je het! >
5 tips voor je thuiskantoor >

Terug naar overzicht >>