arrow-right2checkchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-thin-downchevron-thin-leftchevron-thin-rightchevron-thin-upchevron-upcancel
Home » Binnenkijkers » Landelijk » Binnenkijken bij Peter en Jannette in Nunspeet

Binnenkijken

bij Peter en Jannette

Landelijk wonen in een boerderij

Hoeve De Midden-Veelhorst, net buiten Nunspeet, is een boerderij met geschiedenis. In 1606 stond hier al een Herengoed. Muurankers met daarop het jaartal 1773 herinneren aan een verbouwing uit die tijd. “Toen wij twaalf jaar geleden het huis zagen, waren we meteen verliefd”, zegt Jannette. “Die oude, authentieke elementen zijn zo ontzettend mooi. Het is een gemeentelijk monument en aan de buitenkant mag vrijwel niets veranderd worden.”

Zitten onder de hilde

Lage deuren, vervaardigd uit brede planken, geven toegang tot de woning en de verschillende vertrekken. Smeedijzeren grendels moeten ongewenste bezoekers buitenhouden. “Hier hebben vroeger de koeien gestaan”, vertelt Jannette, gezeten in wat ze met een knipoog de ‘zondagse zithoek’ noemt. Het is een van de twee zithoeken op de voormalige deel, waar nog steeds de hilde – de hooizolder – zichtbaar is. Zware gebinten dragen de zoldering. “Op de vloer liggen geen stenen, maar heel oud kopsparket”, glimlacht Jannette.

Vierkante Biedermeier tafel

“De meeste meubels hier hebben een geschiedenis. Zoals de antieke chaise longue en het oude kabinet. De Biedermeier tafel is een verhaal apart. In de negentiende eeuw is het met de trein van Amsterdam naar Apeldoorn vervoerd. Daar hebben ze de van oorsprong ronde tafel vierkant gemaakt, omdat rond voor de deftige stadslieden was”, zo verhaalt Jannette uit de overlevering. Weelderige gordijnen van Ralph Lauren, een mand annex tafel van Bali-riet, grote kroonluchters, een antieke haardbank: ze versterken de sfeer in het royale achterhuis.

Gezellig in de keuken

In het voorhuis is nog een woonkamer, de ‘heerdkamer’. Een grote schouw, compleet met een luik om de hammen en worsten te roken, herinnert aan lang vervlogen tijden. De ramen met roedeverdeling geven uitzicht op het bakhuis en de tuin, met daarachter de uitgestrekte velden. Hoe groot de woonruimte ook is, Jannette zit zelf het liefst in de keuken. “Een tijdschrift en een kopje koffie erbij, de keuken onder handbereik: heel gezellig. Ik zou mijn woonstijl niet echt kunnen typeren, maar ik vind dat een huis gezellig, warm en leefbaar moet zijn.”

Heerlijk plekje

Een van de zaken die Peter en Jannette grondig aanpakten, was de tuin. De ruim 4.000 vierkante meter grote, lommerrijke tuin lieten ze opnieuw inrichten. Een oude fontein, die ooit dienst deed op een Belgisch landgoed, vormt nu het hart van de voortuin. Achter het huis loopt het terras over in gras, met achterin oude pruimen- en perenbomen. “We hebben eigenlijk te weinig tijd om er van te genieten”, bekent Jannette. “Maar als het even kan, zitten we buiten op het terras. Het is een heerlijk plekje!”


Reageer

Lees ook:

6x prachtige stickers voor in de kinderkamer >
Binnenkijken bij Babs & Wim >
Binnenkomen bij Johan & Angélique >
Binnenkomen bij Peter en Marjanne >
Denk groot & ga voor stoer >
Binnenkijken bij Suzanne in ’t Graveland >
Binnenkijken bij Trude en John in Apeldoorn >
Binnenkijken bij Karen Glas in Edam >
Binnenkijken bij Esther en Patrick in Bussum >
Binnenkijken in een landelijke, stoere woning >
Binnenkijken in een boerenwoning in kerstsfeer >
Binnenkijken bij Simone en Dick >
Binnenkijken bij Jos en Jacqueline >
Binnenkijken bij Judith en Robert-Jan in Kampen >
Binnenkijken bij Hetty en Viktor in Apeldoorn >

Terug naar overzicht >>