arrow-right2checkchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-thin-downchevron-thin-leftchevron-thin-rightchevron-thin-upchevron-upcancel
Home » Binnenkijkers » Landelijk » Binnenkijken bij Brenda in Kranenburg

Binnenkijken

bij Brenda

Wonen in een school

De voormalige Sint Antoniusschool was al een aantal jaren in gebruik als woonhuis toen Brenda en Jan Willem een advertentie in de krant zagen staan. Te Koop: de helft van een oude school in Kranenbrug. Brenda vertelt: ‘Het gekke is dat ik wekelijks langs deze school reed en dat hij me nooit was opgevallen. Totdat vrienden ons op de advertentie attendeerde en wij samen met een makelaar het pand gingen bezichtigen. Mijn adem stokte in mijn keel. Ik was echt overdonderd door de charme van het gebouw. En ook Jan Willem was gelijk onder de indruk. De entree, de oude hoofdingang, de monumentale terrazzovloeren en de metershoge plafonds van de hal… Ik kneep Jan Willem heel hard in zijn arm toen we in de oude hal stonden. Ten teken van: dit is het!”

Wonen in een oude school

Dat was oktober 2001. Inmiddels woont het stel samen met hun drie kinderen alweer jaren met veel plezier op deze bijzondere plek. Zittend in de gezellige woonkeuken vertelt Brenda: “Het huis werd destijds bewoond door een ouder echtpaar en zij hadden de meest noodzakelijke dingen al aangepakt. De basis was goed en je kon hier prima wonen. Maar zelfs al was de basis niet goed geweest, ik denk dat we het pand dan toch hadden gekocht. Want een kans als deze krijg je maar een keer in je leven.” Een periode van maandenlang klussen volgde. Want hoewel het pand prima was, Brenda en Jan Willem wilde toch het een en ander veranderen. “Wij woonden nog een paar dorpen verderop, maar onze kinderen gingen alvast hier naar school. Er liepen hier bouwvakkers rond en wij klusten hard mee. Ondertussen bracht ik de kinderen naar school en sportclubjes en daarna ging ik aan het klussen of ik ging naar mijn werk. Vermoeiend, maar ook heel erg leuk. We kijken tot aan vandaag de dag nog steeds met veel plezier aan die tijd terug.”

Klussen in huis

Brenda vond het fantastisch aan de slag te kunnen gaan. “Vloerbedekking wegtrekken, deuren afkrabben en muren schoonbikken. En je afvragen wat die wanden allemaal hebben gehoord. Het oudste deel van de school, de entree en de grote hal waar de kinderen vroeger les kregen, stamt van voor 1900. De overigen ruimtes zijn in de jaren twintig van de vorige eeuw gebouwd. Vanaf z’n bouw tot 1988 deed het gebouw dienst als school. Dus als deze muren konden praten!” Brenda gaf in de beginperiode dat ze in het huis woonde regelmatig workshops bloemschikken in de kelder. “Daar kwamen dames naartoe die hier nog les had den gehad. De verhalen die zij vertelden, prachtig. Soms ontroerend, soms grappig. Al dat soort zaken maken dit huis heel speciaal.”

Wonen in een oud huis

De school was destijds in twee woningen opgesplitst en Brenda en Jan Willem kochten het achterste deel van de school. De woonkamer, keuken en de badkamer waren al gerealiseerd. Wat nog in authentieke staat was, was een grote, verwaarloosde, niet verwarmde bovenetage waar de kinderkamers moesten komen. “Daar zijn een paar uitstekende timmermannen uit Vorden mee aan de slag gegaan. Als je een oud pand koopt, kom je altijd voor verrassingen te staan. Eigenlijk weet je niet goed waar je aan begint en dat is misschien maar goed ook, want het platte dak van de keuken lekte en het riool moest worden vervangen. Al met al nog een paar behoorlijke ingrepen.”

Landelijke stijl

Eenmaal klaar kon het inrichten beginnen. Brenda houdt van een landelijke stijl met hier en daar brocante en een oud familiestuk. Ook haar vorige woning, een nieuwbouwhuis, had ze in die stijl ingericht. “Dat kan prima hoor, een nieuw huis in een landelijke sfeer inrichten, maar ergens bleef ik toch verlangen naar een oud huis. Het leuke van een oud huis is dat als er geen meubels in staan, het al mooi en sfeervol is. Terwijl je bij een nieuw huis die sfeer zelf moet creeeren.” Brenda koopt graag op rommelmarkten. Ze is gek op oude spulletjes en veranderd haar interieur regelmatig. “Ik koop eigenlijk nooit hele dure dingen omdat ik om de zoveel tijd iets wel wil vervangen. Dan vind ik het zonde om hele duren spullen te kopen. De oude Chesterfieldbank vond ik op marktplaats.nl. Die kostte maar honderd euro. Een koopje vond ik. Waar ik geen rekening mee had gehouden, was dat ik hem ergens in Brabant op moest gaan halen. Daar stond hij in een kelder. Jan Willem was niet bepaald blij met die actie en dan druk ik mij nog mild uit!” aldus een lachende Brenda.

Doe het zelf

In haar woonkeuken wilde ze graag eetkamerstoelen met een linnen bekleding. Die zag ze op een gegeven moment bij een doe-het-zelf winkel staan. “Ik heb net zo lang gewacht tot de poster met de aanbieding ‘4 halen 3 betalen’ erbij hing en heb toen acht stoelen gekocht en er maar zes betaald. Super vind ik dat! Koopjesjagen vind ik een sport. En met drie kinderen, waarvan twee studeren en op kamers wonend én een oud, onderhoudsgevoelig huis, moet je inventief zijn met je aankopen en soms even wachten met de aanschaf van iets nieuws.”

Kleiner wonen

Ondanks dat Brenda en Jan Willem met ontzettend veel plezier in hun oude school wonen en zich nog regelmatig verbazen over het feit dat zij het geluk hadden het destijds te kunnen kopen, denkt ze niet dat dit hun laatste huis is. Ze besluit: “Onze dochter van 15 woont nog thuis, maar als zij ook op kamers gaat dan wordt het wellicht te groot. Ik kan me voorstellen dat we dan kleiner gaan wonen en meer gaan reizen. Maar zo ver is het nog lang niet hoor, dus geïnteresseerden moeten nog heel wat jaren wachten!”


Reageer

Lees ook:

6x prachtige stickers voor in de kinderkamer >
Binnenkijken bij Babs & Wim >
Binnenkomen bij Johan & Angélique >
Binnenkomen bij Peter en Marjanne >
Denk groot & ga voor stoer >
Binnenkijken bij Suzanne in ’t Graveland >
Binnenkijken bij Trude en John in Apeldoorn >
Binnenkijken bij Karen Glas in Edam >
Binnenkijken bij Esther en Patrick in Bussum >
Binnenkijken in een landelijke, stoere woning >
Binnenkijken in een boerenwoning in kerstsfeer >
Binnenkijken bij Simone en Dick >
Binnenkijken bij Jos en Jacqueline >
Binnenkijken bij Judith en Robert-Jan in Kampen >
Binnenkijken bij Hetty en Viktor in Apeldoorn >

Terug naar overzicht >>