arrow-right2checkchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-thin-downchevron-thin-leftchevron-thin-rightchevron-thin-upchevron-upcancel
Home » Algemeen » Zonnepanelen installeren: dit moet je weten
Zonnepanelen installeren dit moet je weten

Zonnepanelen installeren: dit moet je weten

Wanneer je kiest voor zonnepanelen, dan moet je natuurlijk weten welke je neemt, waar je ze legt en hoeveel je er kan plaatsen op het dak. Ook is het belangrijk om de plek van de omvormer te bepalen en het aansluitwerk in de meterkast goed te doen. Dit moet op een goede en veilige manier gebeuren. Zonnepanelen op het zuiden leveren het meest op, maar soms zijn andere plaatsen van leggen beter voor een goede opbrengst. In dit artikel leer je alles wat je moet weten.

Punten van aandacht bij zonnepanelen installeren

De zonnepanelen opbrengst berekenen is een slimme zet. Zo kan je beter bepalen wat je moet doen. Wanneer je meerdere geschikte dakvlakken hebt, dan kan je ook meer panelen kwijt. Let wel op dat je dan ook meerdere omvormers nodig hebt. Staan er obstakels die schaduw veroorzaken? Dan kan je dit oplossen met micro-omvormers en power-optimizers. Je moet de panelen niet te dicht bij de rand of nok leggen om stormproblemen weg te leggen. Houd rekening met schaduw van bomen en gebouwen. Ook is het belangrijk om op te passen met de belastbaarheid van een dakkapel. Zonnepanelen vangen echter meer wind en hebben dus wel meer ballast nodig.

De oost-westopstelling kiezen

Wie een plat dak heeft kan meer panelen kwijt als ze minder schuin liggen. Dan voorkom je dat ze in elkaars schaduw liggen. Dit kan bijvoorbeeld ook leiden tot de oost-westopstelling. Zo kan je twee rijen tegen elkaar aan leggen. In de ochtend brengen ze dan wat meer op, maar in de middag wat minder dan in het zuiden. De opbrengst is meer verspreid over de dag. Je kan dan beter je eigen opgewekte stroom gebruiken en minder stroom hoeft aan te trekken. Zonnepanelen kopen is dan nog altijd rendabel, ook zonder salderingsregeling.

zonnepanelen installeren

De warmteproductie

Zonnepanelen werken minder goed wanneer ze te heet worden. Dan is het belangrijk dat ze enkele centimeters van het dak liggen voor een goede luchtcirculatie onder de panelen. Wel worden de indakzonnepanelen steeds populairder. Deze zakken in het dak. Een nadeel is dat ze dus warmer worden en daardoor net wat minder zullen opbrengen. Een voordeel is dat ze er beter uitzien om dat het dak er mooier uitziet. Dit is bij nieuwbouw of renovatie een goed idee. Het is wel belangrijk dat alles goed aangesloten wordt, want anders kan bijvoorbeeld brand ontstaan. Dit maakt het belangrijk om dit goed aan te pakken.

Aanbieders met elkaar vergelijken

Het is belangrijk om verder te kijken dan de prijs alleen. Daarom is het goed om de offertes van aanbieders naast elkaar te leggen. Je kijkt dan naar hoe ze tot het legplan zijn gekomen. Kijk ook of met alle zaken, zoals schaduw en veiligheid, is rekening gehouden. Kijk ook naar wat voor aannames over de opbrengst per paneel worden gedaan. Zoals je ook kijkt naar hoe de ontwikkeling van de elektriciteitsprijs wordt ingeschat. Kijk naar de levensduur van de omvormer en de garantie. Kijk ook naar andere informatie, zoals bijvoorbeeld het temperatuurcoëfficiënt en het mogelijke maximumvermogen.


Reageer

Lees ook:

De schoorsteen vegen: zelf doen of uitbesteden? >
Handig stappenplan voor het kopen van een wijnkoelkast >
Een knusse woning: vijf tips voor het inrichten van je woning >
Hoe zit het precies met de hypotheek als je gaat scheiden? >
Natuurlijke schoonheid: Houten loungeset voor buiten >
Welk type zonnepaneel is geschikt voor jou? >
Zwarte aluminium deuren >
Zo kan je jouw kunststof kozijn onderhouden >
3 tips om je dak goed, mooi en strak af te werken >
Maak van je woonhobby je beroep! >
5 tips hoe je jouw vloer weer als nieuw laat schijnen! >
Decluttering: wat is het en hoe pak je dat aan? >
Organiseer je garage optimaal met deze tips >
Het juiste internetabonnement kiezen: waar moet je op letten? >
Tips voor het uitkiezen van een nieuwe brievenbus >

Terug naar overzicht >>