arrow-right2checkchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-thin-downchevron-thin-leftchevron-thin-rightchevron-thin-upchevron-upcancel
Home » Algemeen » Zo maak je het huis levensloopbestendig
Zo maak je het huis levensloopbestendig

Zo maak je het huis levensloopbestendig

Het huis levensloopbestendig maken is de meesten van ons veel waard. Wie fijn woont in een huis vol warme herinneringen, wil toch helemaal niet verhuizen? Maar hoe doe je dat, je woning toekomstproof maken?

Op de website van de Rijksoverheid worden de belangrijkste tips gebundeld. Wie zijn of haar woning levensloopbestendig maakt kan daarin blijven wonen op het moment dat het fysiek allemaal wat minder wordt, er misschien zelfs wel thuiszorg nodig is. Geen kopzorgen over een gedwongen verhuizing. Fysieke beperkingen, door bijvoorbeeld een evenwichtsstoornis of artrose, zijn geen reden meer voor een verhuizing als jouw eigen huis hierop is aangepast. Het is verstandig om daar al over na te denken vóórdat het zover is. Enkele tips voor een veilig huis:

  • Zorg voor goed beloopbare routes in en om het huis. Verwijder obstakels, bijvoorbeeld die forse drempel bij de voordeur. Zowel binnen- als buiten is goede verlichting erg belangrijk om akelige valpartijen te voorkomen.
  • Vervang de gaskookplaat voor een inductiekookplaat. Niet alleen zuinig, ook een stuk veiliger. Sowieso is het belangrijk om goed naar de keukenindeling te kijken. Zorg dat alles gemakkelijk bereikbaar is.
  • Gebruik in de badkamer en eventueel het toilet antislipmatten. Samen met wandbeugels voorkomen deze struikelpartijen. Een thermostaatkraan voorkomt dat je heet water over je heen krijgt.
  • Wanneer het fysiek minder wordt, is de trap vaak één van de grootste obstakels. Plaatsing van een traplift kan uitkomst bieden. Met een traplift blijft het mogelijk om je, al dan niet in combinatie met een rolstoel of rollator, door het hele huis te verplaatsen.
Traplift plaatsen

Bijdrage uit Wmo
De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is in het leven geroepen om mensen te ondersteunen om zo lang mogelijk thuis te kunnen wonen. Uitvoer van de Wmo is een taak van gemeenten. Via de wet is het onder meer mogelijk om thuiszorg in te schakelen en medische hulpmiddelen te kopen of in bruikleen te krijgen. Ook een verbouwing naar een levensloopbestendige woning kan (deels) worden vergoed vanuit de Wmo.


Reageer

Lees ook:

Maandelijks geld besparen? Maak gebruik van deze 5 tips! >
Frisse Lucht, Fris Huis: Hoe Airco’s je Woonstijl Complementeren >
Zo laat je je huis achter na verhuizing! >
De verschillen tussen inductiekookplaten en koken op gas, een moderne keukenrevolutie >
Muurkleur kiezen: Wordt het Taupe of RAL? >
Verkopen van een huis >
Het belang van onderhoud na een eenmalige grondige schoonmaak >
Kies de perfecte voordeur voor je nieuwe huis >
Tips om meer opbergruimte te krijgen in huis >
Tips bij het kopen van een nieuwe bank >
Ontdek de voordelen van draadloze verlichting >
5 toekomstbestendige keuzes voor je woning >
Hoe technologie de wereld van interieurontwerp verandert >
Inspiratie voor een functioneel en stijlvol bureau >
Maak je tuin compleet met een leuk tuinhuisje >

Terug naar overzicht >>