arrow-right2checkchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-thin-downchevron-thin-leftchevron-thin-rightchevron-thin-upchevron-upcancel
Home » Algemeen » Zo maak je het huis levensloopbestendig
Zo maak je het huis levensloopbestendig

Zo maak je het huis levensloopbestendig

Het huis levensloopbestendig maken is de meesten van ons veel waard. Wie fijn woont in een huis vol warme herinneringen, wil toch helemaal niet verhuizen? Maar hoe doe je dat, je woning toekomstproof maken?

Op de website van de Rijksoverheid worden de belangrijkste tips gebundeld. Wie zijn of haar woning levensloopbestendig maakt kan daarin blijven wonen op het moment dat het fysiek allemaal wat minder wordt, er misschien zelfs wel thuiszorg nodig is. Geen kopzorgen over een gedwongen verhuizing. Fysieke beperkingen, door bijvoorbeeld een evenwichtsstoornis of artrose, zijn geen reden meer voor een verhuizing als jouw eigen huis hierop is aangepast. Het is verstandig om daar al over na te denken vóórdat het zover is. Enkele tips voor een veilig huis:

  • Zorg voor goed beloopbare routes in en om het huis. Verwijder obstakels, bijvoorbeeld die forse drempel bij de voordeur. Zowel binnen- als buiten is goede verlichting erg belangrijk om akelige valpartijen te voorkomen.
  • Vervang de gaskookplaat voor een inductiekookplaat. Niet alleen zuinig, ook een stuk veiliger. Sowieso is het belangrijk om goed naar de keukenindeling te kijken. Zorg dat alles gemakkelijk bereikbaar is.
  • Gebruik in de badkamer en eventueel het toilet antislipmatten. Samen met wandbeugels voorkomen deze struikelpartijen. Een thermostaatkraan voorkomt dat je heet water over je heen krijgt.
  • Wanneer het fysiek minder wordt, is de trap vaak één van de grootste obstakels. Plaatsing van een traplift kan uitkomst bieden. Met een traplift blijft het mogelijk om je, al dan niet in combinatie met een rolstoel of rollator, door het hele huis te verplaatsen.
Traplift plaatsen

Bijdrage uit Wmo
De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is in het leven geroepen om mensen te ondersteunen om zo lang mogelijk thuis te kunnen wonen. Uitvoer van de Wmo is een taak van gemeenten. Via de wet is het onder meer mogelijk om thuiszorg in te schakelen en medische hulpmiddelen te kopen of in bruikleen te krijgen. Ook een verbouwing naar een levensloopbestendige woning kan (deels) worden vergoed vanuit de Wmo.


Reageer

Lees ook:

Het verhogen van comfort in huis >
Hoe kies je de beste beglazingskit? >
De 5 grootste misverstanden over vloerisolatie >
Waarom is de code van je Velux dakraam belangrijk? >
Wanneer is het tijd om jouw garagedeur te vervangen? 5 vragen >
Beleef een fantastisch ontwerp en verminder het galmen, nu bij ARBA Wood >
5 ideeën om je huis meer een thuis te maken! >
Appartement aan expats verhuren? Tips voor tevreden bewoners! >
Welke verzekering heb je nodig voor je eerste woning? >
Drie innovaties om te omarmen; dit zijn ze! >
Een lichtpuntje in huis Het verhaal van een familie en hun VELUX dakraam >
Maatwerk netten: de unieke oplossing voor uw specifieke behoeften >
Serre-uitbreidingen voor bestaande woningen >
De voordelen van op maat gemaakte spiegels >
De schoorsteen vegen: zelf doen of uitbesteden? >

Terug naar overzicht >>