arrow-right2checkchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-thin-downchevron-thin-leftchevron-thin-rightchevron-thin-upchevron-upcancel
Home » Algemeen » Zo ga je zelf groene stroom gebruiken
Zelf groene stroom opwekken

Zo ga je zelf groene stroom gebruiken

Is het tijd om wat duurzamer te wonen en leven en ben je op zoek naar de juiste manier om zelf groene stroom te gebruiken? Dan ben je op de juiste pagina beland! We geven je namelijk graag een aantal handige, praktische en (bijna) direct toe te passen tips om zelf groene stroom te gebruiken.

1. Kies de juiste leverancier

Wanneer je voor de juiste leverancier kiest kun je direct groene stroom gebruiken. Door voor een bedrijf dat investeert in het duurzaam opwekken van energie draag je een stukje bij aan de vergroening van de energieproductie in Nederland. Deze leveranciers wekken de energie op middels waterkracht, zonne-energie, windenergie of zelfs biomassa. Naast groene stroom wordt er bij verschillende leveranciers zelfs ‘groen’ gas aangeboden! Zo verbruik jij zo duurzaam mogelijk. Een overstap is trouwens zo geregeld. In veel gevallen regelt de nieuwe leverancier het hele proces voor je.

2. Kijk naar de GvO’s

Leveranciers die groene stroom aanbieden moeten een GvO (Garantie van Oorsprong) hebben. Wil je dus zeker weten of jouw nieuwe energieleverancier daadwerkelijk duurzame energie levert: kijk dan naar het GvO! Let op: de GvO kan uit allerlei landen komen. Je kunt de leverancier van je keuze natuurlijk ook even checken in de overzichten van bijvoorbeeld Greenpeace en de Consumentenbond. Zo weet je direct hoe groen en duurzaam ze zijn.

3. Check het stroometiket

Iedere energieleverancier heeft een stroometiket waar de herkomst van de stroom op aangegeven staat. Zo zie je niet alleen uit welke bron jouw stroom opgewekt is, maar ook in welk land dit gebeurt! Waar je dit etiket vindt? Je krijgt het ieder jaar bij de jaarrekening, maar kunt het ook op de website van de leverancier of Wise vinden.

Zo ga je zelf groene stroom gebruiken

4. Zelf groene stroom opwekken

Een geweldige manier om groene stroom te gebruiken is natuurlijk door dit zelf op te wekken. Je kunt zonnepanelen op je dak laten installeren door deze zelf aan te schaffen (bij de IKEA bijvoorbeeld) of via een leverancier te ‘huren’ (handig voor op de uitbouw). Op deze manier gebruik je gegarandeerd groene stroom en maak je ook nog eens een geweldige (en duurzame!) investering voor de toekomst.

5. Neem kleine maatregelen

Hoe minder stroom je gebruikt hoe groter de voordelen voor het milieu. Ook wanneer je een groene energieleverancier hebt kun je nog een steentje bijdragen door zoveel mogelijk te besparen op je energieverbruik. Installeer bijvoorbeeld LED verlichting, plaats een aantal timers of bewegingssensoren of investeer in slimme systemen om het stroomverbruik zo laag mogelijk te houden.


Reageer

Lees ook:

Vloerisolatie? Kies voor Fermacell vloerelementen! >
Ruimte besparen met een tv beugel in plaats van tv meubel >
Je huis sneller schoonmaken? Met deze 4 tips lukt het! >
6 tips om je huis met huisdieren hygiënisch te houden >
Dit zijn de voordelen van een houtkachel in je huis >
Gazon onderhouden: lees deze tips >
Zelf een steektrap inmeten >
De ronde eettafel: om deze 5 redenen is ‘ie zo populair! >
Huizenjacht: ook buiten de Randstad een gevecht >
Hierom zijn een inboedel- en aansprakelijkheidsverzekering onmisbaar >
Je wasmachine aansluiten in vijf eenvoudige stappen >
Voordelen van een NEN2580 meting >
Woning kopen rond Winschoten? Dit is onze top 3: (klus)woningen voor €325.000 >
Planten stekken doe je met dit 4-stappen plan >
De vensterbank stylen: 8x deze woonaccessoires kun je hier goed kwijt! >

Terug naar overzicht >>