arrow-right2checkchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-thin-downchevron-thin-leftchevron-thin-rightchevron-thin-upchevron-upcancel
Home » Algemeen » Zo ga je zelf groene stroom gebruiken
Zelf groene stroom opwekken

Zo ga je zelf groene stroom gebruiken

Is het tijd om wat duurzamer te wonen en leven en ben je op zoek naar de juiste manier om zelf groene stroom te gebruiken? Dan ben je op de juiste pagina beland! We geven je namelijk graag een aantal handige, praktische en (bijna) direct toe te passen tips om zelf groene stroom te gebruiken.

1. Kies de juiste leverancier

Wanneer je voor de juiste leverancier kiest kun je direct groene stroom gebruiken. Door voor een bedrijf dat investeert in het duurzaam opwekken van energie draag je een stukje bij aan de vergroening van de energieproductie in Nederland. Deze leveranciers wekken de energie op middels waterkracht, zonne-energie, windenergie of zelfs biomassa. Naast groene stroom wordt er bij verschillende leveranciers zelfs ‘groen’ gas aangeboden! Zo verbruik jij zo duurzaam mogelijk. Een overstap is trouwens zo geregeld. In veel gevallen regelt de nieuwe leverancier het hele proces voor je.

2. Kijk naar de GvO’s

Leveranciers die groene stroom aanbieden moeten een GvO (Garantie van Oorsprong) hebben. Wil je dus zeker weten of jouw nieuwe energieleverancier daadwerkelijk duurzame energie levert: kijk dan naar het GvO! Let op: de GvO kan uit allerlei landen komen. Je kunt de leverancier van je keuze natuurlijk ook even checken in de overzichten van bijvoorbeeld Greenpeace en de Consumentenbond. Zo weet je direct hoe groen en duurzaam ze zijn.

3. Check het stroometiket

Iedere energieleverancier heeft een stroometiket waar de herkomst van de stroom op aangegeven staat. Zo zie je niet alleen uit welke bron jouw stroom opgewekt is, maar ook in welk land dit gebeurt! Waar je dit etiket vindt? Je krijgt het ieder jaar bij de jaarrekening, maar kunt het ook op de website van de leverancier of Wise vinden.

Zo ga je zelf groene stroom gebruiken

4. Zelf groene stroom opwekken

Een geweldige manier om groene stroom te gebruiken is natuurlijk door dit zelf op te wekken. Je kunt zonnepanelen op je dak laten installeren door deze zelf aan te schaffen (bij de IKEA bijvoorbeeld) of via een leverancier te ‘huren’ (handig voor op de uitbouw). Op deze manier gebruik je gegarandeerd groene stroom en maak je ook nog eens een geweldige (en duurzame!) investering voor de toekomst.

5. Neem kleine maatregelen

Hoe minder stroom je gebruikt hoe groter de voordelen voor het milieu. Ook wanneer je een groene energieleverancier hebt kun je nog een steentje bijdragen door zoveel mogelijk te besparen op je energieverbruik. Installeer bijvoorbeeld LED verlichting, plaats een aantal timers of bewegingssensoren of investeer in slimme systemen om het stroomverbruik zo laag mogelijk te houden.


Reageer

Lees ook:

Upgrade je huis met deze 5 tips >
Cluttercore in je slaapkamer? Misschien wel iets voor jou! >
Naambordjes bij de deur: een persoonlijke touch aan jouw huis! >
Nieuw huis gekocht? Wat moet je direct aanpakken? >
Maak je balkon klaar voor de lente met deze 4 tips! >
Tips om toch aan een woning te komen >
Waar moet je exact naar kijken bij het uitzoeken van een traplift? >
De rol van de makelaar in de omgeving Culemborg >
Maak van je huis een smart home! >
Heb je altijd een woonverzekering nodig? >
Badkamer renovatie kosten >
Wel of geen lichtstraat plaatsen in je woning? >
Zo voorkom je problemen met de aannemer tijdens een verbouwing! >
Het belang van het opmeten van de juiste deurmaat >
Is een bouwkundige keuring verplicht tijdens het aankoop van een woning? >

Terug naar overzicht >>