arrow-right2checkchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-thin-downchevron-thin-leftchevron-thin-rightchevron-thin-upchevron-upcancel
Home » Algemeen » Wat zijn de meest voorkomende oorzaken van brand in een woning?
Wat zijn de meest voorkomende oorzaken van brand in een woning?

Wat zijn de meest voorkomende oorzaken van brand in een woning?

Het is verschrikkelijk om mee te moeten maken: een brand in de woning. Gelukkig komt het vandaag de dag steeds minder vaak voor. Zo zijn elektronische apparaten veiliger gemaakt en zijn moderne woningen met brandwerende platen geïsoleerd. Toch komt brand nog altijd voor. Het is verstandig om te weten wat de meest voorkomende oorzaken van woningbrand zijn, zodat je hier meer rekening mee kunt houden. We zetten dit hieronder voor je op een rij.

Vuur stoken

Het is heel sfeervol, een haardvuur of een andere vorm van vuur in de woonkamer. Echter is dit niet zonder gevaar. De meeste branden in woningen worden veroorzaakt door het stoken van vuur in huis. Je moet hier altijd goed bij blijven, en tevens verzorgen in onderhoud van bijvoorbeeld de schoorsteen. Als je graag vuur stookt in huis, kun je ook verdere maatregelen treffen. Stop je dierbaarste spullen in brandwerende kluisjes, zodat je ze niet kwijt kunt raken.

Oud of kapot apparaat

Een oud of kapot apparaat in huis kan kortsluiting met brand tot gevolg veroorzaken. Daarom is het onverstandig om heel oude apparaten maar te blijven gebruiken. Je kunt er beter voor kiezen om een moderner apparaat in huis te halen, met een veiligere afwerking.

Problemen met koken

Problemen met koken

Ook tijdens het koken kan er brand ontstaan. De voornaamste reden? Er slaat vlam in de pan. Het is in dat geval zaak om kalm te blijven en het vuur direct te doven. Maak verder dat de afzuigkap goed schoon is, zodat het vuur niet kan overslaan op het rooster. En blijf altijd bij de pannen in de buurt tijdens het koken, zodat je het direct ziet wanneer er iets gebeurt.

Kaarsen

Gezellig de kaarsjes aan: wie doet dit niet in de woonkamer? Maar zorg wel dat je altijd in de buurt blijft. Je zult niet de eerste zijn bij wie er brand ontstaat door een kaars. En let ook op de plek waar je de kaars neerzet. Doe dit niet in de buurt van een gordijn of een ander stuk stof. Pas ook extra op als er kinderen in de buurt van de kaars zijn.  Wil je dat je spullen veilig blijven, stop ze dan in een kluis. Bij kluisstore.nl kun je terecht voor gecertificeerde kluizen. Het is sowieso verstandig om hieraan te denken, ook als je geen vuur kunt stoken in jouw woning.

Roken

Rook je binnenshuis? Pas dan ook altijd op. Dit is immers een bron van vuur en rook in de woning. Je hoeft maar een keer niet op te letten en de sigaret verkeerd neer te leggen, of er kan brand ontstaan. Let tevens op dat er geen asresten op bijvoorbeeld de bank of het vloerkleed terechtkomen.

Blikseminslag

Verder kan er brand ontstaan als de bliksem inslaat in huis. Hoewel dit bij iedere woning kan gebeuren, is er met name sprake van bij afgelegen woningen en bij hoogbouw. Het is raadzaam om een bliksemgeleider te (laten) installeren op het dak. Zo ben je net een stukje veiliger in je eigen woning.


Reageer

Lees ook:

Het verhogen van comfort in huis >
Hoe kies je de beste beglazingskit? >
De 5 grootste misverstanden over vloerisolatie >
Waarom is de code van je Velux dakraam belangrijk? >
Wanneer is het tijd om jouw garagedeur te vervangen? 5 vragen >
Beleef een fantastisch ontwerp en verminder het galmen, nu bij ARBA Wood >
5 ideeën om je huis meer een thuis te maken! >
Appartement aan expats verhuren? Tips voor tevreden bewoners! >
Welke verzekering heb je nodig voor je eerste woning? >
Drie innovaties om te omarmen; dit zijn ze! >
Een lichtpuntje in huis Het verhaal van een familie en hun VELUX dakraam >
Maatwerk netten: de unieke oplossing voor uw specifieke behoeften >
Serre-uitbreidingen voor bestaande woningen >
De voordelen van op maat gemaakte spiegels >
De schoorsteen vegen: zelf doen of uitbesteden? >

Terug naar overzicht >>