arrow-right2checkchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-thin-downchevron-thin-leftchevron-thin-rightchevron-thin-upchevron-upcancel
Home » Algemeen » Wat zijn de meest voorkomende oorzaken van brand in een woning?
Wat zijn de meest voorkomende oorzaken van brand in een woning?

Wat zijn de meest voorkomende oorzaken van brand in een woning?

Het is verschrikkelijk om mee te moeten maken: een brand in de woning. Gelukkig komt het vandaag de dag steeds minder vaak voor. Zo zijn elektronische apparaten veiliger gemaakt en zijn moderne woningen met brandwerende platen geïsoleerd. Toch komt brand nog altijd voor. Het is verstandig om te weten wat de meest voorkomende oorzaken van woningbrand zijn, zodat je hier meer rekening mee kunt houden. We zetten dit hieronder voor je op een rij.

Vuur stoken

Het is heel sfeervol, een haardvuur of een andere vorm van vuur in de woonkamer. Echter is dit niet zonder gevaar. De meeste branden in woningen worden veroorzaakt door het stoken van vuur in huis. Je moet hier altijd goed bij blijven, en tevens verzorgen in onderhoud van bijvoorbeeld de schoorsteen. Als je graag vuur stookt in huis, kun je ook verdere maatregelen treffen. Stop je dierbaarste spullen in brandwerende kluisjes, zodat je ze niet kwijt kunt raken.

Oud of kapot apparaat

Een oud of kapot apparaat in huis kan kortsluiting met brand tot gevolg veroorzaken. Daarom is het onverstandig om heel oude apparaten maar te blijven gebruiken. Je kunt er beter voor kiezen om een moderner apparaat in huis te halen, met een veiligere afwerking.

Problemen met koken

Problemen met koken

Ook tijdens het koken kan er brand ontstaan. De voornaamste reden? Er slaat vlam in de pan. Het is in dat geval zaak om kalm te blijven en het vuur direct te doven. Maak verder dat de afzuigkap goed schoon is, zodat het vuur niet kan overslaan op het rooster. En blijf altijd bij de pannen in de buurt tijdens het koken, zodat je het direct ziet wanneer er iets gebeurt.

Kaarsen

Gezellig de kaarsjes aan: wie doet dit niet in de woonkamer? Maar zorg wel dat je altijd in de buurt blijft. Je zult niet de eerste zijn bij wie er brand ontstaat door een kaars. En let ook op de plek waar je de kaars neerzet. Doe dit niet in de buurt van een gordijn of een ander stuk stof. Pas ook extra op als er kinderen in de buurt van de kaars zijn.  Wil je dat je spullen veilig blijven, stop ze dan in een kluis. Bij kluisstore.nl kun je terecht voor gecertificeerde kluizen. Het is sowieso verstandig om hieraan te denken, ook als je geen vuur kunt stoken in jouw woning.

Roken

Rook je binnenshuis? Pas dan ook altijd op. Dit is immers een bron van vuur en rook in de woning. Je hoeft maar een keer niet op te letten en de sigaret verkeerd neer te leggen, of er kan brand ontstaan. Let tevens op dat er geen asresten op bijvoorbeeld de bank of het vloerkleed terechtkomen.

Blikseminslag

Verder kan er brand ontstaan als de bliksem inslaat in huis. Hoewel dit bij iedere woning kan gebeuren, is er met name sprake van bij afgelegen woningen en bij hoogbouw. Het is raadzaam om een bliksemgeleider te (laten) installeren op het dak. Zo ben je net een stukje veiliger in je eigen woning.


Reageer

Lees ook:

Maandelijks geld besparen? Maak gebruik van deze 5 tips! >
Frisse Lucht, Fris Huis: Hoe Airco’s je Woonstijl Complementeren >
Zo laat je je huis achter na verhuizing! >
De verschillen tussen inductiekookplaten en koken op gas, een moderne keukenrevolutie >
Muurkleur kiezen: Wordt het Taupe of RAL? >
Verkopen van een huis >
Het belang van onderhoud na een eenmalige grondige schoonmaak >
Kies de perfecte voordeur voor je nieuwe huis >
Tips om meer opbergruimte te krijgen in huis >
Tips bij het kopen van een nieuwe bank >
Ontdek de voordelen van draadloze verlichting >
5 toekomstbestendige keuzes voor je woning >
Hoe technologie de wereld van interieurontwerp verandert >
Inspiratie voor een functioneel en stijlvol bureau >
Maak je tuin compleet met een leuk tuinhuisje >

Terug naar overzicht >>