arrow-right2checkchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-thin-downchevron-thin-leftchevron-thin-rightchevron-thin-upchevron-upcancel
Home » Algemeen » Wat te doen als je cv ketel aan vervanging toe is?
Wat te doen als je cv ketel aan vervanging toe is?

Wat te doen als je cv ketel aan vervanging toe is?

Nadat er lange tijd vooral is gepraat over duurzaamheid, is de energietransitie dan toch eindelijk op gang gekomen. De laatste tijd is er bijvoorbeeld veel aandacht voor de verduurzaming van woningen. Niet alleen doordat de overheid een duidelijk doel heeft gesteld als het gaat om het aardgasvrij maken van woningen, maar ook mede vanwege de sterk gestegen energieprijzen het afgelopen jaar. Zorgt in jouw woning een cv ketel voor de verwarming van je woning en warm water uit de kraan? Hieronder lees je welke opties je hebt als het gaat om verduurzaming van je woning.

Check hoe je woning in de toekomst waarschijnlijk aan warm water zal komen

Is de cv ketel in een woning aan vervanging toe? Veel woningeigenaren denken dat ze nu al fors moeten investeren in een warmtepomp. Het is echter helemaal niet zeker dat je voor warm water en warmte in huis in de toekomst een warmtepomp nodig zal hebben. Vooral in dichtbevolkte gebieden – grotere steden – zijn gemeenten van plan een nieuw warmtenet aan te leggen of een bestaand netwerk uit te breiden. Moet je je cv ketel nu vervangen en wil je slim investeren? Dan begint dat met een check van de plannen bij je gemeente.

De beste keuze hangt af van de toekomstige verwarmingsbron

De beste keuze hangt af van de toekomstige verwarmingsbron

Zal je woning in de toekomst aan een warmtenet gekoppeld worden? En heb je momenteel niet veel geld om je woning groots te gaan verduurzamen? Dan is het waarschijnlijk momenteel het meest voordelig een verwarmings installateur een nieuwe cv ketel te laten plaatsen. Deze kan dan nog precies lang genoeg mee tot de overstap naar een warmtenet. De komende jaren kun je dan de woning verder verduurzamen, zonder dat je in de kou hoeft te zitten.

Wil je vanwege de huidige hoge gasprijzen toch graag minder afhankelijk zijn van je cv ketel voor warmte? Mits je gemeente geen plannen heeft om al op korte termijn het warmtenet te realiseren, kan het ook interessant zijn om te kiezen voor een hybride warmtepomp. De warmtepomp verzorgt dan het grootste gedeelte van de warmte. De cv ketel springt alleen bij wanneer nodig. Iets om rekening mee te houden: vanaf 2026 zal het bij vervanging van een cv ketel waarschijnlijk verplicht zijn om te kiezen voor een hybride warmtepomp.

Woon je in een relatief dunbevolkt gebied? En blijkt uit de plannen van je gemeente dat je woning waarschijnlijk een warmtepomp zal moeten krijgen voor verwarming en eventueel warm water? Als je de investering nu kan doen, is het waarschijnlijk financieel het meest interessant gezien de hoge energieprijzen zo snel mogelijk een warmtepomp te laten installeren.

Verdere benodigde verduurzaming voor een alternatieve verwarmingsbron

Nieuwbouwwoningen voldoen tegenwoordig aan de hoogste standaarden als het gaat om duurzaamheidseisen. Bijvoorbeeld als het gaat om de isolatie. Dit is niet het geval voor veel bestaande woningen. Wordt je woning in de toekomst aangesloten op een warmtenet met een lage of middelhoge temperatuur (ongeveer 50 a 55 graden Celsius) of moet er een warmtepomp komen? Voordat je over kunt stappen, zal eerst de isolatie in orde gemaakt moeten worden. Denk aan minimaal HR++-glas, vloerverwarming of Lage Temperatuur Convectoren en een goede gevel-, vloer- en dakisolatie.


Reageer

Lees ook:

Welk materiaal kies je voor een elektrische schuifpoort? >
De beste houtsoort voor jouw open haard >
Waarom pet vilt in huis gebruiken? >
Zo geef je jouw woning een luxe uitstraling met vloertegels >
Zo ben je de zomerse hitte dit jaar slim voor >
Je eigen huis bouwen? Dit zijn de belangrijkste aandachtspunten >
Je leidingen schoon houden doe je zo >
De gevaren van water in de kruipruimte voor je huis: wat je moet weten >
Maatwerkoplossingen voor een georganiseerd interieur >
Slimme zonwering: comfort en duurzaamheid in één >
Duurzame raamzonwering: hoe je huis energiezuinig en milieuvriendelijk wordt >
Waarom een makelaar in Amsterdam kiezen? >
Zo kun jij jouw huis een nieuwe look geven zonder veel geld uit te geven! >
Warm, duurzaam en gezond: de voordelen van wonen in een houten huis >
Populaire vloeren voor in huis anno 2024 >

Terug naar overzicht >>