arrow-right2checkchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-thin-downchevron-thin-leftchevron-thin-rightchevron-thin-upchevron-upcancel
Home » Algemeen » Wat te doen als een oudere valt?
Wat te doen als een oudere valt?

Wat te doen als een oudere valt?

Hoewel de meeste valpartijen bij volwassenen niet voor veel schade zorgen, is het alsnog van belang om elke val serieus te nemen. Dit is vooral het geval als je ouder wordt. Naarmate we ouder worden, worden onze botten namelijk brozer. Hierdoor is de kans op een breuk groter, terwijl de hersteltijd hiervan ook nog eens langer is. Vallen kan bovendien het vertrouwen van jezelf aantasten, maar ook dat van je familieleden. Zij zullen een oudere willen helpen nadat hij/zij gevallen is, wat ze kunnen doen met de tips die we in dit artikelen noemen. 

Als een ouder persoon gevallen is dan is het van belang dat je direct kijkt of de oudere zelf op kan staan. Is er enige aarzeling bij de senior? Zorg er dan voor dat je hem/haar kalmeert en gerust stelt. Kijk ook naar potentiële verwondingen, huidverkleuringen en blauwe plekken zullen hier op wijzen. Grimast of schreeuwt de oudere wanneer hij/zij probeert te wegen of wanneer je hun lichaam aanraakt? Bel dan een ambulance en laat de senior liggen. Probeer hem/haar bovendien rustig te houden totdat de ambulancebroeders er zijn om hulp aan te bieden.

Mochten er geen duidelijke tekenen van letsel zijn dan is het belangrijk om de persoon zelf te helpen zodat hij/zij weer op de been kan komen. Probeer dit niet voor hen te doen, maar help hen juist om zelf overeind te komen. Hierbij mogen ze zoveel tijd nemen als ze zelf willen, het opstaan moet namelijk voorzichtig en geleidelijk gedaan worden. Je moet gedurende dit proces dicht bij de oudere blijven staan, mogelijk hebben ze op een gegeven moment snel hulp nodig. Zie je dat de senior het moeilijk heeft bij het opstaan dan is het verstandig om toch de dokter te bellen.

Oudere helpen met opstaan

Je moet de oudere bovendien goed in de gaten houden tijdens 24 uur nadat ze gevallen zijn. Ze mogen dan wel weer in orde lijken en op de been zijn, alsnog kunnen ze een verwonding of blessure hebben dat ze proberen op te bergen. Ze schamen zich bijvoorbeeld mogelijk omdat ze gevallen zijn en willen niet hun onafhankelijkheid verliezen natuurlijk. Geef ze daarnaast hulp als dit nodig blijkt te zijn, dit kan in de vorm van een rollator of huishoudhulp zijn. Ook het downloaden van een alarm app op hun mobiel is een aanrader. Dit is een alarmsysteem ouderen waarmee ze snel hulp kunnen zoeken nadat ze gevallen zijn.


Reageer

Lees ook:

Wat te doen als je cv ketel aan vervanging toe is? >
De voordelen van vinyl in je vloer >
Welke kosten komen er kijken bij het egaliseren van je vloer? >
Schilder je eigen meesterwerk: 3 tips om je eigen schilderij te maken >
4 tips voor je begint aan het verbouwen van een badkamer >
Meer comfort op zonnige dagen met screens >
Waarom worden klusjes uitgesteld in het huis? >
Knap roestig tuingereedschap op met deze tips >
Effectieve waterontharder aanschaffen >
Zorg voor een mooi geheel met verlichting >
Zo koop je kinderbestendig servies >
De voordelen van kunststof gevelbekleding ten opzichte van hout >
Elektronisch materieel van goede kwaliteit >
Plat dak in de stad? Maak een tuindak! >
De voordelen van een inloopdouche >

Terug naar overzicht >>