arrow-right2checkchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-thin-downchevron-thin-leftchevron-thin-rightchevron-thin-upchevron-upcancel
Home » Algemeen » Wat kan ik doen om mijn energierekening deze winter laag te houden?
Wat kan ik doen om mijn energierekening deze winter laag te houden?

Wat kan ik doen om mijn energierekening deze winter laag te houden?

Iedereen vindt het fijn om na een koude winterdag de verwarming aan te zetten en lekker warm binnen te zitten. Maar er zijn ook genoeg andere manieren om het warm te hebben zonder per se de kachel aan te hoeven zetten.

Kleed je op het weer

Het eerste wat je kunt doen is natuurlijk een extra laag kleding aandoen. Kies voor een lekkere wollen dikke trui om jezelf warm te houden en laat de kachel nog even uit. Ook kun je bijvoorbeeld een hemd aan trekken om de kou van je rug te houden. Warme voeten en handen zorgen er ook voor dat je het lekker warm hebt. Denk daarom aan extra dikke sokken en lekkere dikke wanten met een lekkere muts. Zo heb je het minder snel koud, houd je jouw lichaamswarmte bij je en heb je niet het gevoel de kachel aan te moeten zetten. Denk bij het extra warm aankleden bijvoorbeeld ook aan het aanschaffen van extra dekens voor op de bank of een extra dik winterdekbed voor op bed.

Kleed het huis goed aan

Een wat uitgebreidere, maar wel een effectieve optie is het goed isoleren van het huis. Zo kun je kiezen voor extra goede, luchtdichte kozijnen en een extra laag glas in de ramen. Hierdoor hoef je maar weinig gas te verbruiken om het huis warm te krijgen en te houden en kun je stroom- en gasvoordelen ervaren. Ook een goede isolatie op het dak is belangrijk. De opstijgende warme lucht kan minder goed ontsnappen en houdt het huis warm. Daarom kan een groen dak ook een goede en leuke optie zijn. Hierdoor slaat het dak extra warmte op en geef je door middel van extra vegetatie ook een beetje zuurstof terug aan de natuur. Een goede isolatie van het huis voorkomt dus dat er extra moet worden opgestookt om het binnen warm te maken terwijl er weer een hoop warmte onnodig ontsnapt.

Voorkom verspilling van energie

Voorkom verspilling van energie

Niet alleen het verminderen van gasverbruik verlaagt de energierekening, ook het letten op onnodig gasverbruik is een goede manier om de energierekening laag te houden. Zo kun je extra letten op de lengte van een douchebeurt en, hoe moeilijk het ook kan zijn, op koude dagen toch wat eerder onder de douche vandaan stappen. Ook het overmatig gebruik van licht is vaak een kostenpost op de energierekening. Vervang daarom lampen door kaarsen of gebruik lichten die weinig energie gebruiken. Daarbij kun je letten op het uitzetten van apparaten en lichten die niet gebruikt worden. Op stopcontacten staat altijd spanning en dit soort sluipstroom kan makkelijk voorkomen worden. 

Vind een gepaste leverancier

Natuurlijk kun je overstappen op een andere energieleverancier binnen enkele seconden. Sommige leveranciers hebben voordelige prijzen voor jouw vraag aan gas, water en licht en sluiten daardoor beter aan op jouw wensen. Kijk hierbij wat zij leveren, vergelijk de voorwaardes en kijk of deze bij jouw situatie passen. Denk goed na over wat je echt nodig hebt en wat niet, want het is natuurlijk zonde als er teveel energie wordt geleverd terwijl je dat niet gebruikt en hier ook nog eens voor moet betalen.


Reageer

Lees ook:

Wat zijn de voordelen van een goede isolatie bij een woning? >
Dit wil je weten als je een nieuwe vloer gaat uitzoeken >
Waar moet je op letten als je een afvalcontainer besteld? >
Vind de perfecte koekenpan voor jou >
Wat vind jij thuis onmisbaar? >
Tijd voor een nieuw kleurtje! Waar moet je allemaal rekening mee houden? >
Hoe kies je de juiste afvalcontainer? >
Hoe kies ik de perfecte toiletrolhouder? >
Wil je hebben! Dít zijn de mooiste voorbeelden van velvet meubels >
5 tips die van pas komen bij een veranda bouwen >
Nieuwe vloer kiezen: wat zijn de verschillen tussen een Hongaarse punt en een visgraat vloer? >
Vloer renoveren en van isolerende laag voorzien populair >
3 tips om ramen en deuren goed te beveiligen >
Je planten afstoffen? Dít is waarom je dat moet doen! >
Genieten van natuurlijk zonlicht met lichtkoepels >

Terug naar overzicht >>