arrow-right2checkchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-thin-downchevron-thin-leftchevron-thin-rightchevron-thin-upchevron-upcancel
Home » Algemeen » Wat is het perfecte moment om een huis te kopen?
Wat is het perfecte moment om een huis te kopen

Wat is het perfecte moment om een huis te kopen?

Voordat je kunt gaan denken aan het inrichten van die knusse slaapkamer, moet je eerst een stap terug: een huis kopen. Maar wanneer doe je dat precies? Is er eigenlijk wel een perfect moment voor? Het antwoord op die vraag weet je natuurlijk al: nee, het perfecte moment bestaat niet. Maar je kunt wél rekening houden met momenten die net iets gunstiger zijn dan andere. Daarmee helpen we je graag op weg met de tips uit dit artikel.

Hoe hoog (of laag) is de actuele hypotheekrente?

De hypotheekrente speelt zeker mee bij het nemen van je beslissing. Zoals je vast en zeker weet, bepaalt de hypotheekrente hoeveel je extra betaalt over het hypotheekbedrag dat je opneemt voor je woning. Het liefst wil je zo weinig mogelijk rente betalen, dus hoe lager de hypotheekrente is, des te beter is het voor jou. De hoogte van de rente schommelt nogal, maar de afgelopen jaren is hij stelselmatig laag. Eigenlijk staat het zelfs historisch laag, mogen we wel zeggen. Kortom: als je naar de hypotheekrente kijkt, is dit hét perfecte moment om een huis te kopen.

Wat is je gezinssituatie?

Huis kopen gezinssituatie

Veel mensen gaan op zoek naar een ander huis wanneer hun gezinssituatie verandert. Bijvoorbeeld omdat ze eerder alleen woonden en nu een partner hebben gevonden. Of dat er een baby op komst is en het jonge gezin graag meer ruimte wil hebben om te wonen. Dat zijn typische momenten die heel logisch zijn om aan te grijpen voor een zoektocht naar een eigen huis. Of dat voor jou ook zo is, zul je zelf moeten bepalen. Het kan namelijk best zijn dat je ondanks de veranderde gezinssituatie niet echt ruimte tekort komt. Dan hoef je natuurlijk niet per se op zoek te gaan naar iets anders.

Wil je van een huurhuis naar een koophuis?

Zeker in een tijd waarin woninghuur sterk stijgt, gaan veel mensen die een huurhuis hebben onderzoeken of ze een koophuis kunnen betalen. Daardoor ontstaat er soms wat kuddegedrag bij huizenkopers, waar makelaars dan weer misbruik van kunnen maken. Houd hier dus rekening mee als veel mensen tegelijk van huren naar kopen willen overstappen. Misschien is dat niet het perfecte moment om een huis te kopen. Een koophuis heeft natuurlijk wel enkele voordelen ten opzichte van een huurhuis: huur is in principe geld voor gebruik en niet voor bezit. Een koophuis is een investering, maar een nadeel daarvan is dat je wel zelf moet zorgen dat er onderhoud wordt gepleegd. Bij een huurhuis wordt dat allemaal voor je geregeld.

Veel succes met het nemen van de juiste beslissing!


Reageer

Lees ook:

Wat te doen als een oudere valt? >
Zorg voor een mooi geheel met verlichting >
Zo koop je kinderbestendig servies >
De voordelen van kunststof gevelbekleding ten opzichte van hout >
Elektronisch materieel van goede kwaliteit >
Plat dak in de stad? Maak een tuindak! >
De voordelen van een inloopdouche >
5 tips voor het installeren van laminaat >
Ben jij op zoek naar een mooie woning in Enschede? >
6 stappen voor het schilderen van je trap >
Houten wandpaneel dat ook zorgt voor een unieke uitstraling >
Houten trapleuning kopen? Hier moet je rekening mee houden >
Houten schutting maken van rabat >
Zo maak je het huis levensloopbestendig >
Een polypropyleen zwembad: wat is dat? >

Terug naar overzicht >>