arrow-right2checkchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-thin-downchevron-thin-leftchevron-thin-rightchevron-thin-upchevron-upcancel
Home » Algemeen » Wat is het perfecte moment om een huis te kopen?
Wat is het perfecte moment om een huis te kopen

Wat is het perfecte moment om een huis te kopen?

Voordat je kunt gaan denken aan het inrichten van die knusse slaapkamer, moet je eerst een stap terug: een huis kopen. Maar wanneer doe je dat precies? Is er eigenlijk wel een perfect moment voor? Het antwoord op die vraag weet je natuurlijk al: nee, het perfecte moment bestaat niet. Maar je kunt wél rekening houden met momenten die net iets gunstiger zijn dan andere. Daarmee helpen we je graag op weg met de tips uit dit artikel.

Hoe hoog (of laag) is de actuele hypotheekrente?

De hypotheekrente speelt zeker mee bij het nemen van je beslissing. Zoals je vast en zeker weet, bepaalt de hypotheekrente hoeveel je extra betaalt over het hypotheekbedrag dat je opneemt voor je woning. Het liefst wil je zo weinig mogelijk rente betalen, dus hoe lager de hypotheekrente is, des te beter is het voor jou. De hoogte van de rente schommelt nogal, maar de afgelopen jaren is hij stelselmatig laag. Eigenlijk staat het zelfs historisch laag, mogen we wel zeggen. Kortom: als je naar de hypotheekrente kijkt, is dit hét perfecte moment om een huis te kopen.

Wat is je gezinssituatie?

Huis kopen gezinssituatie

Veel mensen gaan op zoek naar een ander huis wanneer hun gezinssituatie verandert. Bijvoorbeeld omdat ze eerder alleen woonden en nu een partner hebben gevonden. Of dat er een baby op komst is en het jonge gezin graag meer ruimte wil hebben om te wonen. Dat zijn typische momenten die heel logisch zijn om aan te grijpen voor een zoektocht naar een eigen huis. Of dat voor jou ook zo is, zul je zelf moeten bepalen. Het kan namelijk best zijn dat je ondanks de veranderde gezinssituatie niet echt ruimte tekort komt. Dan hoef je natuurlijk niet per se op zoek te gaan naar iets anders.

Wil je van een huurhuis naar een koophuis?

Zeker in een tijd waarin woninghuur sterk stijgt, gaan veel mensen die een huurhuis hebben onderzoeken of ze een koophuis kunnen betalen. Daardoor ontstaat er soms wat kuddegedrag bij huizenkopers, waar makelaars dan weer misbruik van kunnen maken. Houd hier dus rekening mee als veel mensen tegelijk van huren naar kopen willen overstappen. Misschien is dat niet het perfecte moment om een huis te kopen. Een koophuis heeft natuurlijk wel enkele voordelen ten opzichte van een huurhuis: huur is in principe geld voor gebruik en niet voor bezit. Een koophuis is een investering, maar een nadeel daarvan is dat je wel zelf moet zorgen dat er onderhoud wordt gepleegd. Bij een huurhuis wordt dat allemaal voor je geregeld.

Veel succes met het nemen van de juiste beslissing!


Reageer

Lees ook:

Thuiswerken in stijl? Zo creëer je jouw eigen droomkantoor! >
Het belang van een goede meterkast in een huis >
Traplift kopen vs. huren: wat is de beste optie? >
5 dingen die niemand je vertelt over het kiezen van de perfecte vloer >
Velours gordijnen; Hotel chique en heerlijk warm >
Ga je zelf verhuizen? Deze drie dingen wil je weten! >
Inzethorren op maat: de perfecte oplossing voor elk raam >
Alles wat je moet weten over een dakkapel met zonnepanelen >
Woning met een plat dak? Lees deze tips! >
Laat je woning optisch hoger lijken met deze tips >
Maandelijks geld besparen? Maak gebruik van deze 5 tips! >
Frisse Lucht, Fris Huis: Hoe Airco’s je Woonstijl Complementeren >
Zo laat je je huis achter na verhuizing! >
De verschillen tussen inductiekookplaten en koken op gas, een moderne keukenrevolutie >
Muurkleur kiezen: Wordt het Taupe of RAL? >

Terug naar overzicht >>