arrow-right2checkchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-thin-downchevron-thin-leftchevron-thin-rightchevron-thin-upchevron-upcancel
Home » Algemeen » Waarom een makelaar gebruiken bij de aan- en verkoop van een woning?
Waarom een makelaar gebruiken bij de aan- en verkoop van een woning

Waarom een makelaar gebruiken bij de aan- en verkoop van een woning?

Het kopen of verkopen van een woning is een belangrijke gebeurtenis in ons leven. Het is een grote investering en er komt veel bij kijken. Het is daarom begrijpelijk dat veel mensen ervoor kiezen om een makelaar in te schakelen bij de aan- en verkoop van een woning. Maar waarom zou je een makelaar gebruiken? In deze blog bespreken we de voordelen en nadelen van een makelaar en geven we tips over hoe je een betrouwbare makelaar kunt vinden.

Voordelen van een makelaar

Een makelaar heeft veel kennis en ervaring op het gebied van de vastgoedmarkt. Hij of zij kan je helpen bij het vinden van de juiste woning of bij het verkopen van je huidige woning. Een makelaar kan je adviseren over de waarde van je woning en over de vraagprijs die je kunt vragen.

Ook heeft een vaak makelaar toegang tot een groot netwerk van potentiële kopers of verkopers, waardoor je woning sneller verkocht kan worden. Daarnaast neemt een makelaar veel werk uit handen. Hij of zij kan de bezichtigingen regelen, de onderhandelingen voeren en de koopakte opstellen. Dit bespaart veel tijd en stress.

Nadelen van een makelaar

Maar naast de talloze voordelen zijn er ook nadelen verbonden aan een samenwerking met een makelaar. Een makelaar brengt namelijk veel kosten met zich mee. Meestal betaal je een percentage van de verkoopprijs aan de makelaar. Dit kan oplopen tot enkele duizenden euro’s.

Daarnaast kan het zijn dat je niet altijd dezelfde visie hebt als de makelaar. Hij of zij kan bijvoorbeeld een lagere vraagprijs adviseren dan jij in gedachten had. Het is belangrijk om hierover goede afspraken te maken met de makelaar. Je wilt namelijk niet dat je woning voor te weinig verkocht wordt. Nu is het wel het geval dat de makelaars een goed beeld hebben van de prijzen op de markt. Zet je verwachtingen dus niet te hoog aan het begin, dit zal namelijk kunnen leiden tot teleurstellingen.  

Hoe vind je een makelaar in de buurt?

Hoe vind je een makelaar in de buurt?

Er zijn verschillende manieren om een makelaar in de buurt te vinden. Je kan bijvoorbeeld zoeken op internet, woon je in de buurt van Deventer bijvoorbeeld, zoek dan simpelweg naar makelaar Deventer. Op deze manier krijg je een beeld van de opties die lokaal te vinden zijn, maar ga niet voor de eerste de beste makelaar die je vindt. Het is belangrijk dat je voordat je jezelf vastbindt aan een partij dat je eerst de beste optie hebt gekozen.  

Ook kun je vrienden of familie vragen naar hun ervaringen met makelaars of in de lokale krant advertenties bekijken bijvoorbeeld. Het is belangrijk om een makelaar te kiezen die goed bij jou past. Maak daarom altijd een afspraak voor een kennismakingsgesprek. Zo kun je kijken of de makelaar bij jou past en of je een klik hebt.

Tips om een betrouwbare makelaar te vinden

Het is belangrijk om een betrouwbare makelaar zoals Thoma Post bijvoorbeeld te vinden. Je wilt immers niet dat je woning in verkeerde handen terechtkomt. Hieronder geven we enkele tips om een betrouwbare makelaar te vinden. Met deze tips kan je in alle rust de woningmarkt betreden:

 • Check de certificering:
  Een betrouwbare makelaar is aangesloten bij een brancheorganisatie zoals de NVM, VBO of VastgoedPro. Deze organisaties stellen hoge eisen aan hun leden en bieden klachtenregelingen aan. Check dus altijd of de makelaar is aangesloten bij een brancheorganisatie.
 • Vraag om referenties:
  Vraag aan de makelaar om referenties van eerdere klanten. Zo kun je navragen of zij tevreden waren over de dienstverlening van de makelaar.
 • Maak goede afspraken:
  Maak goede afspraken met de makelaar over de kosten en de werkzaamheden. Leg deze afspraken vast in een contract.
 • Vergelijk verschillende makelaars:
  Vergelijk verschillende makelaars met elkaar. Zo kun je kijken welke makelaar het beste bij jou past en welke tarieven zij hanteren.

Wanneer je deze tips gebruikt tijdens je zoektocht naar de ideale makelaar, weet je zeker met wie je in zee gaat. Op deze manier kan je de woningmarkt in alle rust betreden en weet je dat je huis in goede handen is. 


Reageer

Lees ook:

Dit zijn de voordelen van camerabeveiliging thuis >
Dit wil je weten voor je een huis koopt >
Een introductie tot woningontruimingen >
Energie besparen doe je zo! >
Voorstrijken van stucwerk: belang, technieken en productadvies >
Je woning beveiligen met de juiste sloten >
Hoe krijg je meer zonlicht in je woning? >
Thuiswerken in stijl? Zo creëer je jouw eigen droomkantoor! >
Het belang van een goede meterkast in een huis >
Traplift kopen vs. huren: wat is de beste optie? >
5 dingen die niemand je vertelt over het kiezen van de perfecte vloer >
Velours gordijnen; Hotel chique en heerlijk warm >
Ga je zelf verhuizen? Deze drie dingen wil je weten! >
Inzethorren op maat: de perfecte oplossing voor elk raam >
Alles wat je moet weten over een dakkapel met zonnepanelen >

Terug naar overzicht >>