Voorkom rugpijn met een ergonomische bureaustoel
Het afgelopen decennium is het aantal mensen dat thuis werkt fors toegenomen. Enerzijds door het stijgende aantal zzp’ers, anderzijds doordat hybride werken sinds de coronapandemie de nieuwe standaard is geworden. Thuiswerken biedt allerlei voordelen, mensen hebben bijvoorbeeld geen reistijd meer en kunnen vaak rustiger en geconcentreerder werken. Er dienen alleen wel de nodige voorzieningen getroffen te worden om goed thuis te kunnen werken. Een van de meest essentiële zaken in een thuiskantoor is bijvoorbeeld een goede ergonomische bureaustoel. Hieronder lees je hoe deze bijdraagt aan het voorkomen van rugpijn.
Alles draait om goede ondersteuning en de juiste zithouding
Het menselijk lichaam is gemaakt voor verschillende bewegingen en houdingen. Om soepel te blijven is het belangrijk om regelmatig te wisselen tussen zitten, staan en bewegen. De standaard werktijden verlangen echter wel dat veel mensen dagelijks minimaal acht uur lang zitten. Dat hoeft op zich niet slecht te zijn. Maar dat is het wel als je langdurig in dezelfde, statische houding zit. Helemaal als de stoel je lichaam niet goed ondersteunt en je ook nog eens een ‘slechte’ zithouding aanneemt die zorgt voor afknelling van zenuwen of de bloedsomloop.
Een ergonomische bureaustoel draagt op twee manieren bij aan het voorkomen van onder meer rugpijn. Allereerst motiveert deze je om de correcte zithouding aan te nemen. Daarnaast krijgt je lichaam optimale ondersteuning doordat de bureaustoel precies ingesteld kan worden naar je fysieke bouw en persoonlijke voorkeuren.
Kenmerken van een ergonomische bureaustoel
Een ergonomische bureaustoel heeft diverse typerende kenmerken die onder meer rugpijn voorkomen bij zittend werk. Hieronder lees je meer over een aantal van deze belangrijke onderdelen.
Verstelbare rugleuning, zowel in hoogte als in hellingshoek: een goed ontworpen rugleuning die past bij de fysieke bouw van iemand maakt het mogelijk om dynamisch te zitten en de rug te ontlasten in verschillende zithoudingen.
Verstelbare lendensteun: volgt de natuurlijke kromming van de wervelkolom om de onderrug te ondersteunen.
Verstelbare zithoogte: vermindert de druk op de onderrug en bevordert een goede bloedcirculatie als de knieën in een hoek van 90 graden gebogen zijn.
Comfortabele zitting: een zitting met goed dempend en ademend materiaal vermindert de kans op rugpijn door minder druk op de dijen en zitbotten.
Verstelbare armleuning, zowel in hoogte als diepte en hoek: ondersteunen (wanneer de ellebogen in een hoek van 90 graden erop rusten) de armen en schouders en verminderen zo de spanning op de schouders en bovenrug.
Wees ook bewust van eigen (verkeerde) werkgewoonten
Zoals je kunt zien biedt een ergonomische bureaustoel met de juiste instelling goede ondersteuning, en kan het zo de kans op rugpijn verminderen. Houd echter ook zelf bewust je werkgewoonten in de gaten. Verander regelmatig van zithouding, doe kleine bewegingsoefeningen tussendoor en ga ook regelmatig tussendoor staan of lopen.
Op zoek naar nog meer tips en inspiratie voor een comfortabel en goed ingericht thuiskantoor? Dat lees je in het eerder verschenen artikel ‘Thuiskantoor inrichten: 5 handige tips en tricks’.
Reageer