arrow-right2checkchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-thin-downchevron-thin-leftchevron-thin-rightchevron-thin-upchevron-upcancel
Home » Algemeen » Vind de perfecte koekenpan voor jou
Vind de perfecte koekenpan voor jou

Vind de perfecte koekenpan voor jou

Naast een pannenset mag de koekenpan zeker niet ontbreken in jouw keukenkast! Het maakt niet uit of je van uitgebreid kokkerellen houdt, of meer van de simpele gerechten bent. Zonder koekenpan ben je nergens.

What’s in a name?

Het komt wel vaker voor dat een Nederlandse naam van iets totaal afwijkend is van buitenlandse benamingen. Zo ook de koekenpan. In Nederland dankt de pan zijn naam aan het bakken van koeken in deze pan. Naast pannenkoeken bakte men ook ‘gewone’ koekjes in een koekenpan. In bijvoorbeeld het Engels en Duits is de naam van deze pan een stuk logischer. Daar heet de pan namelijk frying pan en bratpfanne.

Welke koekenpan?

Welke koekenpan

Om een goede koekenpan uit te zoeken, is het handig om jezelf vooraf een paar vragen te stellen. Koekenpannen komen namelijk zoals bijna alles tegenwoordig, in veel verschillende maten, soorten en materialen.

Maten

Een eerste belangrijke vraag is voor hoeveel mensen je doorgaans kookt. Ben je alleen en eet je ook altijd alleen, dan is een kleine pan voldoende. Maar voor een gezin van 4 heb je al weer een grotere pan nodig.

Soorten

En dan heb je nog de keuze tussen pannen met anti-aanbaklaag of zonder. Een anti-aanbaklaag maakt het bereiden van gerechten een stuk makkelijker. En ook het schoonmaken kost je weinig moeite. Wat wel goed is om te beseffen is dat deze pannen krasgevoelig zijn en dat de anti-aanbaklaag slijt. Deze pannen moet je dus eerder vervangen. Bakken in een pan zonder anti-baklaag eist wat meer aandacht. Vrij logisch dat je met deze pannen beter op moet letten of je eten niet aanbakt. Voordelen van de pannen zonder anti-aanbaklaag is dat ze duurzamer zijn en je kunt hier bijvoorbeeld een biefstuk veel mooier mee dicht schroeien.

Materialen

En tenslotte het materiaal. Ook dit speelt een grote rol in het bereiden van je eten. Allereerst moet je goed kijken naar de warmtebron. Niet alle pannen kunnen op elke warmtebron. Vervolgens heb je de keuze uit plaatstaal, roestvrijstaal, gietijzer en koper. Een pan van plaatstaal kan hoge temperaturen aan maar moet je eerst een beetje inwijden. Hoe vaker je hem gebruikt, hoe beter hij gaat bakken. Het voordeel van een roestvrijstalen koekenpan is dat ook deze pan tegen hoge temperaturen kunnen en makkelijk schoon te maken zijn. Gietijzeren pannen zijn zwaar maar oerdegelijk. Ze kunnen een leven lang meegaan. Ook deze pannen hebben eerst wat liefde nodig voor je ze kunt gebruiken. Je moet ze namelijk inbranden. Hiermee creëer je een natuurlijke anti-aanbaklaag die zorgt voor extra smaakvorming. De Engelsen noemen dit proces ook wel seasoning. En dan koper. Koperen pannen zin doorgaans wat duurder maar hebben een uitstekende warmtegeleiding en hebben een chique look.

Welke pan je ook kiest, het zal ons allemaal wel eens gebeuren om toch iets aan te laten bakken. In dit artikel vind je 5 tips & tricks om jouw pan weer schoon te krijgen.


Reageer

Lees ook:

Welke soorten kunststof gevelbekleding zijn er? >
Foto’s maken voor de verkoop van je woning? Dit zijn goede tips >
Welke vloer is de beste voor jouw woning? >
4 tips voor het kopen van zonnepanelen >
Deze extraatjes maken van jouw woning een echte thuishaven >
Wanneer een schilder inschakelen? >
Dit zijn de voordelen van een scheidingswand in de woonkamer >
Buitendeur kopen? Dit zijn goede tips >
Hoe kun je zorgen dat je dit jaar minder geld uitgeeft? >
Voordelen van veilig glas wat er ook nog eens goed uitziet >
Slaap jij wel goed? >
Ik wil mijn muren weer netjes, hoe doe ik dat? >
Elektrische keukenboiler kopen en plaatsen: hier moet je op letten >
Zo kan je duurzamer leven >
3 tips voor het kopen van een traplift >

Terug naar overzicht >>