arrow-right2checkchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-thin-downchevron-thin-leftchevron-thin-rightchevron-thin-upchevron-upcancel
Home » Algemeen » Verkoeling zoeken
Verkoeling zoeken

Verkoeling zoeken

Je kunt er maar beter op voorbereid zijn: een hittegolf die de Nederlandse zomer bezoekt. Waar het in Zuid-Europese landen de normaalste zaak van de wereld is dat zomers zeer heet zijn, en er dus ook volop airconditioning in huizen aanwezig is, is dat voor Nederlandse huizen een stuk minder vanzelfsprekend. Toch is die hittegolf er af en toe, en wat kun je dan doen om het in huis wat aangenamer te maken, afgezien van die blazende ventilator naast je? Welkom in de wereld van koelapparaten.

Mobiele koelers

Ze zijn er in allerlei soorten en maten: koelapparaten voor in huis. Zo heb je een Instachill koeler of, voor in iets kleinere ruimtes het Livington SmartChill apparaat. Gemakkelijker kan het eigenlijk niet, je haalt ze tevoorschijn als het zweet thuis op je voorhoofd staat, stelt ze in en het apparaat doet de rest. Je kunt je weer door het huis bewegen. Maar hoe werkt het nu precies? En waar moet je op letten als je er eentje koopt?

Mobiele koelers

Watertank

Het koelapparaat werkt door de warme lucht uit de ruimte in het apparaat te trekken, en een hele fijne waternevel af te geven. Een filter zorgt daarbij extra voor koele en schone lucht. Je vult van tevoren het waterreservoir, en hoe kouder het water, hoe beter het werkt. Je kunt bijvoorbeeld ook ijsklontjes bij het water in het reservoir doen. De grootte van het reservoir staat direct in verbinding met de tijd dat het apparaat achter elkaar kan koelen.

Koelstanden

Het is prettig als de koeler meerdere koelstanden bevat. Zo kun je het apparaat instellen op de temperatuur in huis. Is het een dag wat minder warm, dan hoeft het apparaat ook niet zo hard te werken om de temperatuur in huis aangenamer te maken.

Het vermogen

Het vermogen van een apparaat wil zeggen: met hoeveel kracht werkt het, of in dit geval, koelt het? Hoe hoger het vermogen, hoe krachtiger. Hierbij is het ook goed om rekening te houden met de plek waar je de koeler wilt gebruiken. Voor een groter kantoor met een aantal mensen heb je vanzelfsprekend een krachtigere koeler nodig dan in een klein appartement.

Geluid

Een apparaat maakt over het algemeen geluid, daar ontkom je vaak niet aan. Toch zijn er denkbare situaties waarin je graag een ruimte van verkoeling wil voorzien, zonder dat je er iets van hoort, zoals ’s nachts in de kinderkamer. Als het belangrijk is dat er weinig geluid uit het apparaat komt, is het goed om daar van tevoren op te selecteren.


Reageer

Lees ook:

Het verhogen van comfort in huis >
Hoe kies je de beste beglazingskit? >
De 5 grootste misverstanden over vloerisolatie >
Waarom is de code van je Velux dakraam belangrijk? >
Wanneer is het tijd om jouw garagedeur te vervangen? 5 vragen >
Beleef een fantastisch ontwerp en verminder het galmen, nu bij ARBA Wood >
5 ideeën om je huis meer een thuis te maken! >
Appartement aan expats verhuren? Tips voor tevreden bewoners! >
Welke verzekering heb je nodig voor je eerste woning? >
Drie innovaties om te omarmen; dit zijn ze! >
Een lichtpuntje in huis Het verhaal van een familie en hun VELUX dakraam >
Maatwerk netten: de unieke oplossing voor uw specifieke behoeften >
Serre-uitbreidingen voor bestaande woningen >
De voordelen van op maat gemaakte spiegels >
De schoorsteen vegen: zelf doen of uitbesteden? >

Terug naar overzicht >>