arrow-right2checkchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-thin-downchevron-thin-leftchevron-thin-rightchevron-thin-upchevron-upcancel
Home » Algemeen » Tips voor het duurzaam scheiden van afval
Tips voor het duurzaam scheiden van afval

Tips voor het duurzaam scheiden van afval

Afval scheiden is belangrijk. Je wilt natuurlijk zorgen dat er minder plastic in de ecosystemen terechtkomt. Dat doe je door minder afval te produceren, maar ook door te zorgen dat afval goed gerecycled wordt. Dat neemt niet weg dat veel mensen nog niet alles weten over het scheiden van afval. Niet alleen als het om bedrijfsafval gaat, maar ook gewoon thuis is er namelijk veel meer mogelijk dan je denkt. Alleen wat moet je waar laten? De tips op deze plek helpen je.

Een GFT-bak inzetten

Wanneer je kijkt naar het scheiden van afval, dan is groente-, fruit- en tuinafval misschien wel de bekendste vorm. Dit gaat namelijk nog altijd fout. Dit gaat allemaal gewoon in de vuilnisbak in veel huishoudens en bedrijven. Daardoor wordt het verbrand. Neem je een GFT-bak, bijvoorbeeld dankzij Milieu Service Nederland, dan kan je daar betere dingen mee doen. Zo is het afval te gebruiken voor een composthoop of een wormenhotel. Zo is er dus veel meer mee te doen en is verbranden eigenlijk gewoon een slecht idee te noemen.

Een PMD-zak inzetten

Er zijn meer afkortingen die een rol spelen. Zo kan je bijvoorbeeld ook PMD scheiden. Dat doe je wanneer je plastic, blikjes en drinkpakken gaat scheiden. Die kan je dan aanleveren zodat fabrikanten er nieuwe verpakkingen van kunnen maken. Die zijn dan voor andere producten te gebruiken. De zakken worden soms ook door de gemeente aangeboden. Je kan ze echter net zo gemakkelijk ook gewoon zelf maken. Dit kan je natuurlijk ook wel heel veel opleveren.

afval scheiden

Het scheiden van glas

Als er één vorm van afval scheiden is die we allemaal wel kennen, dan is het wel het weggooien van glas in de glasbak. Je kan glas namelijk keer op keer weer opnieuw recyclen. Het is wel heel fijn om er zeker van te zijn dat je dus glas gewoon iedere keer weer opzij kan zetten en te gaan recyclen. Dit is ook wel heel gemakkelijk. Je kan dat namelijk gewoon ook vuil glas erbij gooien. Je kan ook gewoon deksels op potten laten zitten bijvoorbeeld. Dat maakt het wel zo gemakkelijk.

Het afvoeren van stoffen en kleding

Het is ook belangrijk om goed om te springen met stoffen. Dat kan om kleding gaan, maar bijvoorbeeld ook om beddengoed. Zelfs schoenen en riemen kan je hiertoe rekenen. Dit doe je in de textielbak die je vaak bij de glasbak vindt. Het is niet zo dat alles ervan herbruikbaar is. Wel is het zo dat er veel meer herbruikbaar is dan op dit moment gebeurt. Wanneer meer mensen hun textiel naar de bak zouden brengen, dan zou dat wel heel veel kunnen opleveren. Daar ligt dus een kans voor jou om meer afval te recyclen.


Reageer

Lees ook:

Wat voor zonwering is het beste? >
Hoe zorg je voor een gezellige sfeer in huis? >
Ken jij de voordelen van onthard water? >
Tips om de buitenkant van je huis op te knappen >
Gelaagd glas: dit zijn de voordelen! >
Waarom een makelaar gebruiken bij de aan- en verkoop van een woning? >
Hoe herken je een ongedierteplaag en wat kun je eraan doen? >
Ben jij het zat om een vermogen neer te tellen voor jouw weekje vakantie? >
Zoek jij iets speciaals voor Vaderdag? >
DIY met led strips: creatieve ideeën voor het gebruik van led strips in je interieur >
Een geschikte zonnepanelen installateur vinden: 5 tips >
Hoe slagbomen gebouwen en parkeerterreinen kunnen beschermen >
Hoe verklein je de kans op een woningbrand? >
Wil jij overstappen op duurzame verwarming? >
Lentekriebels: de terugkomst van vliegende insecten >

Terug naar overzicht >>