arrow-right2checkchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-thin-downchevron-thin-leftchevron-thin-rightchevron-thin-upchevron-upcancel
Home » Algemeen » Tips voor het duurzaam scheiden van afval
Tips voor het duurzaam scheiden van afval

Tips voor het duurzaam scheiden van afval

Afval scheiden is belangrijk. Je wilt natuurlijk zorgen dat er minder plastic in de ecosystemen terechtkomt. Dat doe je door minder afval te produceren, maar ook door te zorgen dat afval goed gerecycled wordt. Dat neemt niet weg dat veel mensen nog niet alles weten over het scheiden van afval. Niet alleen als het om bedrijfsafval gaat, maar ook gewoon thuis is er namelijk veel meer mogelijk dan je denkt. Alleen wat moet je waar laten? De tips op deze plek helpen je.

Een GFT-bak inzetten

Wanneer je kijkt naar het scheiden van afval, dan is groente-, fruit- en tuinafval misschien wel de bekendste vorm. Dit gaat namelijk nog altijd fout. Dit gaat allemaal gewoon in de vuilnisbak in veel huishoudens en bedrijven. Daardoor wordt het verbrand. Neem je een GFT-bak, bijvoorbeeld dankzij Milieu Service Nederland, dan kan je daar betere dingen mee doen. Zo is het afval te gebruiken voor een composthoop of een wormenhotel. Zo is er dus veel meer mee te doen en is verbranden eigenlijk gewoon een slecht idee te noemen.

Een PMD-zak inzetten

Er zijn meer afkortingen die een rol spelen. Zo kan je bijvoorbeeld ook PMD scheiden. Dat doe je wanneer je plastic, blikjes en drinkpakken gaat scheiden. Die kan je dan aanleveren zodat fabrikanten er nieuwe verpakkingen van kunnen maken. Die zijn dan voor andere producten te gebruiken. De zakken worden soms ook door de gemeente aangeboden. Je kan ze echter net zo gemakkelijk ook gewoon zelf maken. Dit kan je natuurlijk ook wel heel veel opleveren.

afval scheiden

Het scheiden van glas

Als er één vorm van afval scheiden is die we allemaal wel kennen, dan is het wel het weggooien van glas in de glasbak. Je kan glas namelijk keer op keer weer opnieuw recyclen. Het is wel heel fijn om er zeker van te zijn dat je dus glas gewoon iedere keer weer opzij kan zetten en te gaan recyclen. Dit is ook wel heel gemakkelijk. Je kan dat namelijk gewoon ook vuil glas erbij gooien. Je kan ook gewoon deksels op potten laten zitten bijvoorbeeld. Dat maakt het wel zo gemakkelijk.

Het afvoeren van stoffen en kleding

Het is ook belangrijk om goed om te springen met stoffen. Dat kan om kleding gaan, maar bijvoorbeeld ook om beddengoed. Zelfs schoenen en riemen kan je hiertoe rekenen. Dit doe je in de textielbak die je vaak bij de glasbak vindt. Het is niet zo dat alles ervan herbruikbaar is. Wel is het zo dat er veel meer herbruikbaar is dan op dit moment gebeurt. Wanneer meer mensen hun textiel naar de bak zouden brengen, dan zou dat wel heel veel kunnen opleveren. Daar ligt dus een kans voor jou om meer afval te recyclen.


Reageer

Lees ook:

Het verhogen van comfort in huis >
Hoe kies je de beste beglazingskit? >
De 5 grootste misverstanden over vloerisolatie >
Waarom is de code van je Velux dakraam belangrijk? >
Wanneer is het tijd om jouw garagedeur te vervangen? 5 vragen >
Beleef een fantastisch ontwerp en verminder het galmen, nu bij ARBA Wood >
5 ideeën om je huis meer een thuis te maken! >
Appartement aan expats verhuren? Tips voor tevreden bewoners! >
Welke verzekering heb je nodig voor je eerste woning? >
Drie innovaties om te omarmen; dit zijn ze! >
Een lichtpuntje in huis Het verhaal van een familie en hun VELUX dakraam >
Maatwerk netten: de unieke oplossing voor uw specifieke behoeften >
Serre-uitbreidingen voor bestaande woningen >
De voordelen van op maat gemaakte spiegels >
De schoorsteen vegen: zelf doen of uitbesteden? >

Terug naar overzicht >>