arrow-right2checkchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-thin-downchevron-thin-leftchevron-thin-rightchevron-thin-upchevron-upcancel
Home » Algemeen » Tijd voor een nieuw kleurtje! Waar moet je allemaal rekening mee houden?
Tijd voor een nieuw kleurtje! Waar moet je allemaal rekening mee houden?

Tijd voor een nieuw kleurtje! Waar moet je allemaal rekening mee houden?

Verf kopen: dit moet je weten

Wil je jouw huis een nieuw kleurtje geven? Met verf heb je de mogelijkheid om jouw muren weer een geheel frisse uitstraling te geven. Echter zijn er diverse soorten verf verkrijgbaar, zoals bijvoorbeeld Sikkens verf. Omdat er zoveel verfsoorten zijn, kan het lastig zijn om de juiste verf voor jouw klus te vinden. Wij vertellen je meer over de verschillende soorten verf en waar je op moet letten bij het lezen van de verpakking van de gewenste verf. Lees snel verder voor meer informatie.

Grondverf: de eerste laag

Grondverf is ook wel de eerste laag verf die je aanbrengt. Dit hoeft zeker geen dikke laag te zijn, want doorgaans is een dunne laag grondverf al voldoende. Grondverf is erg belangrijk als hechtingslaag tussen hout en lakverf. Ben je bijvoorbeeld van plan om je schuur te gaan verven of om een houten kastje van een andere kleur te voorzien, dan is grondverf hierbij onmisbaar.

Lakverf en acrylverf

Lakverf wordt vooral gebruikt om te lakken of om hout te schilderen. Hierbij zijn er twee soorten lakverf, waaronder acrylverf en alkydverf. Je kunt lakverf in zowel mat, zijdeglans als hoogglans kopen. Wanneer je bijvoorbeeld jouw houten meubels extra wilt laten glimmen, kun je het beste voor hoogglans lak kiezen. Alkydverf wordt vooral buiten toegepast en is een sneldrogende lak die tevens goed dekt. Deze verf wordt veel door schilders gebruikt vanwege het mooie en strakke eindresultaat. Acrylverf dekt als verf op waterbasis minder goed dan alkydlak, waardoor je hiervoor het beste eerst een laag grondverf kunt toepassen. Ook kun je hierbij niet alle soorten kwasten gebruiken. Let ook op dat je over een oude laag acrylverf geen alkydlak aanbrengt, maar verwijder eerst de oude laag.

Muurverf en latex: verf op waterbasis

Muurverf en latex is verf op waterbasis, wat geschikt is om muren mee te schilderen, zoals Sigma verf. Je kunt deze verf in verschillende soorten kleuren kopen. Ook voor hout kun je het gebruiken, maar dit is niet aan te raden. Dit zal namelijk snel van het hout afgaan en sneller beschadigen dan wanneer je kiest voor lakverf.

Let op deze informatie op verfblikken

Let op deze informatie op verfblikken

Wanneer je een verfblik wilt kopen en de achterkant leest, zul je wellicht diverse termen tegenkomen die je niet veel zeggen. Waterbasis en terpentinebasis geven aan met welk materiaal de verf is verdund of kan worden verdund. Wanneer je verf op waterbasis gaat aanleggen met terpentine of andersom, dan zal je zeker een mooi resultaat krijgen. Dit raden we dan ook af. Kies dan ook altijd voor passende verf en lees goed de achterkant van de verfblikken.

Wij wensen je veel succes met jouw verfklus.


Reageer

Lees ook:

Wat te doen als een oudere valt? >
Zorg voor een mooi geheel met verlichting >
Zo koop je kinderbestendig servies >
De voordelen van kunststof gevelbekleding ten opzichte van hout >
Elektronisch materieel van goede kwaliteit >
Plat dak in de stad? Maak een tuindak! >
De voordelen van een inloopdouche >
5 tips voor het installeren van laminaat >
Ben jij op zoek naar een mooie woning in Enschede? >
6 stappen voor het schilderen van je trap >
Houten wandpaneel dat ook zorgt voor een unieke uitstraling >
Houten trapleuning kopen? Hier moet je rekening mee houden >
Houten schutting maken van rabat >
Zo maak je het huis levensloopbestendig >
Een polypropyleen zwembad: wat is dat? >

Terug naar overzicht >>