arrow-right2checkchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-thin-downchevron-thin-leftchevron-thin-rightchevron-thin-upchevron-upcancel
Home » Algemeen » Praktische tips om zelf het plafond te verven

Praktische tips om zelf het plafond te verven

Een nieuw likje verf frist het hele interieur op! En hoewel een muur schilderen zo gedaan is, kan het aanpakken van het plafond toch wat lastiger zijn. Je staat in een vreemde houding, loopt het risico dat er druppels omlaag vallen en krijgt sneller te maken met strepen. Hoe kun je de verfklus het beste aanpakken? In dit artikel geven we een aantal praktische tips voor een strak geschilderd plafond.

1. Controleer het plafond op oneffenheden

Begin niet zomaar met verven. Controleer het plafond eerst goed op oneffenheden. Zie je ergen scheuren of gaatjes? Repareer ze dan met een sneldrogende muurvuller. Na een kwartier kun je de plek glad schuren en beginnen aan de verfklus.

2. Gebruik een speciale plafondverf

We raden aan om gebruik te maken van speciale plafondverf. Dit type verf heeft namelijk een extra lange opentijd, wat betekent dat het minder snel droogt en erg geschikt is om nat in nat te verven. Op deze manier voorkom je lelijke strepen. Kies daarnaast voor een verfmerk van hoogwaardige kwaliteit. Sikkens verf is altijd een goede optie! Is het plafond nog niet eerder geschilderd? Gebruik dan eerst een primer van hetzelfde merk voor een betere hechting.

3. Plak af met goede tape

Plak alle randen netjes af met tape. Gebruik speciale afplaktape waar de verf niet doorheen kan lekken. Zo ben je verzekerd van een strak resultaat. Vergeet daarnaast niet om de afplaktape te verwijderen voordat de verf droog is.

4. Begin met de randen van het plafond

Begin met schilderen in de hoekjes en randen van het plafond. Gebruik hiervoor een kwast om nauwkeurig te kunnen werken. Pak er vervolgens een verfroller bij en probeer zo dicht mogelijk bij de rand te beginnen. Trek rechte banen en laat ze deels overlappen.

5. Schilder zowel horizontaal als verticaal

Om strepen en zichtbare banen op het plafond te voorkomen, is het slim om zowel horizontaal als verticaal te verven met de roller. Dit werkt alleen als de verf nog een beetje nat is. Daarom is die langzaam drogende (maar wel goed-dekkende) plafondverf zo fijn!

6. Zet de kachel niet te hoog

Geef de verf voldoende tijd om te drogen. Vaak zetten mensen de kachel wat hoger om het droogproces te versnellen. Dit is niet verstandig. Wanneer het plafond te snel opdroogt door warme lucht, kunnen er juist oneffenheden ontstaan. De ideale droogtemperatuur ligt tussen de 15 en 20 graden.

Heb jij al eens een plafond geschilderd?


Reageer

Lees ook:

De schoorsteen vegen: zelf doen of uitbesteden? >
Handig stappenplan voor het kopen van een wijnkoelkast >
Een knusse woning: vijf tips voor het inrichten van je woning >
Hoe zit het precies met de hypotheek als je gaat scheiden? >
Natuurlijke schoonheid: Houten loungeset voor buiten >
Welk type zonnepaneel is geschikt voor jou? >
Zwarte aluminium deuren >
Zo kan je jouw kunststof kozijn onderhouden >
3 tips om je dak goed, mooi en strak af te werken >
Maak van je woonhobby je beroep! >
5 tips hoe je jouw vloer weer als nieuw laat schijnen! >
Decluttering: wat is het en hoe pak je dat aan? >
Organiseer je garage optimaal met deze tips >
Het juiste internetabonnement kiezen: waar moet je op letten? >
Tips voor het uitkiezen van een nieuwe brievenbus >

Terug naar overzicht >>