arrow-right2checkchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-thin-downchevron-thin-leftchevron-thin-rightchevron-thin-upchevron-upcancel
Home » Algemeen » Planten stekken doe je met dit 4-stappen plan
Planten stekken doe je met dit 4-stappen plan

Planten stekken doe je met dit 4-stappen plan

Ben jij al begonnen met de razendpopulaire trend van plantjes stekken? Niet alleen een lust voor het oog, maar ook nog eens een nieuwe hobby voor in deze sobere tijden. Is jouw woonkamer inmiddels verzadigd met hangende planten, planten in een plantenstandaard of planten in de vensterbank? Dan wordt het tijd voor een nieuwe periode: het tijdperk van planten stekken is aangebroken! 

Planten stekken voor een nieuwe plantenfamilie

Wat is er nou leuker dan plantjes stekken en je eigen plantenfamilie op te laten groeien? Plaats de stekjes in een vaasje op een sidetable of eettafel en geniet van het groeiproces. Het lijkt ingewikkelder dan het is. De meeste planten kun je namelijk gewoon vanuit jouw eigen woonkamer stekken, zonder dat je daar hele ingewikkelde dingen voor hoeft te doen. Het enige wat je nodig hebt is een schaar, glaasjes met water, potjes met wat potgrond en veel geduld! De beste tijd om te beginnen met stekken is in het groeiseizoen van maart tot oktober – als er genoeg zon er warmte voor de planten is om te kunnen groeien. Als beginnende stekker is het advies wel om voor een plant te gaan die gezond en makkelijk te onderhouden is. Zie hieronder een paar eenvoudige planten om te stekken:

Planten stekken

In 4 stappen naar een nieuwe plantenfamilie

Hoewel er een vast stappenplan is om planten te stekken is dit vaak wel afhankelijk van hoe de plant groeit. Sommige planten groeien namelijk zelf al in de vorm van stekjes uit de moederplant, terwijl andere planten in water gestekt moeten worden om er een nieuwe plant van te maken. Dat gezegd te hebben, laten we nu maar snel naar het stappenplan kijken:

  1. Herken het type plant
  2. Verwijder de stek van de moederplant
  3. Wortel het stekje
  4. Wachten, wachten en wachten!

Stap 1. Herken het type plant

Omdat je dus verschillende planten op verschillende manieren stekt, staat de eerste stap in het teken van het herkennen van type plant. Je moet vooraf de soort stek proberen te herkennen, zodat je de plant op de juiste manier kunt gaan vermeerderen. Bij de ene plant is namelijk een enkel blaadje voldoende, terwijl je bij de andere plant een deel stengel nodig hebt. Om het type plant te herkennen hebben we de meest veelvoorkomende soorten op een rijtje gezet:

Herken type plant1
Herken type plant2

Stap 2. Verwijder de stek van de moederplant

Wanneer je weet welke plant je wilt gaan stekken en op welke manier de stekjes groeien, is het tijd om een stekje af te snijden of te verwijderen van de moederplant. Ook het verwijderen van de stek is wederom afhankelijk van welke plant je wilt stekken. Het kan namelijk zijn dat je A) het stekje moet verwijderen van de stam, B) van een stengel moet verwijderen of C) van losse bladeren. Het verwijderen van een stekje is een van de belangrijkste dingen in het stek-proces, zorg daarom altijd voor schoon materiaal en ontsmet je gereedschap voor je begint.

Van stam verwijderen
Van stengel verwijderen
Van losse bladeren verwijderen

Stap 3. Wortel het stekje

Nadat je het stekje op de juiste manier hebt afgesneden is het tijd om de plant te gaan wortelen. Let goed op: het stekje moet altijd eerst wortels hebben voordat je ‘m in een nieuw potje of vaasje met aarde kunt zetten. Heeft jouw stekje al wortels omdat je deze hebt afgesneden van de moederplant? Dan kun je deze stap overslaan en ‘m direct in een nieuw potje met aarde zetten. Ook het wortelen kun je op verschillende manieren doen. De eenvoudigste manier voor de meeste stekjes is om ze in het water te laten wortelen. Op die manier kun je namelijk het groeiproces goed in de gaten houden én hoef je niet bang te zijn dat je ze te weinig water geeft. Een andere manier is om de plantjes te stekken in aarde. Planten die je met een enkel blad stekt kun je over het algemeen direct in of op de potgrond in een pot leggen.

Stekken in water
Stekken op aarde

Stap 4. Wachten, wachten en wachten

Sommige stekjes wortelen binnen een week, andere stekjes kunnen er soms maanden over doen. Zodra de balderen niet geel zijn of er verlept uitzien is de plant nog druk bezig om de wortels te ontwikkelen. Wanneer de wortels lang genoeg gegroeid zijn, kun je het stekje uiteindelijk verpotten in de aarde. Houd hierbij een maatstaf aan van minimaal 10 centimeter bij grote planten en minimaal 5 centimeter bij kleine plantjes. Wanneer je de plant eenmaal hebt verpot naar de aarde moet je er altijd voor zorgen dat de aarde in het begin zeer vochtig blijft. Het is namelijk een grote omschakeling voor een plant om van maanden in water te hebben geleefd, naar de aarde om te schakelen.


Reageer

Lees ook:

Vloerisolatie? Kies voor Fermacell vloerelementen! >
Ruimte besparen met een tv beugel in plaats van tv meubel >
Je huis sneller schoonmaken? Met deze 4 tips lukt het! >
6 tips om je huis met huisdieren hygiënisch te houden >
Dit zijn de voordelen van een houtkachel in je huis >
Gazon onderhouden: lees deze tips >
Zelf een steektrap inmeten >
Huizenjacht: ook buiten de Randstad een gevecht >
Hierom zijn een inboedel- en aansprakelijkheidsverzekering onmisbaar >
Je wasmachine aansluiten in vijf eenvoudige stappen >
Voordelen van een NEN2580 meting >
Woning kopen rond Winschoten? Dit is onze top 3: (klus)woningen voor €325.000 >
Bouwkundige keuring: wanneer is dit verstandig? >
Zo voorkom je dat ongewilde insecten je tuin overnemen >
Alles wat je moet weten over steektrappen >

Terug naar overzicht >>