arrow-right2checkchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-thin-downchevron-thin-leftchevron-thin-rightchevron-thin-upchevron-upcancel
Home » Algemeen » Meer comfort op zonnige dagen met screens
Meer comfort op zonnige dagen met screens

Meer comfort op zonnige dagen met screens

Screens zijn tegenwoordig een van de basiselementen van een interieurontwerp. Dat is eigenlijk niet zo verwonderlijk vanwege hun prettige eigenschappen: ze beschermen tegen de zon, voorkomen overmatige verwarming van de kamers en garanderen tegelijkertijd privacy. En met name ritsscreens zijn steeds populairder geworden voor buitengebruik. Het verschil met een gewone screen is dat bij ritsscreens het doek ingesloten wordt door de zijgeleiders. Hierdoor is het windvast en gaat het niet klapperen in de wind.

Ritsscreens en screens beschermen tegen hitte en zon

Elk jaar waarderen we steeds meer verschillende soorten manieren om het interieur van huizen te beschermen tegen opwarming. Elke volgende zomer is nóg heter. Wil je je in je appartement niet voelen alsof je in een sauna bent, dan is bescherming van de ramen tegen de zon noodzakelijk. Raambescherming tegen de zon is vooral belangrijk in het voorjaar en de zomer, met name in kamers waarvan de ramen op het zuiden zijn gericht. Screens beschermen tegen de zon en stellen je in staat om een comfortabele temperatuur in de kamers te handhaven.

De populairste stoffen voor je ritsscreens

Stoffen waarvan textiele screens zijn gemaakt, kunnen in verschillende soorten worden gegroepeerd, zoals verduisterende stoffen en transparante stoffen. Screens gemaakt van verduisterend materiaal zijn meestal aan één kant bedekt met rubber. Ongeacht de gekozen kleur van het materiaal, laten ze dus de zonnestralen niet door. Dankzij hun eigenschappen garanderen ze meer schaduw en een aangename koelte in de kamer. De meest populaire screens zijn gemaakt van transparant materiaal. Dit materiaal verduistert het zicht van buitenaf zonder het licht volledig te blokkeren. Bij het kiezen van transparante stoffen is het echter de moeite waard om het principe te volgen dat hoe donkerder de kleur, hoe beter de bescherming tegen stralen van buitenaf. Een brede selectie van kleuren, patronen en texturen is een ander voordeel van transparante stoffen.

Externe ritsscreens ter bescherming tegen hitte

Externe screens, ritsscreens, beschermen ongetwijfeld perfect tegen het opwarmen van de kamers. Rolluiken die buiten het gebouw zijn gemonteerd en tegen hitte beschermen, blokkeren bijna honderd procent van de zonnestralen. Tegelijkertijd zijn ze ideaal voor de winter, omdat ze warmteverlies van het gebouw voorkomen. Externe ritsscreens helaas een klein nadeel: na het bedekken van de ramen laten ze eigenlijk geen enkel beetje daglicht toe in het interieur, wat betekent dat de kamers bijna volledig donker zijn.

Interne screens ter bescherming tegen de zon

Interne screens ter bescherming tegen de zon

Ongetwijfeld beschermen klassieke screens het interieur van het huis zeer goed. Jammer genoeg is het niet altijd mogelijk om ze zelf te monteren. In appartementen, flatgebouwen en huurkazernes kan de installatie ervan bijvoorbeeld erg moeilijk zijn. Niet iedereen geeft de voorkeur aan een extern systeem.  Bij ritsscreens is het rolgordijn met zijgeleiders gemaakt met een ritssysteem. De functie van de rits is om de jaloezieën op de geleiders te houden om harde wind te kunnen weerstaan. Bovendien is een andere functie van de rits om te voorkomen dat er licht doorheen komt. Om deze reden is de screenstof van de ritssluiting thermisch gelast aan een ritssluiting die verticaal in de zijgeleiders schuift, waardoor het gebied waar het systeem is geïnstalleerd hermetisch wordt afgesloten.


Reageer

Lees ook:

Thuiswerken in stijl? Zo creëer je jouw eigen droomkantoor! >
Het belang van een goede meterkast in een huis >
Traplift kopen vs. huren: wat is de beste optie? >
5 dingen die niemand je vertelt over het kiezen van de perfecte vloer >
Velours gordijnen; Hotel chique en heerlijk warm >
Ga je zelf verhuizen? Deze drie dingen wil je weten! >
Inzethorren op maat: de perfecte oplossing voor elk raam >
Alles wat je moet weten over een dakkapel met zonnepanelen >
Woning met een plat dak? Lees deze tips! >
Laat je woning optisch hoger lijken met deze tips >
Maandelijks geld besparen? Maak gebruik van deze 5 tips! >
Frisse Lucht, Fris Huis: Hoe Airco’s je Woonstijl Complementeren >
Zo laat je je huis achter na verhuizing! >
De verschillen tussen inductiekookplaten en koken op gas, een moderne keukenrevolutie >
Muurkleur kiezen: Wordt het Taupe of RAL? >

Terug naar overzicht >>