arrow-right2checkchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-thin-downchevron-thin-leftchevron-thin-rightchevron-thin-upchevron-upcancel
Home » Algemeen » Laminaat of PVC – wat is de beste keuze?
Laminaat of PVC – wat is de beste keuze

Laminaat of PVC – wat is de beste keuze?

Als je een nieuwe vloer gaat kopen zijn er allerlei dingen waar je rekening mee moet houden. Eén van de eerste vragen die je jezelf moet stellen is welk materiaal je kiest voor je nieuwe vloer. Er is namelijk genoeg om uit te kiezen. Twee van de meest populaire vloersoorten van het moment zijn laminaat en PVC. Maar welke is precies de beste keuze? Dat hangt er maar net vanaf welke factoren voor jou het meest belangrijk zijn. In dit artikel helpen we je op weg.

Uitstraling

Qua uitstraling zit er tussen laminaat en PVC weinig verschil. Beide vloersoorten worden op een verschillende manier vervaardigd: laminaat bestaat uit verschillende samengeperste lagen composietmateriaal, terwijl PVC gemaakt wordt van polyvinylchloride. Aan de oppervlakte zie je hier echter maar weinig van. Zowel laminaat als PVC zijn tegenwoordig verkrijgbaar met een levensechte hout- of betonlook. Op andere gebieden zijn er echter wel duidelijke verschillen.

Prijs

Als we kijken naar de prijs is laminaat de duidelijke winnaar. Het is over het algemeen simpelweg een stuk goedkoper dan PVC. De prijs hangt echter wel samen met de kwaliteit van een vloer. Hoge kwaliteit laminaatvloeren zijn bijvoorbeeld bijna net zo duur als hoge kwaliteit PVC-vloeren. De vanaf prijzen zijn bij laminaat echter veel lager.

Kwaliteit

Waar laminaat het wint op prijs, wint PVC het op kwaliteit. PVC-vloeren zijn kwalitatief de betere, wat zich bijvoorbeeld uit in de levensduur en duurzaamheid.

Duurzaamheid

Duurzaamheid

Zoals gezegd zijn PVC-vloeren over het algemeen duurzamer dan laminaatvloeren. Ze zijn beter geschikt voor intensief gebruik en slijten nauwelijks. Ook zijn ze beter bestand tegen water dan laminaat, wat ze dus een goede keuze maakt om te leggen in de badkamer of keuken.

Onderhoud

Wil je graag een vloer die weinig onderhoud nodig heeft, dan zit je zowel met laminaat als met PVC goed. Bij beide vloeren is op regelmatige basis stofzuigen en dweilen voldoende om ze in een goede staat te zetten. Je hoeft ze niet in de olie of in de was te zetten zoals bij een houten vloer.

Montage

Het voordeel van laminaat is dat je het gemakkelijk zelf kunt leggen, ook als je niet zo handig bent. Dankzij het handige kliksysteem waarmee de meeste laminaatvloeren zijn uitgerust is dit namelijk prima zelf te doen. Bij PVC is dit niet altijd het geval, omdat sommige PVC-vloeren vastgelijmd moeten worden aan de ondervloer. Dit komt wat preciezer en kun je beter aan een professional overlaten.

Vloerverwarming

Heb je graag warme voeten? Dan kun je het beste kiezen voor een PVC-vloer, want die is veel beter te combineren met vloerverwarming dan een laminaatvloer. Dit komt doordat PVC veel betere warmtegeleidende eigenschappen heeft.

Conclusie

Welke vloer voor jou precies de beste keuze is, hangt af van jouw situatie en jouw specifieke wensen. Kort gezegd komt het hierop neer: ben je op zoek naar een scherp geprijsde vloer, dan is laminaat de beste keuze. Hecht je meer waarde aan kwaliteit, dan kun je beter voor PVC kiezen.


Reageer

Lees ook:

Interieur veranderen? Lees nu de meubeltrends >
4 tips om een extra gezellige woning te krijgen >
De schoorsteen vegen: zelf doen of uitbesteden? >
Handig stappenplan voor het kopen van een wijnkoelkast >
Een knusse woning: vijf tips voor het inrichten van je woning >
Hoe zit het precies met de hypotheek als je gaat scheiden? >
Natuurlijke schoonheid: Houten loungeset voor buiten >
Welk type zonnepaneel is geschikt voor jou? >
Zwarte aluminium deuren >
Zo kan je jouw kunststof kozijn onderhouden >
3 tips om je dak goed, mooi en strak af te werken >
Maak van je woonhobby je beroep! >
5 tips hoe je jouw vloer weer als nieuw laat schijnen! >
Decluttering: wat is het en hoe pak je dat aan? >
Organiseer je garage optimaal met deze tips >

Terug naar overzicht >>