arrow-right2checkchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-thin-downchevron-thin-leftchevron-thin-rightchevron-thin-upchevron-upcancel
Home » Algemeen » Knap roestig tuingereedschap op met deze tips
Knap-roestig-tuingereedschap-op-met-deze-tips

Knap roestig tuingereedschap op met deze tips

Wanneer je nieuw gereedschap hebt gekocht, dan wil je dit natuurlijk zo lang mogelijk mooi houden. Tuingereedschap is echter bij uitstek gereedschap dat in contact komt met vocht en daardoor is het bijna onvermijdelijk dat het op een gegeven moment gaat roesten. Roest ziet er natuurlijk niet mooi uit en zorgt ervoor dat je gereedschap sneller slijt. Gelukkig zijn er allerlei goedkope huis tuin en keuken middeltjes beschikbaar die je kunt gebruiken om roest mee te verwijderen. In dit artikel zullen we er een paar met je bespreken.

Citroensap en zout

Het meest simpele is misschien wel om een mengsel van citroensap (of limoensap) en zout te gebruiken. Het zout strooi je hierbij over de roestplekken en vervolgens sprenkel je het sap er rijkelijk overheen. Daarna is het de bedoeling dat je het mengsel een aantal uur in laat trekken. Nadat je twee a drie uur geduld hebt gehad, kun je het mengsel over de roestvlekken heen wrijven. Je zult dan merken dat het roest loskomt en dat je gereedschap er daarna weer een stuk beter uit ziet. Deze methode is vooral geschikt voor de wat grotere oppervlakken, zoals een schep.

Baking soda

Baking soda is een echte allrounder. Je kunt het namelijk niet alleen gebruiken om mee te bakken, maar ook voor ontstoppingen en om roestvlekken mee te verwijderen. Bij deze methode is het de bedoeling dat je een papje van baking soda en water maakt. Het mengsel moet lekker dik zijn, zodat je het makkelijk op de roestplekken kunt smeren. Na een aantal uren geduld kun je het mengsel met een tandenborstel afborstelen. Deze methode is ook geschikt voor wat kleinere stukken gereedschap, zoals een tang.

Cola

Een ander middel wat veel mensen in huis hebben, is cola. Wat veel mensen echter niet weten, is dat cola uitstekend werkt tegen roestplekken. Je hoeft het gereedschap alleen maar in cola te weken en de frisdrank doet de rest. Het nadeel van deze methode, is dat je vaak best veel cola nodig hebt om je gereedschap er in onder te kunnen dompelen. Daarnaast duurt de cola-methode vaak meer dan een dag om het gewenste effect te kunnen bereiken.

Bonustip: geef je gereedschap af en toe een laagje olie

Voorkomen blijft nog altijd beter dan genezen. Daarom is het verstandig om de metalen gedeeltes van je gereedschap regelmatig van een dun laagje olie te voorzien. De olie is vochtafstotend, waardoor roestvorming geen kans krijgt. Je hoeft overigens niet bang te zijn dat dit slecht voor het milieu is, want de natuur kan zulke kleine beetjes olie prima afbreken.


Reageer

Lees ook:

Wat te doen als je cv ketel aan vervanging toe is? >
De voordelen van vinyl in je vloer >
Welke kosten komen er kijken bij het egaliseren van je vloer? >
Schilder je eigen meesterwerk: 3 tips om je eigen schilderij te maken >
4 tips voor je begint aan het verbouwen van een badkamer >
Meer comfort op zonnige dagen met screens >
Waarom worden klusjes uitgesteld in het huis? >
Effectieve waterontharder aanschaffen >
Wat te doen als een oudere valt? >
Zorg voor een mooi geheel met verlichting >
Zo koop je kinderbestendig servies >
De voordelen van kunststof gevelbekleding ten opzichte van hout >
Elektronisch materieel van goede kwaliteit >
Plat dak in de stad? Maak een tuindak! >
De voordelen van een inloopdouche >

Terug naar overzicht >>