arrow-right2checkchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-thin-downchevron-thin-leftchevron-thin-rightchevron-thin-upchevron-upcancel
Home » Algemeen » Ken jij de voordelen van onthard water?
Ken jij de voordelen van onthard water

Ken jij de voordelen van onthard water?

Hard water kan nadelige effecten hebben op zowel je woning als je gezondheid. Als water hard is, betekent dit dat het concentraties mineralen bevat zoals calcium en magnesium. Deze mineralen kunnen zich ophopen in de afvoer, apparaten en kranen, waardoor verstoppingen en beschadigingen kunnen ontstaan. Daarnaast kan hard water irritaties veroorzaken aan de huid en het haar en kan het zorgen voor kleding die minder zacht aanvoelt en sneller zijn kleur verliest na het wassen. Dit kan allemaal voorkomen worden met een waterontharder. Wij vertellen je graag meer over hoe een waterontharder werkt en hoe je hem kunt (laten) installeren. Je zult zien dat een waterontharder voordeel met zich meebrengt dat je zeker zal aanspreken.

Hoe werkt een waterontharder?

Een waterontharder is een apparaat dat hard water omzet in zacht water. De Amysoft waterontharder werkt volgens het principe van ionenwisseling. Het water stroomt door een harsbed dat bestaat uit kleine harsbolletjes. Deze bolletjes hebben een negatieve lading en trekken positief geladen ionen (calcium en magnesium) aan. De ionen blijven aan de harsbolletjes kleven en het water dat door de ontharder stroomt, wordt op deze manier ontdaan van de harde mineralen. Op een gegeven moment raakt het harsbed verzadigd en moeten de harsbolletjes worden schoongemaakt. Dit gebeurt door middel van een zoutoplossing die door de ontharder stroomt. Het zout neutraliseert de harsbolletjes, waardoor ze weer in staat zijn om kalk aan te trekken en zo het water opnieuw te ontharden. De kalk en het water dat zout bevat wordt afgevoerd naar de riolering en komt niet in het drinkwater terecht.

Hoe werkt een waterontharder?

Je ontharder installeren

Het installeren van een waterontharder is geen moeilijke klus, maar het is wel belangrijk om rekening te houden met een aantal zaken. Allereerst moet je de juiste plek kiezen om de ontharder te plaatsen. Het apparaat moet namelijk aangesloten worden op de waterleiding en er moet een stopcontact in de buurt zijn. Daarnaast is het van belang om te weten hoeveel water je dagelijks verbruikt, zodat je de juiste grootte van de waterontharder kunt kiezen. Het installeren van een waterontharder kun je zelf doen, maar het is aan te raden om dit door een professionele installateur te laten doen. Deze kan je helpen met het kiezen van de juiste plek en grootte van de ontharder en kan het apparaat op de juiste manier aansluiten op de waterleiding en het stopcontact. Wanneer er geen stopcontact aanwezig is zullen zij deze aanleggen. Ook wordt de waterleiding omgelegd naar de plek waar je de ontharder wil hebben staan.

Geniet van je zachte water

Als je eenmaal een waterontharder hebt laten installeren, zul je al snel merken dat je water zachter aanvoelt. Je huid en haar voelen zachter en gladder aan na het douchen en je kleding voelt zachter aan na het wassen. Daarnaast zul je geen last meer hebben van kalkaanslag in de badkamer, apparaten en kranen, waardoor deze langer meegaan en minder vaak schoongemaakt hoeven te worden. Ook is zacht water beter voor het milieu, omdat je minder wasmiddel en schoonmaakmiddel nodig hebt en minder energie nodig hebt om het water op te warmen. Daarnaast zorgt zacht water ervoor dat je minder zeep en shampoo hoeft te gebruiken, waardoor je minder chemicaliën in het water loost en dus bijdraagt aan een schonere omgeving.


Reageer

Lees ook:

Thuiswerken in stijl? Zo creëer je jouw eigen droomkantoor! >
Het belang van een goede meterkast in een huis >
Traplift kopen vs. huren: wat is de beste optie? >
5 dingen die niemand je vertelt over het kiezen van de perfecte vloer >
Velours gordijnen; Hotel chique en heerlijk warm >
Ga je zelf verhuizen? Deze drie dingen wil je weten! >
Inzethorren op maat: de perfecte oplossing voor elk raam >
Alles wat je moet weten over een dakkapel met zonnepanelen >
Woning met een plat dak? Lees deze tips! >
Laat je woning optisch hoger lijken met deze tips >
Maandelijks geld besparen? Maak gebruik van deze 5 tips! >
Frisse Lucht, Fris Huis: Hoe Airco’s je Woonstijl Complementeren >
Zo laat je je huis achter na verhuizing! >
De verschillen tussen inductiekookplaten en koken op gas, een moderne keukenrevolutie >
Muurkleur kiezen: Wordt het Taupe of RAL? >

Terug naar overzicht >>