arrow-right2checkchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-thin-downchevron-thin-leftchevron-thin-rightchevron-thin-upchevron-upcancel
Home » Algemeen » Je wasmachine aansluiten in vijf eenvoudige stappen
Je wasmachine aansluiten in vijf eenvoudige stappen

Je wasmachine aansluiten in vijf eenvoudige stappen

Wanneer je een nieuwe wasmachine hebt gekocht, dan krijg je vaak de optie om deze te laten leveren en tegelijkertijd laten installeren door de monteurs. Ofschoon dit zeer verleidelijk klinkt, is een wasmachine aansluiten niet moeilijk. Doe het zelf en je bespaart extra montagekosten uit. Hoe je dit zelf doet, zal dit artikel in vijf simpele stappen aantonen. 

Begin met het kiezen van de juiste plaats

Het klinkt logisch, maar de eerste stap is besluiten waar je jouw wasmachine wil zetten. Om trillingen en lawaai te voorkomen, zet je hem op een plek waar deze in stilte zijn werk kan doen. Een stevige ondergrond is hierbij een pré. Het is natuurlijk ook handig dat je hem zet in de buurt van een watertoevoer- en afvoer en geaard stopcontact. 

Verwijder de transportbouten

Op iedere wasmachine vind je aan de achterkant transportbouten, die de trommel van de wasmachine op zijn plaats houden gedurende het transport. Deze moet je na plaatsing direct verwijderen, want anders gaat je machine kapot tijdens het wassen. In de handleiding van je wasmachine kun je precies zien waar de bouten zitten en hoe je deze veilig verwijdert. Gooi de bouten niet weg, want je kunt deze later nog eens nodig hebben. 

Sluit de waterslangen aan

Bij je wasmachine zitten er altijd twee slangen: een voor de watertoevoer en een voor de waterafvoer. De watertoevoerslang verbind je met de waterkraan en de wasmachine. Zet ook even de waterkraan aan om te kijken of je alles goed hebt aangedraaid en er geen lekkages plaatsvinden. De waterafvoerslang zit meestal al aan de machine vast en deze verbindt je met de afvoer. Met de steunbeugel blijft deze op zijn plek. Heb je geen waterbeveiliging erbij geleverd gekregen, dan is het raadzaam deze ook te kopen. Een waterbeveiliging monteer je tussen de kraan en de watertoevoerslang en deze waterstop blokkeert de watertoevoer, wanneer er teveel water je wasmachine in loopt. Of koop een terugslagklep erbij om te voorkomen dat water uit je wasmachine terugloopt. 

Een geaard stopcontact nodig

Je wasmachine dien je aan te sluiten op een geaard stopcontact, die je herkent aan de twee metalen pinnetjes boven en onder in het stopcontact. Op dit stopcontact sluit je de wasmachine aan met behulp van de erbij geleverde stekker. Staat je wasmachine in een vochtige ruimte, zoals de badkamer? Maak dan gebruik van een trekschakelaar. Dit is een waterdichte schakelaar, waardoor je jouw wasmachine ook veilig in vochtige ruimtes kunt plaatsen. 

Wasmachine aansluiten

Waterpas zetten

De laatste stap is het waterpas zetten van je wasmachine. De waterpas houd je op de bovenkant van de wasmachine, nadat je deze geschoven hebt op de definitieve plek waar hij komt te staan. De poten kun je verstellen middels de bij je wasmachine geleverde steeksleutel. De poten kun je net zo vaak verstellen tot je machine volledig waterpas staat.


Reageer

Lees ook:

Vloerisolatie? Kies voor Fermacell vloerelementen! >
Ruimte besparen met een tv beugel in plaats van tv meubel >
Je huis sneller schoonmaken? Met deze 4 tips lukt het! >
6 tips om je huis met huisdieren hygiënisch te houden >
Dit zijn de voordelen van een houtkachel in je huis >
Gazon onderhouden: lees deze tips >
Zelf een steektrap inmeten >
Huizenjacht: ook buiten de Randstad een gevecht >
Hierom zijn een inboedel- en aansprakelijkheidsverzekering onmisbaar >
Voordelen van een NEN2580 meting >
Woning kopen rond Winschoten? Dit is onze top 3: (klus)woningen voor €325.000 >
Planten stekken doe je met dit 4-stappen plan >
Bouwkundige keuring: wanneer is dit verstandig? >
Zo voorkom je dat ongewilde insecten je tuin overnemen >
Alles wat je moet weten over steektrappen >

Terug naar overzicht >>