arrow-right2checkchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-thin-downchevron-thin-leftchevron-thin-rightchevron-thin-upchevron-upcancel
Home » Algemeen » Je houten kozijnen schilderen? Hier zijn 3 tips
Je houten kozijnen schilderen? Hier zijn 3 tips

Je houten kozijnen schilderen? Hier zijn 3 tips

Eens in de x jaren moet je je kozijn opnieuw schilderen. Dat is althans het geval als je houten kozijnen hebt en je wilt dat ze een fraaie uitstraling hebben en blijven behouden. Ook met het oog op de levensduur is het advies om af en toe de houten kozijnen een nieuw likje verf te geven.

Ben je van plan om zelf je houten kozijnen te schilderen? Dan vind je daar in dit artikel drie handige tips voor. Wil je het schilderen van de houten kozijnen liever uitbesteden? Dan kun je het beste kijken naar de prijzen Zoofy. Je krijgt dan direct een indruk van wat de kosten zijn voor het uitbesteden van het schilderen van je houten kozijnen.

Tip 1: kies de juiste verf uit

Allereerst is het zaak om de juiste verf uit te kiezen. Daarvoor moet je op meerdere belangrijke facetten letten:

–          Om wat voor kozijnen gaat het? Er bestaat speciale verf voor binnenkozijnen en speciale verf voor buitenkozijnen.

–          Kleur: uiteraard moet je ook goed naar de kleur van de verf kijken. Wil je per sé de kozijnen in dezelfde kleur schilderen? Of wil je je kozijnen – en daarmee je woning – een andere uitstraling meegeven? Dat is mogelijk door voor een andere kleur te kiezen.

Tip 2: bereid de kozijnen goed voor

bereid de kozijnen goed voor

Heb je de juiste verf in huis gehaald? Dan kun je starten met de voorbereidingsstappen. Zo is het advies om de kozijnen heel goed op te schuren. Dit doe je het beste met grof schuurpapier; je kunt hier korrel 80 voor aanhouden.

Zitten er veel oneffenheden in de houten kozijnen? Dan is het advies om de kozijnen eerst helemaal strak te maken. Dit doe je bijvoorbeeld door de kozijnen te plamuren. Vervolgens kun je op het strakke plamuur de juiste verf aanbrengen.

Tip 3: plak de kozijnen af en breng de verf in meerdere lagen aan

Heb je de kozijnen netjes opgeschuurd? Dan zijn de kozijnen bijna klaar om geverfd te worden. Iets wat je op dit moment nog moet doen, is de kozijnen netjes af te plakken. Nadat je de kozijnen netjes afgeplakt hebt, kun je starten met de eerste laag grondverf.

Is de eerste laag grondverf droog? Dan kun je de kozijnen opnieuw schuren (kies voor korrel 320). Vervolgens kun je de volgende lagen op de houten kozijnen aanbrengen.

Zoals je mogelijk al gemerkt hebt, heb je vrij veel hulpmiddelen nodig. De kozijnen schilderen kosten kunnen hierdoor behoorlijk hoog oplopen. Probeer dus om bijvoorbeeld verf, schuurpapier en andere hulpmiddelen in de aanbieding te kopen. Je kunt er echter ook voor kiezen om het schilderen van de kozijnen aan een vakman uit te besteden. Dat kost ook geld, maar dan ben je wel van een perfect resultaat verzekerd.


Reageer

Lees ook:

Het verhogen van comfort in huis >
Hoe kies je de beste beglazingskit? >
De 5 grootste misverstanden over vloerisolatie >
Waarom is de code van je Velux dakraam belangrijk? >
Wanneer is het tijd om jouw garagedeur te vervangen? 5 vragen >
Beleef een fantastisch ontwerp en verminder het galmen, nu bij ARBA Wood >
5 ideeën om je huis meer een thuis te maken! >
Appartement aan expats verhuren? Tips voor tevreden bewoners! >
Welke verzekering heb je nodig voor je eerste woning? >
Drie innovaties om te omarmen; dit zijn ze! >
Een lichtpuntje in huis Het verhaal van een familie en hun VELUX dakraam >
Maatwerk netten: de unieke oplossing voor uw specifieke behoeften >
Serre-uitbreidingen voor bestaande woningen >
De voordelen van op maat gemaakte spiegels >
De schoorsteen vegen: zelf doen of uitbesteden? >

Terug naar overzicht >>