
Je eigen huis bouwen? Dit zijn de belangrijkste aandachtspunten
Er is een enorm tekort aan woningen in Nederland. Als gevolg van de stikstofregels zal dit tekort ook niet snel worden opgelost. In maart 2025 werd duidelijk dat er naar schatting zo’n 250.000 woningen niet gebouwd kunnen worden omdat ze te dicht bij beschermde natuurgebieden staan. Dit betekent dat de doelstelling van de overheid om in de periode 2020 tot 2030 minimaal 1 miljoen nieuwe huizen te bouwen ernstig in gevaar komt. Als je het geld ervoor hebt dan kun je er natuurlijk ook voor kiezen om een kavel grond te kopen. Je kunt hier je eigen huis laten bouwen, naar eigen ontwerp.
Je eigen huis ontwerpen
Om een huis te kunnen ontwerpen moet je wel de nodige kennis en ervaring hebben. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon een architect in de arm nemen die naar jouw wensen een ontwerp maakt. De architect kijkt niet alleen naar het model en de indeling, maar geeft ook aan welke materialen gebruikt kunnen worden voor de woning. Zo is bouwen met hout de laatste jaren heel populair omdat dit heel duurzaam is, zolang er gebruik wordt gemaakt van voor de bouw gekweekt hout. Qua model zijn schuurwoningen gewild. Deze woningen kunnen geheel naar eigen inzicht worden ingericht. Met genoeg slaapkamers voor alle gezinsleden of een thuiskantoor of praktijkruimte aan huis als je thuis wilt kunnen werken.
Op zoek naar een kavel
Nederland is een dichtbevolkt land met maar weinig ruimte. Het is niet zo dat je overal kan en mag gaan bouwen. Kavels voor een vrijstaand huis of een twee onder één kap woning zijn dan ook niet heel dik gezaaid. Maar ze zijn er zeker wel. Als je contact opneemt met de Woonwensfabriek dan kunnen zij je vaak meerdere locaties aanbevelen waar op dat moment kavels voor woningbouw beschikbaar zijn. Je moet er daarbij wel rekening mee houden dat deze kavels meestal zijn gelegen in de minder dichtbevolkte delen van Nederland. Je moet dus wellicht in overweging nemen om de Randstad te verlaten en meer landelijk te gaan wonen. Maar daar krijg je dan wel veel voor terug, vooral veel meer ruimte en een woning die helemaal aan jouw wensen voldoet.
De planning
Houd er rekening mee dat het laten bouwen van een huis niet zomaar geregeld is. Vanaf de dag dat je denkt ‘ik wil een eigen huis laten bouwen’ tot de dag dat je er je intrek kunt nemen gaan vaak meerdere jaren voorbij. Houd hier dus rekening mee als je je huidige woning gaat verkopen. Zet je huis niet te vroeg te koop of maak duidelijke afspraken met de kopers over de overdracht. Er kan tijdens de bouw ook nog sprake zijn van tegenslag. Het weer kan tegen zitten, materialen worden niet tijdig geregeld of de aannemer kampt met personeelstekort. Het is geen uitzondering dat de oplevering van een nieuwbouwwoning een half jaar of langer uitloopt. Wees hier dus op voorbereid, wil je niet in een hotel of op een vakantiepark belanden omdat je huis is verkocht en je nieuwe woning nog niet klaar is.
Reageer