arrow-right2checkchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-thin-downchevron-thin-leftchevron-thin-rightchevron-thin-upchevron-upcancel
Home » Algemeen » Huizenjacht: ook buiten de Randstad een gevecht
Huizenjacht ook buiten de Randstad een gevecht

Huizenjacht: ook buiten de Randstad een gevecht

Waar een tijd lang vooral de huizenmarkt binnen de Randstad overspannen leek, moeten kopers nu ook buiten de Randstad vechten voor een nieuw koophuis. Vooral starters met een modaal inkomen komen maar moeilijk aan een koophuis. In dit artikel lees je alles over de chaos op de woningmarkt.

60% biedt over

Dat de woningmarkt in Nederland flink overspannen is, kan voor nog maar weinigen een groot geheim zijn. De prijzen rijzen de pan uit en het flink overbieden bij de aankoop van huizen is de normaalste zaak van de wereld geworden. Waar kopers buiten de Randstad eerder in hun vuistje lachten en het tafereel geamuseerd aanschouwden, zijn ook zij nu aan de beurt. Volgens de NOS ging 60 procent van de Nederlandse huizen in het laatste kwartaal van 2020 voor boven de vraagprijs van de hand. Dat is 16 procent meer dan in dezelfde periode, maar dan een jaar eerder. “De vraagprijs is een vanafprijs geworden”, zeggen makelaars tegen de nieuwszender.

Prijzen stijgen

Prijzen stijgen

De cijfers liegen er ook niet om. Ging 12 procent van de woningen in Oss en omstreken eind 2019 nog voor boven de vraagprijs weg, in 2020 steeg dat percentage naar 43 procent. Datzelfde gebeurde ook in bijvoorbeeld Ruurlo Eibergen (18 procent tegen 49 procent) en Brielle en Goeree (24 procent tegen 52 procent). Vooral voor starters met een modaal inkomen en zonder overwaarden uit een vorig huis, betekent dit slecht nieuws. “Een huis in Meerwijck kostte in 2016 € 350.000, maar moet nu minimaal € 499.500 opleveren”, vertelt een makelaar tegen de NOS. “Er is zo tegen elkaar opgeboden dat het uiteindelijk voor € 565.000 is verkocht. Dit is niet meer te taxeren.”

Weinig keuze voor starter

De publieke nieuwssite speurde verder Funda af om te kijken naar hoeveel keuze starters per regio hadden. Een eenverdiener met een modaal inkomen moet bij de bank kunnen aankloppen voor een hypotheek van € 166.500. Het aanbod met dit bedrag slinkt echter enorm. In de provincie Utrecht bleven in maart 2021 slechts 7 huizen en 18 appartementen over. En dat is nog zonder het overbieden meegerekend.

Cijfers in de Randstad

Duiken we nog even in de verkoopcijfers van de Randstad, dan blijven de gemiddelde prijzen daar wel het hoogste liggen. Dat blijkt uit cijfers die het CBS en het Kadaster publiceerden. Waar een gemiddeld Nederlands huis in 2020 € 334.000 kostte, ging een Amsterdams pand voor gemiddeld € 510.900 van de hand. Rondom de hoofdstad zijn opmerkelijke andere prijzen te zien. Een makelaar Amstelveen verkocht huizen voor nog meer, want daar kostte een huis gemiddeld € 534.700. Aan de andere kant van Amsterdam kostte een huis opmerkelijk minder. Een makelaar Zaandam dook met de huizenprijzen zelfs onder het landelijk gemiddelde. Daar kochten kopers namelijk voor gemiddeld € 315.700 een nieuwe woning.

Hoe de markt zich blijft ontwikkelen, moet de tijd (helaas) gaan leren. Op zoek naar een nieuw huis? Dan rest ons één ding te zeggen: succes!


Reageer

Lees ook:

Renovatieprojecten die je huis meer waarde geven >
De kleuren van kunststof kozijnen: Hoe kies je de perfecte tint voor je huis? >
Voorkom rugpijn met een ergonomische bureaustoel >
Zelf in je woning klussen? Het belang van de juiste werkuitrusting >
Duurzaam verwarmen met een Warmteterugwin unit >
Hoe houd je een woning koel? >
Waarom kiezen voor een geïsoleerde garagedeur? >
Seizoensgebonden verlichting in je huis en tuin >
Hoe je een gezond werkritme ontwikkelt >
Dit zijn de voordelen van camerabeveiliging thuis >
Dit wil je weten voor je een huis koopt >
Een introductie tot woningontruimingen >
Energie besparen doe je zo! >
Voorstrijken van stucwerk: belang, technieken en productadvies >
Je woning beveiligen met de juiste sloten >

Terug naar overzicht >>