arrow-right2checkchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-thin-downchevron-thin-leftchevron-thin-rightchevron-thin-upchevron-upcancel
Home » Algemeen » Samen met het gezin het huishouden doen: bij welke klusjes kunnen kinderen helpen?
Samen met het gezin het huishouden doen: bij welke klusjes kunnen kinderen helpen?

Samen met het gezin het huishouden doen: bij welke klusjes kunnen kinderen helpen?

Hoewel je natuurlijk grotendeels als volwassene het huishouden bijhoudt, is het slim om je kinderen hier en daar een handje te laten helpen. Geef ze geen zware of ingewikkelde taken, maar denk aan eenvoudige klusjes. Zeker als ze al wat ouder zijn, heb je hier baat bij. Je kinderen leren dat het normaal is om hiermee bezig te zijn, en je hoeft zelf wat minder werk te verrichten. Hoe pak je het huishouden doen met kinderen aan? We delen handige ideeën.

Eigen kamer opruimen

De huishoudelijke klusjes voor een kind bestaan natuurlijk met name uit het opruimen van de eigen kinderkamer. Hoewel je misschien de neiging hebt om dit zelf te doen, is het beter om er voor je kind een gewoonte van te maken dat hij of zij dit doet. Het zal heus niet altijd leuk zijn, maar het is nu eenmaal nodig. Probeer hier streng in te zijn. Laat je kind de boel hier netjes opruimen, zodat het er geen rommeltje wordt.

Samen met het gezin het huishouden doen: bij welke klusjes kunnen kinderen helpen?

Speelgoed in de woonkamer opruimen

Ligt er ook speelgoed van je kind in de woonkamer? Dan kun je hem of haar uitleggen dat het belangrijk is dat dit tevens wordt opgeruimd. Bij de taakverdeling binnen het huishouden kan je kind zelf aan de slag gaan met het wegstoppen van het speelgoed. Help hierbij door tips te geven.

Huishouden met kinderen: samen koken

Een leuke huishoudelijke taak voor het gezin? Ga samen koken! Pas natuurlijk wel op en laat je kind niet direct aan de slag gaan met scherpe messen en hete pannen. Simpele taakjes, zoals het snijden van zachte groenten of het bereiden van een salade, kun je echter prima aan je kind uitleggen en hem of haar laten doen. Vaak vinden kids dit ook nog eens leuk en interessant!

Afwassen of de vaat in- en uitruimen

Na het koken en eten is het tijd om de vaat te doen. Dit is zeker niet ieders favoriete klusje, maar het hoort er gewoon bij. Het is belangrijk dat je kinderen dit leren. Voeg dit toe aan de gezamenlijke lijst met huishoudelijke taken, en laat je kids hiermee aan de slag gaan.

Afwassen of de vaat in- en uitruimen met je kind

Huishoudklusjes met kinderen: in de tuin

Niet alleen binnenshuis, maar ook buitenshuis kunnen kinderen helpen met het huishouden. In de tuin is er immers ook van alles te doen! Van onkruid wieden tot het water geven van de planten: leg ook dit aan je kids uit, zodat ze hier een handje bij kunnen helpen. Als het lekker weer is, is het ook nog eens leuk om hier samen mee aan de slag te gaan!


Reageer

Lees ook:

Welke soorten kunststof gevelbekleding zijn er? >
Foto’s maken voor de verkoop van je woning? Dit zijn goede tips >
Welke vloer is de beste voor jouw woning? >
4 tips voor het kopen van zonnepanelen >
Deze extraatjes maken van jouw woning een echte thuishaven >
Wanneer een schilder inschakelen? >
Dit zijn de voordelen van een scheidingswand in de woonkamer >
Buitendeur kopen? Dit zijn goede tips >
Hoe kun je zorgen dat je dit jaar minder geld uitgeeft? >
Voordelen van veilig glas wat er ook nog eens goed uitziet >
Slaap jij wel goed? >
Ik wil mijn muren weer netjes, hoe doe ik dat? >
Elektrische keukenboiler kopen en plaatsen: hier moet je op letten >
Zo kan je duurzamer leven >
3 tips voor het kopen van een traplift >

Terug naar overzicht >>