arrow-right2checkchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-thin-downchevron-thin-leftchevron-thin-rightchevron-thin-upchevron-upcancel
Home » Algemeen » Houten schutting maken van rabat
Houten schutting maken van rabat

Houten schutting maken van rabat

Een tuin is niet compleet zonder een houten schutting. Ben je een handige klusser en heb je wel zin in een project voor deze lente of zomer? Maak dan je eigen dichte schutting met gebruik van rabatdelen. Wij geven je graag wat handige tips en informatie in dit artikel.

Wat is rabat?

Rabat (ook wel potdekselplanken genoemd) is de benaming voor taps toelopende planken die je gemakkelijk kunt stapelen en over elkaar heen kunt laten vallen. Vooral Zweeds rabat is erg populair voor het maken van schuttingen. Deze rabatdelen zijn robuuster en hebben geen opening tussen de planken na het bevestigen. Het is daarmee ideaal voor een dichte schutting of voor gevelbekleding van een schuur of tuinhuisje.

Rabat in diverse houtsoorten

Je kunt rabat hout kopen in diverse houtsoorten. Rabat van vurenhout en douglas hout zijn hierbij de populairste keuze. Voor een lange levensduur kies je voor hout dat geïmpregneerd is. Dit verduurzaamde rabat is beter bestand tegen vocht en andere weersinvloeden. Het gaat hierdoor veel langer mee dan onbehandeld tuinhout. Let hier dus op wanneer je hout voor de schutting aanschaft. Koop je onbehandeld hout? Verduurzaam het dan zelf met een transparante of een gekleurde beits.

Stevige schuttingpalen

Voor een stevig resultaat is het belangrijk om de schuttingpalen voor één derde in de grond te plaatsen. De rabatdelen zullen hier op steunen. Maak een gat met een grondboor en zet de schuttingpaal er vervolgens waterpas in.

Lijntje spannen voor strak resultaat

Om zeker te weten dat de volgende schuttingpaal en de rabatdelen waterpas staan, kun je gebruik maken van een gespannen lijn. Dit is een handige richtlijn tijdens het klussen.

Latje als basis

Om de rabatplanken goed te verbinden en vast te kunnen schroeven, monteer je eerst een latje aan de binnenkant van de twee schuttingpalen. Begin vervolgens onderaan met het monteren van de rabatdelen.

Ruimte vrijhouden

Ruimte vrijhouden

Houd een klein stukje vrij tussen de onderste plank en de grond. Het hout gaat langer mee als het niet direct in contact staat met de bodem. Na een regenbui kan de grond lang nat blijven. Als het hout dan wel de grond aanraakt, blijft het te lang vochtig en kan er houtrot ontstaan.

Schroeven met anti roest coating

Omdat je buiten veel te maken krijgt met vocht, is het verstandig om te kiezen voor schroeven met een anti roest coating. Schroef de rabatdelen stevig vast en controleer bij iedere laag of de planken goed over elkaar heen vallen.


Reageer

Lees ook:

Wat voor zonwering is het beste? >
Hoe zorg je voor een gezellige sfeer in huis? >
Ken jij de voordelen van onthard water? >
Tips om de buitenkant van je huis op te knappen >
Gelaagd glas: dit zijn de voordelen! >
Waarom een makelaar gebruiken bij de aan- en verkoop van een woning? >
Hoe herken je een ongedierteplaag en wat kun je eraan doen? >
Ben jij het zat om een vermogen neer te tellen voor jouw weekje vakantie? >
Zoek jij iets speciaals voor Vaderdag? >
DIY met led strips: creatieve ideeën voor het gebruik van led strips in je interieur >
Een geschikte zonnepanelen installateur vinden: 5 tips >
Hoe slagbomen gebouwen en parkeerterreinen kunnen beschermen >
Hoe verklein je de kans op een woningbrand? >
Wil jij overstappen op duurzame verwarming? >
Lentekriebels: de terugkomst van vliegende insecten >

Terug naar overzicht >>