Hoe werken zonnepanelen? Een eenvoudige uitleg voor consumenten
Het nemen van zonnepanelen onder consumenten is steeds populairder voor iedereen die op zoek is naar een duurzame energieoplossing. Dat is ook niet gek als je je bedenkt dat zonnepanelen kunnen helpen bij het besparen van energiekosten en dus bijdragen aan een groenere toekomst. In dit artikel leggen we uit hoe zonnepanelen precies werken op een eenvoudige manier.
Het fotovoltaïsche effect
Een belangrijk begrip om zonnepanelen te begrijpen is het fotovoltaïsche effect. Heel simpel betekent dit eigenlijk dat het zonlicht direct wordt omgezet in elektriciteit. Zonnepanelen bestaan uit vele zonnecellen die zijn gemaakt van silicium. Op het moment dat het zonlicht op een zonnecel valt, wordt dit direct geabsorbeerd door de siliciumatomen fotonen (lichtdeeltjes). Bij deze absorptie wordt ervoor gezorgd dat de elektronen in het silicium loskomen waaruit daarna elektrische stroom kan ontstaan. Er ontstaat vervolgens gelijkstroom doordat de vrijgekomen elektronen in een bepaalde richting bewegen. De gelijkstroom die zo is opgewekt wordt verzameld door draden om te kunnen afvoeren naar de omvormer. Op deze manier ontstaat er vanuit zonlicht dus gelijkstroom.
De rol van de omvormer
Als je gelijkstroom hebt betekent dit helaas nog niet dat je dit in je huishouden direct kan gebruiken. In je huishouden heb je namelijk geen gelijkstroom nodig maar wisselstroom. Om gelijkstroom om te kunnen zetten in wisselstroom heb je daarom een omvormer nodig: een belangrijk onderdeel van het opwekken van zonne-energie. Je hebt bij omvormer de keuze uit verschillende modellen, waaronder string-omvormers, micro-omvormers en power optimizers. Veel huishoudens kiezen voor de string-omvormer omdat deze verbonden is met meerdere zonnepanelen in een reeks. Bij micro-omvormers is de omvormer juist gekoppeld aan individuele zonnepanelen. Dit kan wel een gunstige optie zijn voor panelen die in de schaduw liggen en zo in effectiviteit kunnen worden verhoogd door de omvormer. Welke omvormer je dus wenst te hebben is iets waar je over na moet denken als je Sunpower zonnepanelen plaatsen gaat.
Wat gebeurt er met overtollige energie?
Soms heb je periodes, zeker in de zomer, dat je meer zonne-energie opwekt dan dat je in principe nodig hebt voor je eigen huishouden. De overtollige energie wordt daarom teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. Dit kan voordelig zijn voor jou als zonnepanelen eigenaar omdat je in Nederland voor het leveren van energie aan het net kan genieten van de terugleververgoeding of een salderingsregeling. Deze regeling of vergoeding houdt in dat de energie die je teruglevert aan het net wordt afgetrokken van de energie die je aan het net afneemt. Het resultaat is een aanzienlijk lagere energierekening.
Reageer