arrow-right2checkchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-thin-downchevron-thin-leftchevron-thin-rightchevron-thin-upchevron-upcancel
Home » Algemeen » Hoe leef ik zo duurzaam mogelijk?
Hoe leef ik zo duurzaam mogelijk

Hoe leef ik zo duurzaam mogelijk?

Steeds meer mensen hechten er waarde aan om zo duurzaam mogelijk te leven. Moderne woningen en minder consumeren: er zijn allerlei manieren om voor deze levensstijl te kiezen. Goed voor de wereld en de toekomst! Wat zijn zaken om aan te denken bij het kiezen voor een duurzame levensstijl? We zetten ze voor je op een rijtje.

Je woning duurzaam inrichten

Je woonsituatie speelt een belangrijke rol bij het duurzaam inrichten van je leven. Je kunt ervoor kiezen om je huidige woning te verduurzamen, zodat er minder energieverbruik nodig is. Een betere isolatie van de muren en het dak dragen hieraan bij, zeker als je in een ouder huis woont. Of denk aan zonnepanelen en een nieuwe cv-ketel: verschillende manieren om je huis te moderniseren. Een nog beter idee is om in een modern huis te gaan wonen, zoals een nieuwbouwproject. Of laat een modern huis bouwen: zo heb je zelf alles voor het zeggen, waaronder de duurzame inrichting. Bij nieuwe woningen wordt hier uitgebreid rekening mee gehouden, wat dit ook tot een ideale keuze maakt. Bij het huis ontwerpen wordt zo al de nodige aandacht besteed aan dit thema, evenals bij het afbouwen. Dat is een ideale keuze!

Je woning duurzaam inrichten

Duurzaam op vakantie gaan

De laatste jaren hebben we de luxe om relatief eenvoudig en goedkoop op vakantie te kunnen gaan, naar verre oorden. Dit gebeurt dan ook veel, soms wel tot meerdere keren per jaar. Als je duurzamer wilt leven, is het verstandig om je reisgedrag drastisch aan te passen. Vliegverkeer vormt namelijk een van de grootste vervuilingen van de aarde, wat maakt dat je de frequentie en de afstanden van je vliegreizen maar beter zo laag mogelijk kunt houden. Ga liever op vakantie binnen Europa, naar buurlanden of gewoon binnen Nederland: er is genoeg moois te ontdekken! Langzaam maar zeker wordt er gewerkt aan betere internationale treinverbindingen, wat het in de toekomst hopelijk aantrekkelijker maakt om met de trein te reizen in plaats van met het vliegtuig.

Minder materialistisch leven

Om de paar jaar een nieuwe auto, elke maand nieuwe kleding en producten die ook maar een beetje beschadigd of oud zijn direct de deur uitdoen om er een nieuwe versie van te kopen. We zijn in onze huidige samenleving behoorlijk materialistisch ingesteld. Hoewel je bepaalde spullen natuurlijk gewoon nodig hebt in je leven, is het wel goed om hier kritischer naar te gaan kijken. Heb je bijvoorbeeld echt die nieuwe spijkerbroek nodig, terwijl je er al vijf hebt liggen? De kledingindustrie is voor het grootste deel niet duurzaam ingericht – dat maakt dat je er dus ook aan bijdraagt dat er veel verspilling van water en andere bronnen plaatsvindt, voor jouw mooi gevulde kledingkast. Als je eenmaal een leven met minder (onnodige) spullen hebt omarmd, is de kans zelfs groot dat je er een stuk gelukkiger van wordt. Zo kun je namelijk blij zijn met wat je hebt, zonder te verlangen naar meer. Een mooi uitgangspunt!


Reageer

Lees ook:

Met deze artikelen maak je het thuiswerken zo comfortabel mogelijk >
Nieuwe lampenkap kopen: hier moet je op letten >
Deze groene vrienden gaan het verschil maken in jouw woonkamer >
Kamerplanten verzorgen: hanteer deze basisregels! >
Hoe kun je milieuverantwoord verbouwen? >
4 slimme tips voor het bewaren van spullen met emotionele waarde >
5 tips voor het optimaal gebruiken van je radiator >
Inspiratie voor meer ledverlichting in het interieur >
5 tips voor een fris huis >
6 handige tips voor een soepele verhuisdag zonder stress! >
Waarom kiezen voor een PVC vloer? >
Dekt je inboedelverzekering schade aan je smartphone? >
Hoe zorg je voor meer natuurlijk licht in huis? >
Dit zijn de voordelen van een boxspring bed >
Dit zijn de 5 populairste soorten tafels >

Terug naar overzicht >>