arrow-right2checkchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-thin-downchevron-thin-leftchevron-thin-rightchevron-thin-upchevron-upcancel
Home » Algemeen » Hoe kun je milieuverantwoord verbouwen?
Hoe kun je milieuverantwoord verbouwen?

Hoe kun je milieuverantwoord verbouwen?

Heb je een verbouwing op de planning staan en wil je dit zo milieubewust aanpakken? Dat is een mooi én belangrijk uitgangspunt! Gelukkig is er veel mogelijk om je verbouwing op deze bewuste manier uit te voeren. Lees snel verder: we delen onze tips.

Maak gebruik van tweedehands materialen

Bij een verbouwing heb je al gauw veel materiaal nodig. Hoewel je dit allemaal nieuw kunt kopen, is het een veel duurzamere keuze om voor tweedehands materialen te gaan. Er zijn veel gebruikte materialen om uit te kiezen. Zo zijn gebruikte trespa platen een geliefde keuze, die je bijvoorbeeld kunt inzetten bij je gevelbekleding. Wat kun je juist binnenshuis gebruiken, bijvoorbeeld voor je wandbekleding? Hier leent tweedehands sloophout zich uitstekend voor: dit gebruikte hout kan nog heel goed worden geïnstalleerd voor een tweede leven. Nog een voordeel aan het gebruiken van tweedehands materialen? Je bespaart er flink wat kosten mee – wel zo prettig voor de portemonnee!

Bestel alleen wat je nodig hebt

Veel materialen kun je dus vervangen voor tweedehands exemplaren. Bestel je ook nieuw materiaal bij je verbouwing? Let er dan op dat je alleen bestelt wat je echt nodig hebt: zo ben je onnodig materiaaloverschot voor. Meten is weten! Als je vooraf tot in de puntjes uitrekent wat je allemaal nodig hebt, kun je ook daadwerkelijk al je aangeschafte materialen gebruiken.

Zorg voor goede isolatie

Zorg voor goede isolatie

Veel energieverbruik in oude woningen ontstaat door slechte isolatie. Hierdoor moet je immers veel meer stoken – en we hebben nogal wat koude maanden in ons land waarin die verwarming aanstaat. Goede isolatie is dan ook een belangrijk uitgangspunt bij een verbouwing op milieubewuste wijze. Maak hier echt een prioriteit van.

Kies voor vloerverwarming

Het is slim om bij de verbouwing te kiezen voor vloerverwarming. Dit is namelijk energiezuiniger dan de gebruikelijke centrale verwarming, omdat de warmte met vloerverwarming veel beter kan worden verdeeld in een ruimte. Als de boel toch al opengaat voor de verbouwing, is dit natuurlijk het uitgelezen moment om voor deze verandering te gaan.

Ga voor meer groen

Het is verstandig om in je verbouwingsplan voor meer groen te kiezen! Misschien pak je ook wel je tuin aan: zorg dat hier zoveel mogelijk planten komen te staan. Verder is het aan te raden om dakgroen te laten plaatsen. Insecten worden namelijk ook blij van een grote speelweide op je dak!

Bouwafval netjes verwerken

Bij een verbouwing komt veel afval kijken: daar kun je nu eenmaal niet omheen. Om zo milieuverantwoord mogelijk te verbouwen, is het belangrijk om het afval op de juiste manier te scheiden. Wees hier niet te laks in, maar zorg te allen tijde dat de juiste afvalsoort op de juiste afvalberg terechtkomt. Je kunt bijvoorbeeld verschillende containers huren om het scheiden zo makkelijk mogelijk te maken. Met deze belangrijke afwegingen maak je de ideale keuzes als het aankomt op milieuverantwoord verbouwen!


Reageer

Lees ook:

Déze slimme & eenvoudige gewoontes zorgen dat je tijd bespaart in het huishouden >
Help ik wil mijn huis snel verkopen: hoe pak ik dit aan? >
Studentenkamer inrichten? 5x Praktische en handige tips! >
Wat kan ik doen om mijn energierekening deze winter laag te houden? >
Welk type dakbedekking is het beste voor een plat dak? >
Waarom is onderhoud aan het dak belangrijk >
Geeft jouw witgoedapparaat een storingscode aan? Dit kun je zelf doen >
Professionele slotenmaker inschakelen >
Dit zijn vijf onmisbare benodigdheden voor een doe-het-zelver >
Nieuwe meubels en woonaccessoires >
Waarom moet je je schoorsteen regelmatig laten vegen? >
Deze vloeren leg je gemakkelijk zelf >
Je eigen homegym bouwen: dit zijn de beste tips >
Moderne kerstversiering? Hier kun je aan denken: van kerstbomen van hout tot Scandinavische kerstdecoraties >
Olijfboom binnen: hoe kun je de plant het best verzorgen? >

Terug naar overzicht >>