arrow-right2checkchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-thin-downchevron-thin-leftchevron-thin-rightchevron-thin-upchevron-upcancel
Home » Algemeen » Hoe en waarom een lichtkoepel isoleren?

Hoe en waarom een lichtkoepel isoleren?

Een lichtkoepel heeft veel voordelen. Het brengt meer daglicht in huis en zorgt zo voor een ruimtelijk effect. Zodra het zonnetje tevoorschijn komt, fleurt het warme licht jouw hele interieur op. Dit effect kun je met een lamp niet bereiken! Bovendien is daglicht en zonlicht gratis. Helaas zijn er ook altijd een paar nadelen. Zo zijn veel (oude) lichtkoepels niet optimaal geïsoleerd. Wil je weten hoe en waarom je de isolatie van een lichtkoepel kunt verbeteren? Lees dan snel verder.

Problemen slecht geïsoleerde lichtkoepel

Wanneer een lichtkoepel slecht tot matig isoleert, kun je een aantal problemen tegenkomen. Het eerste punt is kou. Voornamelijk in de herfst en winter kan er kou via de lichtkoepel naar binnen sluipen. Wanneer het raam goed is gemonteerd en afgedicht, zou je geen last mogen hebben van tocht. Wel kan er sprake zijn van koude lucht rondom het raamwerk. Een ander bijkomend probleem is het hoge energieverbruik. Tijdens de koude maanden moet je waarschijnlijk de thermostaat wat hoger zetten om de koudeval te compenseren. Zodra je de verwarming weer uit zet, lijkt het weer razendsnel af te koelen. De warmte kan namelijk ook via de koepel ontsnappen. Hierdoor gaan de energiekosten omhoog en ben je niet duurzaam bezig.

Waarom lichtkoepel isoleren?

Door een lichtkoepel te isoleren, kun je de bovenstaande problemen oplossen. Er komt in de winter minder kou naar binnen en je hebt minder last van warmteverlies. Hierdoor blijft het energieverbruik lager en bespaar je op lange termijn veel geld. Dat is bovendien beter voor het milieu!

Hoe lichtkoepel isoleren?

De makkelijkste manier om een bestaande lichtkoepel te isoleren, is door er een extra raam onder te plaatsen. Het is belangrijk dat er een beetje lucht tussen de twee lagen blijft. Deze luchtlaag zorgt namelijk voor nog betere isolatie. Zo’n extra raam of glaslaag wordt ook wel een voorzetraam genoemd.

Glazen vs. plexiglas voorzetraam

Er zijn zowel glazen voorzetramen als plexiglas voorzetramen te koop. In de meeste gevallen is een voorzetraam van plexiglas de beste keuze. Dit is namelijk veel voordeliger in aanschaf en daarnaast erg sterk. Je kunt plexiglas op maat laten maken en eenvoudig zelf monteren. Voor ronde lichtkoepels zijn er zelfs ronde voorzetramen van plexiglas verkrijgbaar.

Montage plexiglas plaat

Wanneer je een plexiglas plaat op maat laat maken, kun je direct het gewenste bevestigingsmateriaal aanschaffen. Je kunt voorzetramen gemakkelijk monteren met klittenband of speciale montageclips. Wil je het aller beste resultaat? Maak dan ook gebruik van isolatieband voor een optimale isolatiewaarde.


Reageer

Lees ook:

Dit zijn de voordelen van camerabeveiliging thuis >
Dit wil je weten voor je een huis koopt >
Een introductie tot woningontruimingen >
Energie besparen doe je zo! >
Voorstrijken van stucwerk: belang, technieken en productadvies >
Je woning beveiligen met de juiste sloten >
Hoe krijg je meer zonlicht in je woning? >
Thuiswerken in stijl? Zo creëer je jouw eigen droomkantoor! >
Het belang van een goede meterkast in een huis >
Traplift kopen vs. huren: wat is de beste optie? >
5 dingen die niemand je vertelt over het kiezen van de perfecte vloer >
Velours gordijnen; Hotel chique en heerlijk warm >
Ga je zelf verhuizen? Deze drie dingen wil je weten! >
Inzethorren op maat: de perfecte oplossing voor elk raam >
Alles wat je moet weten over een dakkapel met zonnepanelen >

Terug naar overzicht >>