arrow-right2checkchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-thin-downchevron-thin-leftchevron-thin-rightchevron-thin-upchevron-upcancel
Home » Algemeen » Hier moet je rekening mee houden bij de keuze voor een hypotheek
Hier moet je rekening mee houden bij de keuze voor een hypotheek

Hier moet je rekening mee houden bij de keuze voor een hypotheek

Een nieuw huis kopen is een leuke klus. Eerst ga je diverse woningen bekijken. En als de keuze is gemaakt, kan je in je hoofd al beginnen met inrichten. Voordat de koop helemaal definitief is, moet er nog iets belangrijks gebeuren: het kiezen van de juiste hypotheek. Voor velen niet het leukste karwei, maar wel een essentieel onderdeel bij het kopen van een woning. Zonder hypotheek is er namelijk, tenzij je miljonair bent, helemaal geen sprake van een koop. Zolang je met onderstaande zaken rekening houdt, wordt het echter bijna leuk om een hypotheek te regelen.

Welke hypotheek (en welke verstrekker)

Als je slim bent begin je er niet aan om alle hypotheekaanbieders te vergelijken. Het zijn er simpelweg te veel. Om de keuze makkelijk te maken, kan je op voorhand kiezen tussen enkele bekende en minder bekende hypotheekverstrekkers. Door voor bijvoorbeeld Van Lanschot en Aegon te kiezen, kan je eenvoudig zaken zoals de rente (daarover later meer) en de voorwaarden vergelijken.

Qua hypotheekvorm heb je eveneens veel keuze. De meeste mensen gaan voor een annuïteiten- of lineaire hypotheek. Het voordeel van deze hypotheken is dat ze aan het einde van de looptijd volledig zijn afgelost. Er zijn echter genoeg andere opties, zoals een beleggingshypotheek en een spaarhypotheek. Je hypotheekadviseur zal je hier alles over vertellen.

De rente

De rente

De hypotheekrente is voor velen de belangrijkste factor bij het kiezen van de juiste hypotheek. Dat is niet zo gek, omdat het verschil in rente een half tot soms een heel procent kan schelen. Op een hypotheekrente van 4% is dat erg veel. Voor je maandlasten maakt dit behoorlijk wat uit.

Bij de rente is het ook van belang of je voor vaste of variabele rente kiest. Vaste rente zorgt voor wat hogere maandlasten, maar geeft je wel zekerheid. Variabele rente kan goedkoper zijn. Een nadeel hiervan is dat als de hypotheekrente stijgt, jouw maandlasten mee stijgen. Aan de andere kant is het zo dat als de rente daalt, dat ook voor jouw variabele rente geldt.

Mag vervroegd aflossen?

Een bank verdient aan jou als je daar een hypotheek afsluit. De winst voor banken komt uit de rente. Voor jou is het gunstig om vervroegd af te lossen, de bank loopt daardoor inkomsten mis. Daar worden soms boetes voor gerekend. Het is goed om vooraf uit te zoeken wat de regels rondom vervroegd aflossen zijn.

Bij de meeste hypotheekverstrekkers mag jaarlijks 10% van de hypotheek vervroegd worden afgelost. Als je meer wilt aflossen, betaal je daar een boete voor.

Boetevrij aflossen mag altijd als je je huis verkoopt of als een van de eigenaren overlijdt en via de overlijdensverzekering een deel van de schuld wordt ingelost. Ook als de rentevaste periode voorbij is, mag er vervroegd worden afgelost.

Win advies in

De keuze voor de juiste hypotheek kan ingewikkeld zijn. Als je slim bent, overleg je (uitvoerig) met een hypotheekadviseur of financieel adviseur. Zo kom je uiteindelijk tot de beste keuze.


Reageer

Lees ook:

De schoorsteen vegen: zelf doen of uitbesteden? >
Handig stappenplan voor het kopen van een wijnkoelkast >
Een knusse woning: vijf tips voor het inrichten van je woning >
Hoe zit het precies met de hypotheek als je gaat scheiden? >
Natuurlijke schoonheid: Houten loungeset voor buiten >
Welk type zonnepaneel is geschikt voor jou? >
Zwarte aluminium deuren >
Zo kan je jouw kunststof kozijn onderhouden >
3 tips om je dak goed, mooi en strak af te werken >
Maak van je woonhobby je beroep! >
5 tips hoe je jouw vloer weer als nieuw laat schijnen! >
Decluttering: wat is het en hoe pak je dat aan? >
Organiseer je garage optimaal met deze tips >
Het juiste internetabonnement kiezen: waar moet je op letten? >
Tips voor het uitkiezen van een nieuwe brievenbus >

Terug naar overzicht >>