arrow-right2checkchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-thin-downchevron-thin-leftchevron-thin-rightchevron-thin-upchevron-upcancel
Home » Algemeen » Effectieve waterontharder aanschaffen
Effectieve waterontharder aanschaffen

Effectieve waterontharder aanschaffen

Het leidingwater in Nederland is voorzien van allerlei verschillende soorten mineralen. Er is met deze mineralen in de basis niets mis. Ze zijn bijvoorbeeld niet schadelijk voor de Nederlandse volksgezondheid, integendeel. Maar al deze mineralen zorgen er wel voor dat je te maken krijgt met kalkaanslag. En kalaanslag kan hinder gaan geven. Het is daarom van belang dat je tijdig een effectieve waterontharder aanschaft.

Alternatief voor zoutontharders

Wanneer je op zoek gaat naar een waterontharder zal je zien dat er keuzemogelijkheden te over zijn. Er zijn tal van verschillende merken op de markt die elk beweren een goede waterontharder te hebben. De meeste van deze waterontharders zijn zoutontharders. Een zoutontharder wisselt de mineralen calcium en magnesium in het water om met natrium. Calcium en magnesium zijn immers de mineralen die de kalkaanslag veroorzaken. Echter, de daarvoor in de plaats gekomen natrium is geen goed alternatief. Natrium maakt de smaak van het water minder lekker. Bovendien is een grote innamehoeveelheid natrium niet gezond. En daarnaast zorgt natrium ervoor dat je tegels glad worden. Je kunt daarom beter voor een keramische waterontharder kiezen. Dit is een zeer effectief alternatief voor de zoutontharder.

Zo gaat het in zijn werk

Zo gaat het in zijn werk

Keramische waterontharders zijn beter dan zoutontharders. Ze schaden de gezondheid niet en ze maken bovendien de tegels en dergelijke niet glad. Maar hoe werkt zo’n waterontharder zonder zout dan precies? Bij deze manier van ontharden wordt er gebruikgemaakt van keramische parels. Op deze parels groeit heel snel kalkaanslag (een katalysator). Doordat de aanslag geen houvast krijgt op de parels spoelt het er al binnen 10 seconden weer vanaf. De kalkionen hebben zich dan wel aan elkaar verbonden zodat ze nu als kristallen in het water zitten. Deze kristallen gedragen zich net als de overige mineralen in het water, oftewel: deze hechten zich niet meer vast aan oppervlaktes. Blijvende kalkaanslag kan daardoor simpelweg niet ontstaan. Het is daarom raadzaam om deze kalkontharder voordat er kalkaanslag is al aan te brengen. Bij deze ontharder worden er geen mineralen aan het water onttrokken. Dit onthardingssysteem is dan ook met recht duurzaam voor gezondheid én voor het milieu. En deze zoutloze ontharders zijn ook nog eens goedkoper dan de zoutontharder. Redenen te over dus om te kiezen voor keramisch water ontharden.

Zoutontharders versus keramische ontharders

Keramische ontharders zijn beter voor mens en milieu dan zoutontharders. Maar wat zijn de concrete verschillen tussen deze onthardingstechnieken? Waarom zijn keramische ontharders populairder dan zoutontharders? Een zoutontharder onttrekt magnesium en calcium aan het water. Dit is jammer omdat deze mineralen juist gezond zijn. En het natrium wat in de plek van deze mineralen in het water komt is daarentegen niet gezond. Zoutontharders verminderen dus de kwaliteit van het water. Keramische ontharders halen daarentegen juist geen mineralen uit het water. Ze bundelen enkel de kalk in kristallen zodat aanslag wordt voorkomen. De keramische onthardingstechniek is dus simpelweg beter voor de kwaliteit van het water.


Reageer

Lees ook:

Tips om meer opbergruimte te krijgen in huis >
Tips bij het kopen van een nieuwe bank >
Ontdek de voordelen van draadloze verlichting >
5 toekomstbestendige keuzes voor je woning >
Hoe technologie de wereld van interieurontwerp verandert >
Inspiratie voor een functioneel en stijlvol bureau >
Maak je tuin compleet met een leuk tuinhuisje >
De opkomst van de aluminium veranda >
Deze 5 woonaccessoires moet je in huis hebben! >
Upgrade je huis met deze 5 tips >
Cluttercore in je slaapkamer? Misschien wel iets voor jou! >
Naambordjes bij de deur: een persoonlijke touch aan jouw huis! >
Nieuw huis gekocht? Wat moet je direct aanpakken? >
Maak je balkon klaar voor de lente met deze 4 tips! >
Tips om toch aan een woning te komen >

Terug naar overzicht >>