
Dit wil je weten voor je een huis koopt
Ben je van plan om een huis te kopen? Dat is goed nieuws! De aanschaf van een woning is een mooie mijlpaal. Helaas is het momenteel krap op de woningmarkt en is het nog niet zo makkelijk om een nieuwe woning te vinden. We kunnen het kopen van een woning wel wat makkelijker maken door je te vertellen over een aantal zaken die je wilt weten bij de aanschaf van een huis. Dat doen we in dit artikel. Lees dus vooral verder!
Overdrachtsbelasting
Overdrachtsbelasting is een belasting die je betaalt bij het kopen van een huis. Niet iedereen betaalt echter dezelfde hoeveelheid overdrachtsbelasting. Hoeveel je moet betalen, hangt af van een aantal factoren.
Ga je bijvoorbeeld voor een bestaande woning, dan geldt er een ander tarief dan wanneer je een nieuwbouwwoning koopt. Voor de aanschaf van een nieuwbouwwoning betaal je namelijk geen overdrachtsbelasting, omdat je de eerste eigenaar van de woning bent.
Wil je een bestaande woning kopen, dan vindt er wel een overdracht van het eigendom plaats en zal er dus belasting betaald moeten worden. In principe is dat 2% van de aankoopwaarde van de woning. Koop je een woning als belegger, dus ben je niet van plan om er zelf in te gaan wonen, dan betaal je een hoger tarief van 10,4%.

Uitzondering voor starters
De overheid komt starters op de woningmarkt tegemoet. Met starters worden mensen tussen de 18 en 35 jaar oud bedoeld die voor het eerst een woning kopen. Sinds 2021 zijn zij namelijk helemaal vrijgesteld van het betalen van overdrachtsbelasting. Daarvoor geldt wel dat het moet gaan om een bestaande woning. Immers, bij de aanschaf van een nieuwbouwwoning betaal je sowieso geen overdrachtsbelasting.
Overbruggingshypotheek
Heb je al een woning en ben je van plan om een andere woning aan te schaffen? Dan wil je misschien de overwaarde in je huidige woning gebruiken voor de financiering van je volgende woning. Dat kan met een overbruggingshypotheek. Dat is een aflossingsvrije hypotheek ter hoogte van maximaal 80% van de overwaarde in je huidige woning. Je betaalt deze hypotheek in één keer af op het moment dat je je oude woning verkoopt.
Kosten koper
Nu we het over financiering hebben, moeten we het ook even over de kosten koper hebben. Je kunt deze namelijk, op de notariskosten en de advies- en bemiddelingskosten voor de hypotheek na, niet meefinancieren. Hoeveel procent is kosten koper, vraag je je wellicht af. Dat verschilt per situatie, maar houd rekening met zo’n 4% tot 6% van de aankoopsom van de woning. Je ziet dat dit bedrag behoorlijk op kan lopen. Voor je een huis koopt, is het belangrijk om te begrijpen dat je dit bedrag uit eigen zak moet kunnen betalen en daarnaast nog voldoende over moet houden voor bijvoorbeeld meubels en eventuele financiële tegenslagen.
Reageer