arrow-right2checkchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-thin-downchevron-thin-leftchevron-thin-rightchevron-thin-upchevron-upcancel
Home » Algemeen » 8 redenen om HPL platen te gebruiken voor je verbouwing
8 redenen om HPL platen te gebruiken voor je verbouwing

8 redenen om HPL platen te gebruiken voor je verbouwing

HPL platen zijn prachtige, veelzijdige bouwplaten die voor veel verschillende doelen gebruikt kunnen worden. Kies je voor deze High Pressure Laminate, zoals HPL voluit wordt genoemd, plaat, dan kies je voor een harde bouwplaat die bestaat uit samengeperste houtvezels die aan beide zijden is voorzien van een harde toplaag. Het resultaat is een mooie egale en sterke plaat die in elk interieur goed staat.

Wij geven je acht redenen om HPL platen te gebruiken voor de verbouwing van je huis.

1 Makkelijk te bewerken

Ervaren klusjesman of beginnend doe het zelver, in beide gevallen is het prettig dat je efficiënt kunt werken. Dat is ook meteen de eerste reden waarom HPL platen kopen een goed idee is wanneer je thuis gaat verbouwen. Ze zijn namelijk erg makkelijk te bewerken wanneer je het juiste gereedschap gebruikt.

Door de hardheid van de bouwplaat kun je er met een scherpe zaag fraaie haakse hoeken mee maken. Dit maakt de platen ook geschikt voor traditionele huizen met kleine, bijna onmogelijke hoeken. Overigens kun je de platen bij de meeste bouwleveranciers ook op maat bestellen, wat handig is als je van tevoren al weet waar je de platen wilt plaatsen.

2 Vochtbestendig

HPL platen zijn door de harde ondoordringbare buitenlaag vochtbestendig. Sterker nog, ze zijn praktisch ongevoelig voor alle weersomstandigheden. Zo doorstaan ze prima een koude winter met sneeuw, maar trekken ze ook niet krom wanneer ze een warme zomer doorstaan.

Dit geeft HPL ook als bijkomend voordeel dat ze zowel binnen als buiten kunnen worden gebruikt. Je kunt ze dus gerust gebruiken als interieurplaat voor bijvoorbeeld de keuken of als douchewand, maar je kunt ze ook buiten als gevelplaat gebruiken.

3 Verhoogd brandveiligheid

Wanneer je HPL platen als gevelplaat gebruikt, dragen ze bij aan een verhoogde brandveiligheid. Binnen de bouwmaterialenwereld worden platen geclassificeerd in verschillende klassen. Dit zijn de zeven Euro-brandklassen, te weten A1, A2, B, C, D, E en F. A1 is hierbij de meest brandveilige. E is zeer brandbaar en producten met klasse F zijn niet getest en uiterst brandbaar.

HPL platen zitten in klasse B, wat betekent dat het voor houten platen relatief brandveilige platen zijn. Ten opzichte van bijvoorbeeld veelgebruikte OSB platen bieden ze dus een duidelijk veiligheidsvoordeel als het op brand aankomt.

Klasse B betekent overigens niet dat ze onbrandbaar zijn, maar door de samenstelling van de platen zijn ze wel kortdurig tegen brand bestand wat een brandvertragend effect oplevert.

4 Breed toepasbaar

Van HPL platen heb je niet snel teveel besteld. Ze zijn namelijk erg breed toepasbaar. Hier een paar ideeën waarvoor je ze kunt gebruiken:

  • Een douchewand
  • Een tuinhuis
  • Speelgoedkist voor buiten
  • Zandbak
  • Gevelbekleding
  • Scheidingswanden

Heb je na deze creatieve ideeën nog steeds platen over? Zorg dan dat je ze niet verzaagd. In de meeste gevallen nemen bouwmarkten ze dan namelijk wel retour om ze vervolgens weer te verkopen.

5 In heel veel kleuren verkrijgbaar

Houd je wél heel erg van klussen, maar ben je niet zo’n schilder? Ook dan zijn HPL platen de oplossing. Ze zijn namelijk in veel verschillende kleuren leverbaar, waardoor schilderen niet nodig is. Kies meteen de kleur die jij het best vindt passen bij je interieur en je hebt er later geen omkijken meer naar!

6 Makkelijk te onderhouden

Zoals aangegeven zijn HPL platen voorzien van een harde, gladde toplaag. Dit ziet er niet alleen mooi uit, maar het heeft ook als voordeel dat ze erg makkelijk te onderhouden zijn. Met een doekje en wat schoonmaakspray zijn ze zo weer als nieuw. En je hoeft niet bang te zijn dat de plaat verkleurd, want door diezelfde harde toplaag zal het vocht niet in de plaat trekken.

Ander onderhoud aan de platen is overigens bijna niet nodig, omdat ze bestand zijn tegen alle weersinvloeden. Zaken als impregneren, beitsen, coaten of verven is dus allemaal niet nodig. Ideaal toch!?

7 Sterk en dus duurzaam

De weerbestendige eigenschappen en de hardheid van de platen zorgen ervoor dat ze lang de uitstraling behouden zoals toen je ze kocht. Je kunt dus erg lang mee met de platen. Naast het feit dat je er dus weinig of geen extra werk van hebt in de loop van de tijd, heeft het ook als voordeel dat HPL platen geen onnodige belasting voor het milieu vormen. Er hoeven namelijk geen extra bomen gekapt te worden voor de productie van nieuwe bouwplaten. 

8 Goede prijs kwaliteit verhouding

Last but not least: HPL platen bieden een uitstekende prijs kwaliteit verhouding. Toegegeven, deze bouwplaat is niet goedkoop. Maar als je de kosten afweegt tegen de tijd dat de platen meegaan, zul je niet tot een andere conclusie kunnen komen dan dat het een goede investering is. De extreem lange levensduur van de platen maken het de investering zeker waard!


Reageer

Lees ook:

Thuiswerken in stijl? Zo creëer je jouw eigen droomkantoor! >
Het belang van een goede meterkast in een huis >
Traplift kopen vs. huren: wat is de beste optie? >
5 dingen die niemand je vertelt over het kiezen van de perfecte vloer >
Velours gordijnen; Hotel chique en heerlijk warm >
Ga je zelf verhuizen? Deze drie dingen wil je weten! >
Inzethorren op maat: de perfecte oplossing voor elk raam >
Alles wat je moet weten over een dakkapel met zonnepanelen >
Woning met een plat dak? Lees deze tips! >
Laat je woning optisch hoger lijken met deze tips >
Maandelijks geld besparen? Maak gebruik van deze 5 tips! >
Frisse Lucht, Fris Huis: Hoe Airco’s je Woonstijl Complementeren >
Zo laat je je huis achter na verhuizing! >
De verschillen tussen inductiekookplaten en koken op gas, een moderne keukenrevolutie >
Muurkleur kiezen: Wordt het Taupe of RAL? >

Terug naar overzicht >>