arrow-right2checkchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-thin-downchevron-thin-leftchevron-thin-rightchevron-thin-upchevron-upcancel
Home » Algemeen » 5 tips voor het onderhoud van een zandbak
5 tips voor het onderhoud van een zandbak

5 tips voor het onderhoud van een zandbak

Zandbakken zijn een uitstekende manier om je kleintjes bezig te houden en ervoor te zorgen dat ze wat frisse lucht krijgen. Zandbakken kunnen echter ook een bron van zorg zijn, omdat slechte hygiënenormen kunnen leiden tot gezondheidsproblemen voor kinderen. Bovendien zijn zandbakken een buitenspeeltuin en worden ze blootgesteld aan veel omgevingsfactoren zoals wilde dieren en gebroken takken. Daarom is het volgens de expert Wooninformatie.nl van belang om de zandbak te onderhouden nadat je één gekocht hebt. In dit artikel vind je vier tips die je hiervoor zeker moet gebruiken! 

Was het zand

Veel ouders en speeltuin beheerders vergeten de simpele taak om het zand met water te wassen. Het is absoluut noodzakelijk om tijdens de installatie een drainagesysteem in je Ladanas zandbak te installeren. Zo giet je met een tuinslang water op het speelzand en loopt het weg. Water spoelt vuil en chemicaliën in het zand weg. Het zou helpen als je de bovenste laag laat drogen en vervolgens een hark gebruikt om de onderste lagen naar boven te brengen om te drogen. Herhaal het proces totdat je zeker weet dat het speelzand helemaal droog is.

Hark de zandbak

Hark de zandbak

Hark je zandbak voordat kinderen erin gaan om vuil, takken of schadelijke stoffen te verwijderen. Ook wordt het door het harken van speelzand blootgesteld aan frisse lucht, die eventuele geur en vocht kan verwijderen. Het is het beste om het zand na het spelen op te harken om eventuele vreemde substanties te verwijderen die ze in het zand kunnen begraven. Je zult ook de ontlasting van dieren uit de zandbak kunnen verwijderen door het zand te harken. 

Ontsmet het zand

Het is absoluut noodzakelijk om speelzand van tijd tot tijd te ontsmetten met milde ingrediënten. Gebruik geen chemische ontsmettingsmiddelen, deze zijn schadelijk voor kinderen. Meng in plaats daarvan een deel azijn en een deel water om een ​​zelfgemaakte ontsmettingsmiddel te vormen. Giet het mengsel in een spuitfles en bedek de bovenste laag van de zandbak met het mengsel. Hark het speelzand op en laat het drogen. Herhaal het proces 2-3 zand om eventuele ziektekiemen in je zandbak effectief te doden.

Bedek de zandbak

Het beste is om de zandbak van je woning altijd af te dekken als deze niet in gebruik is. Zandbakken trekken insecten en knaagdieren aan en door er een deksel op te plaatsen, blijven ze schoon. Dit helpt zelfs bij katten die in de zandbak willen. De meest voorkomende afdek oplossing is een dekzeil. Dekzeilen laten het speelzand echter niet ademen, wat leidt tot vochtophoping. In plaats daarvan kun je kleine gaatjes in je zeil maken om luchtcirculatie eronder mogelijk te maken.

Vervang het zand

Om hygiënische redenen is het een goede gewoonte om het speelzand om de zes maanden te vervangen. Het zou helpen als je al het zand in je zandbak zou leggen bij het vervangen. Doe het oude zand in een plastic zak en gooi het weg. Andere speciale omstandigheden vereisen dat je het speelzand vervangt. Als je kind bijvoorbeeld ziek wordt van een infectie, moet het zand mogelijk vervangen worden.  


Reageer

Lees ook:

Welk materiaal kies je voor een elektrische schuifpoort? >
De beste houtsoort voor jouw open haard >
Waarom pet vilt in huis gebruiken? >
Buitenverlichting met stijl: zo maak je van je tuin een sfeervolle verlenging van je interieur >
Zo geef je jouw woning een luxe uitstraling met vloertegels >
Zo ben je de zomerse hitte dit jaar slim voor >
Je eigen huis bouwen? Dit zijn de belangrijkste aandachtspunten >
Je leidingen schoon houden doe je zo >
De gevaren van water in de kruipruimte voor je huis: wat je moet weten >
Maatwerkoplossingen voor een georganiseerd interieur >
Met kerst in de jacuzzi? Zó creëer je die fijne feeststemming! >
5 x verrassende voordelen van een moestuin >
Slimme zonwering: comfort en duurzaamheid in één >
Duurzame raamzonwering: hoe je huis energiezuinig en milieuvriendelijk wordt >
Waarom een makelaar in Amsterdam kiezen? >

Terug naar overzicht >>