arrow-right2checkchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-thin-downchevron-thin-leftchevron-thin-rightchevron-thin-upchevron-upcancel
Home » Algemeen » 5 tips voor het installeren van laminaat
5 tips voor het installeren van laminaat

5 tips voor het installeren van laminaat

Laminaat heeft de uitstraling van een vloer van massief hout, maar dan zonder de voordelen hiervan. Een dunne laag houtfineer wordt namelijk verzegeld tussen de lagen hars en composiethout. Dit zorgt ervoor dat een laminaat vloer de mooie look van een houten vloer heeft maar dan zonder het flinke prijskaartje. Bovendien is laminaat eenvoudig te reinigen, lastig te beschadigen en waterafstotend. Kiezen voor zo’n vloer is daarom een aanrader, terwijl je het ook nog eens zelf gemakkelijk kunt leggen met deze tips.

Start aan de randen

Het installatieproces van je laminaat vloer moet je beginnen aan de randen van de kamer. Verwijder eerst wel de plint, je zult deze namelijk vervangen nadat je de vloer hebt gelegd. Mogelijk moet je bij de deuropeningen ook nog kozijnen inkorten zodat je nieuwe vloer eronder geplaatst kan worden. Door dit te doen, creëer je een professionele afwerking.

Bereid de ondervloer voor

Je wilt uiteraard dat je laminaat vloer er prachtig uit gaat zien. Hiervoor moet je de ondervloer voorbereiden. Zo moet je spijkerkoppen die mogelijk uitsteken naar beneden hameren, terwijl de vloer ook geëgaliseerd moet worden. Ligt er stof of ander vuil op de ondervloer? Verwijder dit dan met de stofzuiger.

Installeer de onderlaag

Vervolgens kun je starten met het plaatsen van de onderlaag, wat je naar alle waarschijnlijkheid eerst moet bijsnijden. Zorg ervoor dat de uiteinden perfect tegen elkaar aan komen te liggen, maar ze mogen elkaar niet overlappen. Eventueel kun je wat plakband gebruiken om verschuivingen te voorkomen bij de naden. De onderlaag hoef je overigens niet te bevestigen aan de ondervloer.

Installeer het laminaat

Installeer het laminaat

Zodra de ondervloer klaar is, kun je starten met het laminaat. Eerst moet je de rijen plannen, probeer hierbij ervoor te zorgen dat je eerste en laatste rij een halve plank breed zijn. Meet de breedte van je kamer en trek hier 20 millimeter van af voor uitbreidingsruimte. Daarna deel je dit aantal door de breedte van één plank. Eindig je met een fractionele hoeveelheid? Je zult dan de eerste en laatste rij moeten bijsnijden, meet dit goed op om fouten te voorkomen!

Gebruik de juiste gereedschap

Bij het installeren van het laminaat moet je gebruik maken van de juiste gereedschap om je nieuwe vloer prachtig eruit te laten zien. Zo kun je een stootblok gebruiken voor het voorkomen van beschadigingen aan de groef. Voor het bijsnijden van het laminaat heb je voldoende aan een verstekzaag, al is een handmatige snijder het beste om te gebruiken. Hiermee heb je namelijk veel controle terwijl het ook stof minimaliseert.


Reageer

Lees ook:

Wat te doen als een oudere valt? >
Zorg voor een mooi geheel met verlichting >
Zo koop je kinderbestendig servies >
De voordelen van kunststof gevelbekleding ten opzichte van hout >
Elektronisch materieel van goede kwaliteit >
Plat dak in de stad? Maak een tuindak! >
De voordelen van een inloopdouche >
Ben jij op zoek naar een mooie woning in Enschede? >
6 stappen voor het schilderen van je trap >
Houten wandpaneel dat ook zorgt voor een unieke uitstraling >
Houten trapleuning kopen? Hier moet je rekening mee houden >
Houten schutting maken van rabat >
Zo maak je het huis levensloopbestendig >
Een polypropyleen zwembad: wat is dat? >
Voordelen van een mooie laminaat vloer >

Terug naar overzicht >>