arrow-right2checkchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-thin-downchevron-thin-leftchevron-thin-rightchevron-thin-upchevron-upcancel
Home » Algemeen » 4 tips voor het verzorgen van je Monstera
4 tips voor het verzorgen van je Monstera

4 tips voor het verzorgen van je Monstera

De Monstera is één van de meest populaire kamerplanten van dit moment. Niet gek; zijn grote, groene bladeren met gaten vallen lekker op. Daarnaast passen ze in vrijwel iedere interieurstijl. Het leuke aan Monstera’s is dat ze erg snel kunnen groeien en zich kunnen ontwikkelen tot een erg mooie en grote plant. Om dit voor elkaar te krijgen moet je de Monstera natuurlijk wel goed verzorgen. Benieuwd hoe je dit het beste doet? Ontdek het in deze blog!

Voldoende water

Monstera’s zijn mooie grote kamerplanten die best wat water nodig hebben. Maar ook niet te veel, want dan kunnen er verkleuringen op de bladeren ontstaan. Geef nooit te veel water, want dan kan er zich een schimmelvorming op de wortels ontwikkelen. De beste manier om te controleren hoe vaak je Monstera water nodig heeft is door af te wachten tot de grond helemaal droog is. Gemiddeld heeft een Monstera zo’n één keer in de week water nodig, afhankelijk van de grootte van je plant.

Temperatuur

Een Monstera heeft niet heel erg veel licht nodig. Een goede plek voor de plant is dan ook half in de schaduw. Toch heeft de plant natuurlijk wel licht nodig om zijn mooie volle bladeren te ontwikkelen. Twijfel je over de plek van je Monstera? Wanneer er donkere plekken op de bladeren ontstaan is dit een teken dat je plant te weinig licht krijgt (niet te verwarren met gele plekken of randen die ontstaan door te veel water). Hoewel de bladeren van de Monstera groot zijn, zijn ze wel gevoelig. Zet daarom de plant nooit pal in de zon om zo beschadiging en verkleuring te voorkomen.

Ruime pot

Ruime pot

Een Monstera heeft, omdat hij snel kan groeien, een ruime pot nodig. De plant heeft namelijk vrij grote en stugge wortels die veel ruimte nodig hebben. Daarom is het slim om je Monstera over te potten wanneer je denkt dat hij niet meer genoeg ruimte heeft om te groeien. Dit kun je zien aan de grond die erg snel droog wordt. Daarnaast kunnen er ook zogenaamde ‘luchtwortels’ ontstaan; dit zijn wortels die bovengronds op zoek gaan naar water omdat ze daar in de grond geen ruimte meer voor hebben. Het is aan te raden om je Monsteraplant sowieso jaarlijks of tweejaarlijks te voorzien van een grotere pot.

Snoeien

Begin je je te storen aan je uit de kluiten gewassen Monstera? Je kunt de plant snoeien, maar doe dit in alle gevallen heel voorzichtig. Als je besluit de Monstera te snoeien kun je een stengel in zijn geheel (inclusief bladeren) afknippen. Haal nooit alleen een blad weg, want dit kan ervoor zorgen dat de plant beschadigd raakt. Het beste verwijder je dan een minder mooie stengel of een stengel met verkleurde bladeren eraan. Snoeien kan de groei van nieuwe bladeren en stengels bevorderen dus wanneer je het goed doet kan het zeker in het voordeel werken van de plant.


Reageer

Lees ook:

Wat te doen als een oudere valt? >
Zorg voor een mooi geheel met verlichting >
Zo koop je kinderbestendig servies >
De voordelen van kunststof gevelbekleding ten opzichte van hout >
Elektronisch materieel van goede kwaliteit >
Plat dak in de stad? Maak een tuindak! >
De voordelen van een inloopdouche >
5 tips voor het installeren van laminaat >
Ben jij op zoek naar een mooie woning in Enschede? >
6 stappen voor het schilderen van je trap >
Houten wandpaneel dat ook zorgt voor een unieke uitstraling >
Houten trapleuning kopen? Hier moet je rekening mee houden >
Houten schutting maken van rabat >
Zo maak je het huis levensloopbestendig >
Een polypropyleen zwembad: wat is dat? >

Terug naar overzicht >>