arrow-right2checkchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-thin-downchevron-thin-leftchevron-thin-rightchevron-thin-upchevron-upcancel
Home » Algemeen » 4 redenen waarom jij zo snel mogelijk zonnepanelen wilt

4 redenen waarom jij zo snel mogelijk zonnepanelen wilt

Zonnepanelen zijn razend populair. Zowel particulieren als bedrijven gaan groene stroom opwekken met behulp van zonnepanelen. Het is natuurlijk goed voor het milieu, maar ook prettig voor de portemonnee. Overweeg jij om zonnepanelen aan te schaffen? Dit zijn 4 redenen waarom jij haast wilt maken met de koop van zonnepanelen!

1. De salderingsregeling loopt af

Momenteel kun je eenvoudig berekenen wat je bespaart met zonnepanelen. Je mag het aantal opgewekte kWh’s gewoon afstrepen van je energierekening. Normaal betaal je zo’n 22,5 cent per kWh, dus netto leveren zonnepanelen dat nu ook op met de stroom die ze opwekken. Die salderingsregeling gaat echter verdwijnen. Vanaf 2023 mag je elk jaar steeds minder kWh’s afstrepen van je energierekening, totdat je in 2031 niet meer mag salderen. Je verdienmodel wordt dan anders:

  • Je kunt energie direct gebruiken zonder terug te leveren, bijvoorbeeld als je wasmachine aan staat terwijl de zonnepanelen stroom opwekken. Dan bespaar je dus de gebruikte stroom op je energierekening
  • Je levert energie terug aan het net. Hoewel je dit niet mag wegstrepen tegen je energierekening, krijg je wel een kleine leveringsvergoeding. De meeste partijen denken dat het terugleveren ongeveer 6 cent per kWh zal worden

Het aflopen van de salderingsregeling betekent dat je vanaf 2023 je zonnepanelen een heel stuk minder snel zult terugverdienen. Wil je zonnepanelen kopen, dan doe je dat zo snel mogelijk zodat je nog optimaal gebruik kunt maken van de salderingsregeling.

2. Je kunt nog gebruikmaken van subsidie

Er is niet echt een losse subsidieregeling voor zonnepanelen. Wel kun je gebruikmaken van de BTW-regeling. Dankzij een handig trucje kun je namelijk het BTW-bedrag dat je hebt betaald weer terugkrijgen van de overheid. In feite is het aanschaffen van zonnepanelen dus 21% goedkoper omdat je dit bedrag terugkrijgt. Deze regeling is er al een aantal jaren en zal nog wel een poosje blijven bestaan. Maar omdat de overheid bezig is allerlei subsidies te stoppen, is de kans aanwezig dat dit trucje over een paar jaar ook zal verdwijnen en je dus ook gewoon de BTW moet afdragen.

3. Je kunt gebruikmaken van de duurzaamheidslening

Zonnepanelen zijn een belangrijke stap bij het duurzamer maken van je woning. Je kunt hier geld voor lenen bij een speciaal fonds. Je maakt dan gebruik van de duurzaamheidslening, die een bijzonder lage rente rekent. Op die manier kun je je verbouwing goedkoop bekostigen als je meerdere duurzame maatregels wilt treffen. Bijvoorbeeld wanneer je je zonnepanelen combineert met isolatie van je woning of met de aanleg van een warmtepomp. 

4. Stijging woningwaarde

Zonnepanelen kosten best wat geld. Maar het mooie is dat de kosten voor de aanschaf en plaatsing vrijwel rechtstreeks worden doorberekend in de woningwaarde. Als je zonnepanelen aanschaft en je gaat binnen enkele jaren verhuizen, krijg je het geld dat je hebt uitgegeven dus gewoon terug in de vorm van een hogere woningwaarde bij taxatie en verkoop. Zonnepanelen zijn waardevast en zullen naar verwachting niet in waarde dalen.

Zonnepanelen zijn een goede investering. Ze zijn allang niet meer zo duur als toen ze pas in de markt kwamen. Bovendien zijn er diverse voordelige regelingen, waardoor je ze snel weer kunt terugverdienen. Je moet wel haast maken, want hoe langer je wacht, hoe minder snel je de zonnepanelen weer terugverdient!


Reageer

Lees ook:

Je leidingen schoon houden doe je zo >
De gevaren van water in de kruipruimte voor je huis: wat je moet weten >
Maatwerkoplossingen voor een georganiseerd interieur >
Slimme zonwering: comfort en duurzaamheid in één >
Duurzame raamzonwering: hoe je huis energiezuinig en milieuvriendelijk wordt >
Waarom een makelaar in Amsterdam kiezen? >
Zo kun jij jouw huis een nieuwe look geven zonder veel geld uit te geven! >
Hoe kies ik het juiste legpatroon bij vloerverwarming? >
Warm, duurzaam en gezond: de voordelen van wonen in een houten huis >
Populaire vloeren voor in huis anno 2024 >
Kleine veranderingen die je huis een luxere uitstraling geven >
Energiebesparende interieurtips! >
Isolatiematerialen voor bouwprojecten gebruiken >
Warm hout in je interieur: sfeer en comfort >
Hoe werken zonnepanelen? Een eenvoudige uitleg voor consumenten >

Terug naar overzicht >>