arrow-right2checkchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-thin-downchevron-thin-leftchevron-thin-rightchevron-thin-upchevron-upcancel
Home » Woonstijl » Stijlvol » In gesprek met Eric Kuster

In gesprek met Eric Kuster

Het buitenland is allang geen vreemd werkterrein meer voor de Nederlandse interieurdesigner. Zijn werk voerde hem al over de hele wereld: van Moskou tot Dubai. In Duitsland werkt hij aan de inrichting van een clubhuis op een exclusief golfterrein en in New York komt zijn eerste Amerikaanse winkel. Doordat hij veel onderweg is, overnacht hij vaak in hotels. “Ik zou het liefst in een hotel willen wonen”, onthult hij.

Ook zou hij graag eens een hotel willen inrichten. De ontwerper heeft namelijk een voorliefde voor hotels, zoals ook wel blijkt uit de namen die hij enkele banken uit zijn eigen collectie heeft meegegeven: Sofa Mercer, Sofa Delano, Sofa Raffles en Sofa Hilton. “Ik verblijf de helft van mijn leven in hotels.” Kuster verwacht overigens binnen twee jaar ook daadwerkelijk zijn eerste hotel te hebben ingericht.

Stijlvol wonen

De luxe van vijfsterrenhotels zie je ook terug in de interieurontwerpen van Kuster. Denk aan een interieur waar alles op elkaar is afgestemd, tot en met het kleinste detail. Luxe en comfort vormen de basis. Zelf noemt hij zijn stijl Metropolitan Luxury. “Mijn interieurs zijn stoer en mannelijk en heel internationaal. Ik breng graag elementen aan uit andere werelddelen, zoals kunst of accessoires uit Afrika. Mijn klanten reizen namelijk veel.” Een interieur van Kuster wordt ook gekenmerkt door een mengeling van klassiek en modern. “Je mag gerust stijlen mixen, dat is ook heel metropolitan.” Hij houdt er bijvoorbeeld van om een oud huis modern in te richten. “Daarmee creëer je een spannend contrast.”

Persoonlijkheid van Eris Kuster

Maar een interieur moet vooral de persoonlijkheid uitstralen van degene die er woont, vindt Kuster. “Je moet kunnen zien wie er woont. Als wij een interieur maken, kijken we daarom eerst hoe de opdrachtgevers leven. Is het een jong stel of een ouder stel? En de locatie van de woning is ook heel belangrijk. Staat het huis in een warm of een koud land? In Spanje gebruiken we veel wit, maar in Nederland werken we juist veel met warmere kleuren.”

Dat betekent overigens niet dat een Nederlands interieur geen mediterrane sfeer mag ademen, maar mensen moeten volgens de ontwerper niet overdrijven. “Je moet oppassen dat je niet in een decor gaat wonen. Het huis moet niet op een Spaanse villa gaan lijken, want dat is het niet. Maar met kleurstellingen kun je veel bereiken.”

Tuinmeubels

In zijn interieurs maakt hij gebruik van ontwerpen van anderen, maar ook van zichzelf. Zijn eigen collectie wordt steeds uitgebreider. De al eerder genoemde banken zijn in het oog springende voorbeelden. “Ik wil mijn eigen collectie verbreden”, zegt hij daar zelf over. “Bijvoorbeeld met handdoeken en beddengoed. Mijn droom is een volledig Eric Kuster-huis te kunnen inrichten.” Op de afgelopen Woonbeurs in Amsterdam liet hij al zien wat hij daarmee bedoelt. Daar werd een compleet interieur gepresenteerd, volledig samengesteld met ontwerpen van Eric Kuster. Inmiddels heeft hij zijn aandacht ook gericht op buitenmeubels. Voor Borek Parasols & Outdoor Furniture maakte hij een serie tuinmeubels. “Het is een verlenging van mijn al bestaande collectie, maar dan in een kwaliteit die voor buiten geschikt is.”

Duurzame en natuurlijke materialen

Dat de kwaliteit hoogstaand is, is belangrijk voor de ontwerper. Daarom maakt hij zoveel mogelijk gebruik van duurzame en natuurlijke materialen. Zijn meubelstoffencollectie, Diamonds by Eric Kuster,, is een goed voorbeeld. De stoffen zijn gemaakt van onder meer linnen en bamboe. Hij hoopt dat mensen zich steeds bewuster worden van het belang van duurzame producten. “Waarom zou je geen bank kopen die tien jaar meegaat? Omdat ik materiaal van hoge kwaliteit gebruik, gaan mijn banken zeker twintig jaar mee.”

Design klassiekers

In zijn showrooms, waarvan er zelfs een in Dubai staat, verkoopt hij overigens niet alleen zijn eigen ontwerpen, maar ook die van anderen. Zo verkoopt hij veel designklassiekers, maar ook nieuwere ontwerpen, zoals het dressoir La. Dit meubel is het resultaat van een ontwerpwedstrijd op de beurs Woonidee NL 2008. Kuster beoordeelde toen het werk van acht veelbelovende studenten van de Academie voor Beeldende Kunsten in Maastricht. Ze moesten allemaal een dressoir ontwerpen. De La kwam als winnaar uit de bus. “Het is een kubistisch ontwerp waarbij, zoals de naam al aangeeft, de aandacht wordt gevestigd op de lades.”

Nederlands design

De ontwerper van de La, Laurens Hamager gaat misschien wel een gouden toekomst tegemoet, want veel Nederlandse ontwerpers gooien behalve in eigen land ook over de grenzen hoge ogen. Op elke Europese beurs wordt wel op enigerlei wijze aandacht besteed aan Nederlands design. Kuster heeft daar wel een verklaring voor. “Wie Nederlands design koopt, krijgt waar voor zijn geld.”


Reageer

Lees ook:

Kuipstoelen blijven dé perfecte stoelen voor aan de eettafel >
Interieur inspiratie: dít zijn de banken trends van 2023 >
Geef jouw eetkamer meer sfeer en karakter >
Kunststof in je interieur: onderhoudsvriendelijk én trendy >
De leukste fotowand ideeën >
Zo ga je voor een zachte en elegante look in de badkamer >
Met deze 7 tips richt je een comfortabele zithoek in >
Trend: blauw vloerkleed in het interieur >
6x Inspiratie voor een moody en donkere badkamer >
Tips voor tijdloze en frisse badkamer >
7 tips voor een romantische tuin >
De houten eettafel: 7 prachtige voorbeelden >
Plaatjes kijken: 7 prachtige vloerkleden >
Maak van jouw tuin een extra woonkamer >
Een bohemian tuinhoek inrichten: 6x tips en inspiratie >

Terug naar overzicht >>